Тимчасове виконання обов'язків президента Росії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Порядок виконання повноважень президента Російської Федерації в передбачених законом випадках неможливості виконання ним своїх обов'язків:

10 липня 1991 — 12 січня 1993[ред. | ред. код]

Президент — віцепрезидент

«У разі відмови Президента РРФСР від посади, відставки президента РРФСР, неможливості подальшого здійснення ним своїх повноважень, а також у разі смерті президента РРФСР повноваження президента РРФСР виконує віце-президент РРФСР.» (Стаття 121-11 Конституції РРФСР в редакції від 24 травня 1991)

Єльцин — Руцькой.

12 січня — 25 грудня 1993[ред. | ред. код]

Президент — віцепрезидент — прем'єр — спікер

«У разі неможливості виконання повноважень Президента Російської Федерації віцепрезидентом Російської Федерації вони переходять послідовно до Голови Ради Міністрів Російської Федерації, Голові Верховної Ради Російської Федерації.» (Додаток до статті 121-11 Конституції РФ — Росії (РРФСР) в редакції від 9 грудня 1992, яка набрала чинності 12 січня 1993)

Єльцин — Руцькой — Черномирдін — Хасбулатов

Примітки:

1. Указом Президента РФ Б. М. Єльцина від 1 вересня 1993 року О. Руцькой тимчасово відсторонений від посади віце-президента. Але Верховна Рада призупинила дію указу до вирішення справи в Конституційному Суді.

2. Указом Б. М. Єльцина № 1400 від 21 вересня 1993 З'їзд народних депутатів і Верховна Рада Російської Федерації розпущені, відповідно повноваження Р. Хасбулатова згідно з цим указом припинені.

3. 21 вересня 1993 Конституційний Суд Російської Федерації виносить висновок про неконституційність указу Президента про розпуск З'їзду і парламенту, Верховна Рада приймає рішення про припинення повноважень Президента Єльцина з моменту видання указу № 1400 і переводить їх до віце-президента О. В. Руцького згідно ст . 121-6 і 121-11 Конституції. 22 вересня Руцькой приніс присягу в якості в.о. Президента Російської Федерації.

4. Указом Б. М. Єльцина від 3 жовтня 1993 року О. Руцькой звільнений з посади віце-президента Російської Федерації. Однак, згідно зі статтею 121. 10 діючій Конституції, віце-президент міг бути усунутий з посади лише З'їздом народних депутатів на підставі висновку Конституційного суду[1]. 4 жовтня Руцькой і Хасбулатов заарештовані.

5. 25 грудня 1993 року вступила в силу прийнята на всенародному голосуванні Конституція Російської Федерації, яка скасувала пост віце-президента, а також З'їзд народних депутатів та Верховну Раду.

Чинне законодавство[ред. | ред. код]

Президент — Голова Уряду

«в разі відставки Президента Російської Федерації, неможливості подальшого здійснення ним своїх повноважень, а також у разі смерті Президента Російської Федерації повноваження Президента виконує Голова Ради Міністрів — Уряду Російської Федерації»

(указ Президента РФ від 3 жовтня 1993 року № 1576)

«У всіх випадках, коли Президент Російської Федерації не в змозі виконувати свої обов'язки, їх тимчасово виконує Голова Уряду Російської Федерації.»

(Стаття 92 Конституції РФ)

Конституційна прогалина[ред. | ред. код]

У Конституції прямо не вказано, хто повинен здійснювати повноваження Президента в разі, якщо голову Уряду не призначено або він не в змозі виконувати свої обов'язки. Проте, цю прогалину деякою мірою можна компенсувати федеральним конституційним законом «Про Уряд Російської Федерації», стаття 8 якого говорить:

в разі тимчасової відсутності Голови Уряду Російської Федерації його обов'язки виконує один із заступників Голови Уряду Російської Федерації відповідно до письмово оформленого розподілу обов'язків.

— ст. 8 федерального конституційного закону N 2-ФКЗ «Про Уряд Російської Федерації»

Відповідно, якщо виходити з того, що виконання обов'язків Президента в екстрених випадках є однією з безпосередніх посадових обов'язків Голови Уряду, а його заступники мають повноваження виконувати всі його обов'язки в разі його відсутності, то обов'язки Президента повинно бути тимчасово покладено на одного із заступників Голови Уряду в порядку заміщення, встановленому розпорядженням Голови Уряду[2].

Однак, правомірність тимчасового виконання обов'язків Президента РФ заступниками Голови Уряду РФ є сумнівною, як з практичних, так і з теоретичних позицій. У новітній політико-правовій історії Росії зазначені прогалини ще не проявили себе[3].

Порядок вищих посад[ред. | ред. код]

Порядок Посада
1-а особа держави Президент Російської Федерації
2-а особа держави Голова Уряду Російської Федерації
3-я особа держави Голова Ради Федерації
4-а особа держави Голова Державної Думи
5-а особа держави Голова Конституційного Суду Російської Федерації
6-а особа держави Голова Верховного Суду Російської Федерації
7-а особа держави Генеральний прокурор Російської Федерації

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конституція Російської Федерації - Росії 1978 року (в редакції від 10 грудня 1992). ru.wikisource.org (Російська) . Архів оригіналу за 30 січня 2022.
  2. Стаття 8. Виконання обов'язків голови уряду Російської федерації [Архівовано 25 лютого 2021 у Wayback Machine.]// Федеральний конституційний закон від 17.12.1997 N 2-ФКЗ (ред. від 14.12.2015) «Про Уряд Російської Федерації»
  3. І. С. Селівановський. Про Проект Федерального Закону "про заміщення посади Президента Російської Федерації" // Наука. Мысль. — 2016. — Вип. 9. — С. 137–141. — ISSN 2224-0152.