Телемах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Телемах
дав.-гр. Τηλέμαχος
Батько Одіссей[1][2][3]
Мати Пенелопа[1][2][3]
Діти Персеполd, Птоліпортd, Поліпортd і Латин[3][2]
Вбивця Кассіфонаd
Персонаж твору Одіссея і Madness of Odysseusd
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Телема́х або Телема́к (грец. Τηλέμαχος) — син Одіссея й Пенелопи. Ім'я «Телемах» буквально значить «той, хто б'ється на відстані». Згадується у другій пісні «Іліади», один з головних героїв поеми «Одіссея».

В «Одіссеї»[ред. | ред. код]

Протягом двадцятилітньої відсутності батька хлопця виховував приятель Одіссея Ментор. Телемах не зміг прогнати настирливих женихів зі свого дому і за порадою Афіни вирушив на розшуки батька до Нестора в Пілос, по дорозі зупинившись у Діокла, та до Менелая в Спарту. У цій подорожі його супроводила сама Афіна в постаті Ментора. Повернувшись додому, Телемах зустрів у свинопаса Евмея свого батька, який був переодягнений жебраком. Одіссей відкрився синові, і Телемах допоміг йому перебити женихів Пенелопи, а потім провів його до старого Лаерта.

У «Телегонії»[ред. | ред. код]

Згідно з післягомерівськими міфами, Телемах згодом одружився з дочкою Нестора Полікастою або з Навсікаєю, дочкою Алкіноя. За іншою версією, дружиною Телемаха стала Кірка, що народила йому сина Латина, або дочка вбитої ним Кірки Касіфона, від якої він згодом загинув.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]