UCP (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж UCP
(Universal Camouflage Pattern)

Два варіанти колірних гам камуфляжу UCP:
«Urban Grey 501» в домінуючій сірій гамі (зверху) і
«Foliage Green 502» в домінуючій зеленій гамі (знизу)
Тип Військовий піксельний мультимасштабний камуфляж
Походження США США
Історія використання
На озброєнні 2005—2019 (Збройні сили США)[a][b]
Оператори Сили оборони штату США
Див. Користувачі щодо користувачів з інших, ніж США країн
Війни Як камуфляж армії США:
Війна в Афганістані (2001—2021)
Війна в Іраку (2003—2011)
Як камуфляж інших, ніж США армій:
Нарковійна в Мексиці
Повстання в Джамму та Кашмирі
Повстання в північному Чаді
Друга карабаська війна
Громадянська війна в Сирії
Громадянська війна в Ємені (з 2015)
Російське вторгнення в Україну (з 2022)
Історія виробництва
Розроблено 2004
Виготовлення 2004–сучасний час
Варіанти Камуфляж UCP–D (Universal Camouflage Pattern Delta)[3][4][неякісне джерело]
Характеристики

UCP (камуфляж) у Вікісховищі

Камуфляж UCP або універсальний камуфляж (англ. Universal Camouflage Pattern (UCP), дослівно — універсальний камуфляжний шаблон) — піксельний мультимасштабний військовий камуфляж, який в 2004—2019 роках використовувався збройними силами США як стандартний камуфляж для військових одностроїв ACU[5][6]. Фахівці американського Natick Soldier Systems Center спробували розробити уніфікований візерунок, який маскував би користувача в будь-якому середовищі в не залежності від сезону[7]. Лабораторні та польові випробування, що проводились в 2003—2004 роках показали, що візерунок, який мав назву All-Over-Brush (модель, розроблена підрядником MultiCam) показав найкращі показники приховування серед протестованих зразків[7] і його було обрано переможцем серед десятьох інших візерунків[8]. Одночасно зазначалось, що універсальні якості візерунка «все в одному» означали компроміс і візерунок мав нижчу ефективність в кожному окремому середовищі порівняно з забарвленням, розробленим саме для такого середовища[7]. Крім того, фактично переможець конкурсу візерунок All-Over-Brush не став остаточним варіантом для універсального камуфляжа UCP[7]. Натомість, керівництво армії США використало піксельні шаблони CADPAT Збройних сил Канади та MARPAT Корпусу морської піхоти США, а потім змінило їх кольорову гаму на основі трьох універсальних кольорів, розроблених під час випробувань 2002—2004 років, в результаті було отримано шаблон універсального камуфляжа UCP[7]. Хоча піксельний візерунок універсального камуфляжу UCP схожий на камуфляжні візерунки MARPAT і CADPAT, його кольорова гама суттєво відрізняється від них і є набагато світлішою[9][10]. Остаточний варіант візерунка, прийнятий для універсального камуфляжа UCP був прийнятий без порівняльного тестування з іншими моделями[7].

Військовослужбовці США, які служили в Іраку та Афганістані, поставили під сумнів ефективність універсального камуфляжу UCP у маскуванні їх від ворожого спостереження і заявили, що однострій з цим камуфляжем фактично загрожує виконанню їх завдань та ставить під ризик їхні життя[7]. У відповідь армія США провела кілька досліджень, щоб знайти модифікацію або заміну візерунку камуфляжа UCP[11]. У липні 2014 року армія оголосила, що до кінця вересня 2019 року всю військову уніформу з візерунком універсального камуфляжу UCP буде замінено на однострій з новим камуфляжем OCP[12][13][14]. Однак камуфляж UCP все ще подекуди використовується на окремих деталях одностроїв з обмеженими можливостями для заміни, наприклад, на деякому додатковому спорядженні для холодної погоди та старих бронежилетах.

Відбір[ред. | ред. код]

Фаза I[ред. | ред. код]

Початкові візерунки та кольори[ред. | ред. код]

Було розроблено три візерунки, які називаються All Over Brush, Track, та Shadow/Line[15]. Для кожного візерунка було чотири комбінації кольорів, які відповідали певному типу місцевості, проте всі чотири візерунки використовували коричневий як основний колір[15]. Три інші кольори: зелений, коричневий і чорний для лісової версії (Woodland), темно-коричневий, хакі і коричневий для пустельної версії (Desert), світло- сірий, середньо-сірий і чорний для урбаністичної версії (Urban), а також темно-коричневий, світло-сірий і коричневий для моделі пустеля/місто[15].

