Тип 87 (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж Тип-87
(кит. 87 式军服)
Шаблон камуфляжа Тип-87 (лісова версія)
Шаблон камуфляжа Тип-87 (лісова версія)
Тип Військовий камуфляж
Походження КНР КНР
Історія використання
На озброєнні 1987—2007
Оператори Народно-визвольна армія Китаю
Історія виробництва
Виготовлення 1987–2000-ні роки
Характеристики

Тип-87 (кит. 87 式军服, дослівно — військова форма 87) — деформаційний військовий камуфляж, різні версії якого використовувались Збройними силами Китаю в 1987—2007 роках[1][2]. Камуфляж використовувався для одноіменних бойових та навчальних одностроїв Тип-87. За візерунком та кольоровою гамою був схожий на американський камуфляж М81 Woodland. Однострої з цим камуфляжем експортувалися Китаєм в кілька країн світу, включаючи Албанію та кілька країн Африки[2].

В 2007 році камуфляж і уніформу Тип-87 було замінено на новий піксельний «універсальний камуфляж» Тип-07 (кит. 07 式通用迷彩作训服).

Історія[ред. | ред. код]

Почесна варта PLAGF на їхній базі в Нанкіні, 2009 рік

Перший варіант камуфляжних одностроїв Народно-визвольної армії Китаю, представлений в середині 1970-х років, був чотириколірним деформаційним камуфляжем із чорними, коричневими та зеленими плямами на блідо-зеленому тлі. Візерунок та кольорова гама цього камуфляжа свідчать про те, що це, можливо, була груба спроба скопіювати британський камуфляж DPM, можливо, з фотографій. Цей зразок був призначений для використання спецпризначенцями, повітряно-десантними військами та саперами[2] і використовувався в кінці 1970-х та у 1980-х роках, включаючи китайсько-в'єтнамську війну 1979 року.

Протягом 1980-х років Збройні сили Китаю експериментувала з низкою "лісових" камуфляжів для китайського спецназу. Двостороння камуфляжна уніформа Тип-81 на одній стороні мала камуфляжний малюнок, схожий на DPM, а на протилежній — камуфляжний візерунок Duck Hunter, що у деяких джерелах згадується як шаблон «великі п'ять листків» (кит. 大五叶). Версія уніформи Тип-84 була також двосторонньою, але мала дещо інший деформаційний візерунок тиму DPM на одній стороні, із варіацією візерунка Duck Hunter на іншому боці.

У 1987 році, після серії випробувань, Загальний науково-дослідний інститут тилового обладнання Народно-визвольної армії Китаю прийняв дизайн камуфляжу, заснований на шаблоні американського камуфляжа M81 Woodland. Відомий як «Тип-87», цей камуфляж був прийнятий усіма родами військ Народно-визвольної армії Китаю, включно з підрозділами Військово-повітряних сил і Військово-морського флоту і використовувався як бойова та повсякденна форма.

Різні типи одностроїв з цим камуфляжем експортувалися Китаєм в кілька країн світу, включаючи Албанію та кілька країн Африки[2]. В 2007 році камуфляж і уніформу Тип-87 було замінено на новий піксельний «універсальний камуфляж» Тип-07 (кит. 07 式通用迷彩作训服).

Опис[ред. | ред. код]

Стиль камуфляжа Тип-87 імітує стиль американського камуфляжу M81 Woodland. В ньому використовується чотирикольоровий макровізерунок у вигляді переплетених між собою плям нерегулярної форми зеленого, коричневого та чорного кольору на світлому фоні. На відміну від американського M81 Woodland, камкуфляж Тип-87 фоном використовує жовтувато-зелений колір, а не темніший колір хакі. Камуфляж Тип 87, як і багато інших лісових камуфляжів з плямами чорного кольору, критикували за використання цього кольору, але після того, як він вицвітає, він стає тьмяним і приглушеним, а тому практично непомітним.

Камуфляж Тип-87 продовжував використовуватися в тій чи іншій формі до 2007 року, коли були представлені новий піксельний «універсальний камуфляж» Тип-07 (кит. 07 式通用迷彩作训服).

Версії кауфляжу Тип-87 та альтернативні моделі[ред. | ред. код]

Китайські морські піхотинці в синій морській версії камуфляжа Тип-87 на спільних навчаннях з морськими піхотинцями США у Чжаньцзяні, Китай

Камуфляж Тип-87 протягом своєї служби мав декілька версій, кожна з різними позначеннями та кольоровими варіантами. Наприклад, існували камуфляжи Тип-95, Тип-99 і Тип-03 .

В середині 1990-х років Військово-морський флот Китаю представив морську камуфляжу Тип-87 для використання китайськими морськими піхотинцями. Він використовував, по суті, однаковий з лісовою версією візерунок, а кольорова гама складалась з чорних, темно-оливкових та синіх плям на дуже блідо-блакитному тлі. Цей шаблон використовувався приблизно до 1999 року.

Зразок «Duck Hunter», який раніше використовувався на реверсивній камуфляжній формі (і для повітряно-десантних сил PLAF), був знову введений у трохи більш сміливому забарвлення в середині 1990-х років, нібито для носіння особовим складом, який був дислокований в низькогірних або горбистих регіонах.

Ще один візерунок із середини 1990-х — гірський візерунок, який іноді називають «зимовим». Шаблон із чорними, коричневими та оливково-зеленими плямами на темно-коричневому тлі в основному надавався підрозділам армії Китаю, які діяли в північних регіонах помірного клімату та посушливих регіонах Китаю восени/взимку.

Вертикальний листяний камуфляж також був створений у цей час для підрозділів китайської армії, які базувались в китайському регіоні Гуандун (кит. 广东省) або Гуанчжоу (кит. 广州市), хоча він, ймовірно, видавався й армійським підрозділам, які також служили в інших місцях.

Повітряно-десантні дивізії PLAF почали носити чотириколірний міський камуфляж на парадах приблизно в 1999 році. Цей дизайн Тип-99, здається, не використовується в операційних цілях, а лише як парадна форма, що підкреслює елітний статус цих підрозділів.

Приблизно в 1999 році ВМС Китаю замінили "блакитний" морський камуфляж Тип-87 новим візерунком на основі американського камуфляжу M81 Woodland, який мав чорні, темно-сині та сині сіро-лісові форми на блідо-лавандовому тлі. У 2007 році його також було замінено на новий піксельний дизайн.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Larson, Eric H. (31 березня 2022). Camouflage: International Ground Force Patterns, 1946–2017 (англ.). Pen and Sword Military. ISBN 978-1-5267-3953-7.
  2. а б в г China - Camopedia. www.camopedia.org. Процитовано 14 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Eric H Larson (2021). Camouflage: International Ground Force Patterns, 1946—2017. Pen & Sword Military. ISBN 978 1 52673 857 8