Теодор Адріан фон Рентельн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Адріан фон Рентельн
Theodor Adrian von Renteln
Теодор Адріан фон Рентельн
Теодор Адріан фон Рентельн
Прапор
Прапор
Генеральний комісар Литви
25 липня 1941[1] — 1944
Попередник: посада заснована
Наступник: посада скасована
 
Народження: 15 вересня 1897(1897-09-15)
Ходци, Могильовська губернія, Російська імперія
Смерть: невідомо
невідомо
Причина смерті: повішення
Національність: німець
Країна: Третій Рейх
Релігія: Лютеранство
Освіта: вища, Берлінський університет імені Гумбольдта, Ростоцький університет
Партія: Націонал-соціалістична німецька робітнича партія (1928—1945)
Нагороди:
Золотий партійний знак НСДАП
Золотий партійний знак НСДАП

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Теодо́р Адріа́н фон Ре́нтельн (нім. Theodor Adrian von Renteln, нар.15 вересня 1897 р., Ходци (тоді Російська імперія, зараз Білорусь) — † невідомо) — націонал-соціалістичний партійний діяч і політик, генеральний комісар окупованої нацистами Литви (19411944), доктор економіки і права.

Життєпис[ред. | ред. код]

Перші роки. Служба в Україні[ред. | ред. код]

Теодор Рентельн народився у сім'ї балтійських німців у родинному маєтку Ходци над Західною Двиною[2]. З 1905 до 1916 року відвідував німецьку підготовчу школу й міську гімназію Риги. З липня по жовтень 1916 навчався в Олександрівському ліцеї в Петербурзі. Був покликаний в армію, служив в Ізюмському гусарському полку. У 1918 році служив у гетьманській армії, офіцер зв'язку в штабі головного командування групи військ "Київ".

Життя в Німеччині. Кар'єра в націонал-соціалістичному русі[ред. | ред. код]

У 1919 році емігрував з Київа до Німеччини. У 1920-1924 рр. вивчав національну економіку і юриспруденцію в Берлінському і Ростоцькому університетах. У 1924 році здобув ступінь доктора економіки і права. З 1924 до 1929 року працював вільним журналістом, співпрацював у пресі з економічних і внутрішньополітичних питань. Ще будучи студентом, долучився до молодіжного нацистського руху.

У 1928 році вступив у НСДАП і Штурмові загони та став керівником обласної організації Націонал-соціалістичного союзу студентів (NS-Deutscher Studentenbund, NSDStB). З 17 листопада 1929 до 16 червня 1932 року - імперський керівник Націонал-соціалістичного союзу учнів (NS-Schülerbund). З 30 жовтня 1931 до 16 червня 1932 одночасно був імперським керівником Гітлерюгенду й керівником Націонал-соціалістичного союзу студентів.

З 16 червня 1932 року — референт з фінансів і кредитної системи, потім — керівник Управління з економічної політики у Головному управлінні IV (Економіка) Імперського керівництва НСДАП. Одночасно з 1932 по 1933 рік також очолював Націонал-соціалістичний бойовий союз промислового середнього стану (NS-Kampfbund des gewerbliehen Mittelstandes).

У 1932, 1933, 1936 і 1938 рр. обирався депутатом Райхстагу від Потсдама.

3 травня 1933 був обраний головою Імперського союзу німецької індустрії (Reichsverband der Deutschen Industrie, RDI). 29 березня 1933 увійшов до складу комітету, який керував організацією бойкоту єврейських торговельних підприємств. З 1933 по 1935 рік був президентом Націонал-соціалістичної ремісничо-торговельно-промислової організації (Nationalsozialistische Handwerks-, Handels-, und Gewerbeorganisation, NS-HAGO), одного з формувань НСДАП, яке в 1935 році стало складовою частиною Німецького трудового фронту (ДАФ) (Deutsche Arbeitsfront, DAF). На цих постах Рентельн брав активну участь в організації кампаній проти єврейських універсальних магазинів в Третьому райху. З 6 січня 1934 року був начальником штабу ДАФ, одночасно був також головою Вищої дисциплінарної палати ДАФ, керівником Інституту прикладної економіки Лейпцизького університету, керівником Управління ремесла і торгівлі Імперського організаційного управління НСДАП, начальником Головного управління торгівлі та ремесел у Центральному бюро ДАФ, президентом Німецького союзу кооператорів (Deutscher Genossenschaftsverband). З 1939 року був також членом Націонал-соціалістичної академії німецького права (NS-Akademie für Deutsches Recht), а в 1940 році став начальником Головного управління торгівлі та ремесел Імперського керівництва НСДАП (Hauptamtsleiter Handel und Handwerk in der Reichsleitung der NSDAP), райхсгауптамтсляйтером НСДАП.

Період Другой Світової війни[ред. | ред. код]

Після нападу Німеччини на СРСР і створення 17 липня 1941 Імперського міністерства у справах східних окупованих територій Рентельна було переведено в апарат цього відомства, а в серпні 1941 року було призначено генеральним комісаром Литви у структурі Райхскомісаріату Остланд. Зайнявши ключову посаду в Генеральній окрузі Литва, здійснював керівництво окупаційним режимом, намагаючись залучити до співпраці литовських націоналістів. Як генеральний комісар несе відповідальність за переслідування і вбивства євреїв у Литві під час нацистсько-німецької окупації.

Вважається, що Рентельна було видано органам радянської влади, засуджено до страти та повішено у 1946 р., але свідоцтв цьому не знайдено.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. territorial.de
  2. 4. Немецкий оккупационный режим. flot.com. Процитовано 25 жовтня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]