Тестові майданчики[ред. | ред. код]

Двоє солдатів у 2005 році в армійській бойовій формі в універсальному камуфляжному візерунку

Було проведено п'ятнадцять оцінок у Форт-Беннінг, Форт-Полк, Форт-Ірвін, Форт-Льюїс і Якіма, штат Вашингтон[15]. Потім було оцінено змішування камуфляжних візерунків з оточуючим середовищем, їх помітнімть, контрастність і виявлення солдатами армії США вдень, а також вночі за допомогою приладів нічного бачення.

Усунення шаблонів[ред. | ред. код]

Після тестування візерунок Shadow Line був повністю виключений разом із міською та змішаною пустеля/місто версією візерунку All Over Brush. Усі чотири візерунки Track були прийняті разом із лісовою та пустельною версією All Over Brush[15].

Фази II і III[ред. | ред. код]

Потім шаблони були змінені та протестовані разом із нещодавно представленим шаблоном камуфляжа MultiCam, розробленим підрядником. Тестування в ближньому інфрачервоному діапазоні показало, що єдиними кольорами, які забезпечують прийнятну продуктивність, є чорний, середньо-сірий і середньо-коричневий[15].

Фаза IV (системний рівень)[ред. | ред. код]

Усі чотири шаблони, що залишилися, Desert Brush, MultiCam, Woodland Track і Urban Track, були протестовані разом один з одним у міських, лісових і пустельних середовищах.

Результати[ред. | ред. код]

Дизайн Desert Brush отримав найкращу загальну візуальну оцінку середнього денного часу. Розроблений підрядником шаблон отримав найвищий рейтинг у лісистому середовищі, але низький рейтинг у пустелі та міському середовищі. Urban Track загалом був 3-м чи 4-м найгіршим показником на кожному місці, але був найкращим у нічних умовах. Тестування інфрачервоним випромінюванням показало незначні відмінності в продуктивності чотирьох моделей. Натік оцінив візерунки від найкращого до гіршого: Desert Brush, Woodland Track Mod, розроблений підрядником Mod та Urban Track[16].

Вибір кольору[ред. | ред. код]

Колірна схема армійської бойової форми складається з темно-коричневого (офіційна назва Desert Sand 500), сірого (Urban Grey 501) і шавлієво-зеленого (Foliage Green 502). Візерунок примітний усуненням чорного кольору[17]. Обґрунтування видалення чорного кольору полягало в тому, що чорний — це колір, який зазвичай не зустрічається в природі[18]. Чистий чорний колір, якщо дивитись на нього через прилад нічного бачення, може виглядати надзвичайно темним і створювати небажане висококонтрастне зображення.

Суперечка[ред. | ред. код]

Солдати армії США в травні 2006 року в універсальному камуфляжі в провінції Кунар, Афганістан

Армія США некоректно повідомила ЗМІ, що основою для універсального камуфляжу UCP був візерунок Urban Track, який був змінений шляхом видалення чорного кольору з візерунка та переведення зображення в піксель. Згодом порівняння шаблонів показало, що інформація, надана армією США, була невірною, і що шаблон був просто триколірною версією MARPAT, похідною від канадської схеми CADPAT. Армія США не надала жодних доказів того, що нова модель універсального камуфляжу UCP пройшла належні польові випробування[7].

Після посилення критики щодо низької ефективності шаблону в більшості територій, таких як афганський і близькосхідний театри військових дій, використання шаблону обговорювалося в Сенаті США.

Коли Сенат прийняв законопроект 2346 Палати представників, Міністерство оборони зобов'язувалося «вжити негайних заходів для надання військової форми особовому складу, який відправляється в Афганістан, з камуфляжним малюнком, який підходить до навколишнього середовища в Афганістані». Згодом армія ініціювала повторну оцінку існуючих та альтернативних зразків камуфляжу, щоб визначити, чи це була необхідна дія[19]. Під час випробувань, проведених Центром військових систем Natick (NSRDEC) армії США, результати показали, що три інші зразки показали значно кращі результати, ніж універсальна форма UCP у пустельних і лісових середовищах[20]. Для заміни UCP для використання в армії було протестовано чотири комерційні матеріали[21][22].

