Теорема Ейлера про чотирикутник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Теорема Ейлера про чотирикутник (також закон Ейлера для чотирикутників) — теорема планіметрії, названа на честь Леонарда Ейлера, яка описує співвідношення між сторонами опуклого чотирикутника і його діагоналями. Теорема є узагальненням тотожності паралелограма, яку, в свою чергу, можна розглядати як узагальнення теореми Піфагора; тому іноді використовують назву теорема Ейлера — Піфагора.

Теорема і окремі випадки[ред. | ред. код]

Для опуклого чотирикутника зі сторонами і діагоналями і , середини яких з'єднані відрізком , виконується рівність:

Якщо чотирикутник є паралелограмом, то середні точки діагоналей збігаються і довжина відрізка , що з'єднує їх, дорівнює 0. Крім того, у паралелограма довжини паралельних сторін рівні, отже, в такому випадку теорема Ейлера зводиться до формули:

яку називають тотожністю паралелограма.

Якщо чотирикутник є прямокутником, то рівність ще спрощується, оскільки тепер дві діагоналі рівні:

Ділення на 2 дає теорему Ейлера — Піфагора:

Іншими словами: для прямокутника відношення сторін чотирикутника і його діагоналей описує теорема Піфагора[1].

Альтернативні формулювання та розширення[ред. | ред. код]

Теорема Ейлера для паралелограма

Ейлер вивів описану вище теорему як наслідок іншої теореми, яка, з одного боку, менш елегантна, оскільки вимагає додавання ще однієї точки, але, з іншого боку, дає більше розуміння властивостей чотирикутника.

Для заданого опуклого чотирикутника Ейлер увів додаткову точку , таку, що утворює паралелограм; тоді виконується така рівність:

Відстань між додатковою точкою і точкою чотирикутника, відповідає відрізку, який не є частиною паралелограма. Довжину цього відрізка можна розглядати як міру відмінності розглянутого чотирикутника від паралелограма, або, іншими словами, як міру правильності члена у початковій рівності тотожності паралелограма[2].

Оскільки точка є серединою відрізка , то отримуємо . Точка є серединою відрізка , і вона також є серединою відрізка , оскільки і є діагоналями паралелограма . Звідси отримуємо , і, отже, . Із теореми Фалеса (і оберненої) випливає, що і паралельні. Тоді , звідки й випливає теорема Ейлера[2].

Теорему Ейлера можна розширити на множину чотирикутників, яка включає перетинні і непланарні. Вона виконується для так званих узагальнених чотирикутників, які складаються з чотирьох довільних точок у просторі , пов'язаних ребрами з утворенням циклічного графу[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Debnath, 2010, с. 105–107.
  2. а б Haunsperger, Kennedy, 2006, с. 137–139.
  3. Kandall, 2002, с. 403–404.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]