Припинення виробництва і заміна[ред. | ред. код]

Американські солдати в травні 2017 року в одностроях ACU з камуфляжем UCP

У 2014 році армія Сполучених Штатів припинила виробництво універсального камуфляжу[23], і армійські дослідники розпочали роботу над новим, кращим за своїми якостями камуфляжним шаблоном[23]. Було випробувано чотири нових шаблони, щоб надати солдатам різні візерунки, придатні для різних умов, а також один нейтральний шаблон, який можна використовувати на дорожчих бронежилетах та іншому спорядженні, якебуло занадто дорого випускати у всіх варіантах[23].

Процес відбору включав сотні комп'ютерних випробувань, а також тестування в польових умовах в півдюжині місць по всьому світу[23]. У травні 2014 року армія оголосила, що для заміни універсального камуфляжу (UCP) для армійського бойового однострою (ACU) обраний візерунок під назвою Scorpion, схожий на візерунок MultiCam, який був розроблений ще у 2002 році для програми Objective Force Warrior та пізніше дещо модифікований у 2009 році (версія Scorpion W2)[14]. 31 липня 2014 року було офіційно оголошено, що з літа 2015 року почнеться перехід армії на застосування нового виду камуфляжу — оперативного камуфляжу (OCP).

Назва Operational Camouflage Pattern підкреслює його використання за межами Афганістану для всіх командувань бойових дій, з сімейством версій, що включає більш темний варіант для навколишнього середовища «джунглі-ліс» і світлішого малюнку для середовища «пустеля»[13]. Використання армією універсального камуфляжу UCP для уніформи було повністю припинене наприкінці вересня 2019 року[12][24], хоча все ще обмежено використовувалось в іншому спорядженні, наприклад, для деяких бронежилетів та спорядження для холодної погоди. Коли військові почали поступово відмовлятися від форми з універсальним камуфляжем (UCP), багато сил оборони штатів почали приймати його як свою форму[25][26].

Користувачі[ред. | ред. код]

Камуфляжна форма ВПС Індії прийнята на озброєння у 2022 році
  • Аргентина Аргентина: використовується підрозділом Grupo Especial Uno[27].
  • Азербайджан Азербайджан: використовується спецпідрозділом азербайджанського МВС «Кобра»[27].
  • Болівія Болівія: звичайний камуфляж UCP використовується підрозділами UTARC and GICE болівійської поліції; темна кольорова версія UCP використовувалась підрозділом UTOP[27].
  • Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина
  • Індія Індія: використовується для міських операцій коммандос з підрозділу MARCOS та Paras[28]. Повітряні сили Індії прийняли схожий камуфляж в 2022 році[29].
  • Іран Іран: варіанти камуфдяжу UCP використовується підрозділами морської піхоти Ісламської Республіки Іран та деякими силами спеціальних операцій Басідж[30].
  • Казахстан Казахстан: використовується майже усіма підрозділами казахської армії. Їх версія камуфляжу UCP має назву «КазЦифра» схожа на UCP-D де коричневий колір замінено на світло-зелений[31].
  • Кіпр Кіпр: використовується кіпрськими спеціальними силами (Cypriot special forces)[27].
  • Ліван Ліван: ліванські морські коммандос використовували як місцеві варіанти камуфляду UCP, так і однострої ACU з кмуфляжем UCP армії США. 
  • Малайзія Малайзія: використовується малазійськими підрозділами Special Task and Rescue[32].
  • Мексика Мексика: використовується підрозділами державної поліції по боротьбі з кіднеппінгом (State Police's Special Anti-Kidnapping Unit)[27].
  • Молдова Молдова: використовується спецппідрозділами молдовської поліції[27].
  • Північна Македонія Північна Македонія: використовується підрозділами швидкого розгортання.
  • Парагвай Парагвай: камуфляж UCP в темній кольоровій гаммі використовується підрозділами Grupo Lince парагвайської національної поліції[27].
  • Перу Перу[33]
  • Саудівська Аравія Саудівська Аравія: камуфляж з темнішою кольоровою гамою використовується персоналом саудівських повітряних сил[27].
  • Сербія Сербія: однострої BDU з камуфляєем UCP використовується сербським спеціальними анти-терористичними підрозділом тільки для операцій в населених пунктах[34]. Також використовується жандармерією[35].
  • Угорщина Угорщина: використовується підрозділами Контртерористичного центру[27].
  • Україна Україна: схожий на UCP (але з більш світло-зеленою кольоровою гамою) місцевий камуфляж ММ-14 («Український піксель») використовується з 2014 року регулярними підрозділами Збройних сил України та деякими спецпідрозділами.
  • Чад Чад: варіанти камуфляжу UCP використовуються деякими підрозділами чадських коммандос та підрозділами жандармерії Чаду по боротьбі з браконьєрством[30].
  • Чилі Чилі[33].
  • Чорногорія Чорногорія: використовується спеціальними анти-терористичними підрозділами Чорногорії[36].

Див. також[ред. | ред. код]

  • Список військових камуфляжів
  • CADPAT — канадський шаблон піксельного камуфляжа 1997 року, перший приклад цифрового камуфляжа, застосованого на практиці.
  • MultiCam (камуфляж) — камуфляжний візерунок, який програв шаблону камуфляжа UCP на конкурсі на новий однострій для армії США в 2004 році.
  • OCP (камуфляж) — американський камуфляж на основі шаблону MultiCam, що заступив шаблон UCP в 2014 році.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Some limited usage from 2004 to 2005 for prototype testing.
  2. Discontinued on uniforms in 2019, now only remains in service in limited capacities such as on some cold weather equipment, overgear, and older body armor.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Say Goodbye to the Hated Army UCP Uniform. October 2019. Архів оригіналу за 8 жовтня 2019. Процитовано 8 жовтня 2019.
  2. https://www.stripes.com/polopoly_fs/1.631982.1591002413!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_900/image.jpg [Архівовано 2021-03-19 у Wayback Machine.] Шаблон:Bare URL image
  3. UCP-D:This Is What Happened The Last Time The US Army Created A Pixelated Camo Pattern - Soldier Systems Daily. Архів оригіналу за 16 серпня 2017. Процитовано 16 серпня 2017.
  4. USA - Camopedia. camopedia.org. Архів оригіналу за 5 вересня 2017. Процитовано 4 вересня 2017.
  5. We should permanently post more U.S. troops abroad. For their own sake. Newsweek. 28 серпня 2017. Архів оригіналу за 29 серпня 2017. Процитовано 28 серпня 2017.
  6. ACU Presentation. ArmyStudyGuide.com. Архів оригіналу за 7 березня 2009. Процитовано 27 червня 2009.
  7. а б в г д е ж и Cramer, Guy, U.S. Army Camouflage Improvement Explained, retrieved 22 October 2022
  8. Carroll, Ward (9 квітня 2007). Defense Tech: Singing the ACU Blues. Defense Tech. Military Advantage, A Monster Company. Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 9 жовтня 2012.
  9. Facts: Army Combat Uniform. U.S. Army Training and Doctrine Command Office of the Chief of Public affairs. U.S. Army. 14 червня 2004. Архів оригіналу за 20 серпня 2012.
  10. Cramer, Guy (2004). Dual Texture - U.S. Army Digital Camouflage. United Dynamics Corp. Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 10 липня 2009.
  11. Engber, Daniel (6 липня 2012). Lost in the Wilderness, the Military's Misadventures in Pixelated Camouflage. State. Архів оригіналу за 27 вересня 2012. Процитовано 27 вересня 2012.
  12. а б Archived copy. Архів оригіналу за 1 липня 2016. Процитовано 23 вересня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  13. а б Gould, Joe (31 липня 2014). Army Announces Rollout Date for New Camo. Army Times. Gannett. Архів оригіналу за 1 серпня 2014.
  14. а б Army Selects New Camouflage Pattern. Military.com. 23 травня 2014. Архів оригіналу за 24 травня 2014. Процитовано 23 травня 2014.
  15. а б в г д е Dugas, Anabela; Kramer, F. Matthew (15 грудня 2004). Universal Camouflage for the Future Warrior. U.S. Army Natick Soldier Center. Архів оригіналу за 11 серпня 2013.
  16. Dugas, A.; Zupkofska, K. J.; DiChiara, A.; Kramer, F. M. (1 грудня 2004). Universal Camouflage for the Future Warrior (PDF). U.S. Army Research, Development and Engineering Command, Natick Soldier Center. ADA433081. Архів оригіналу (PDF) за 16 травня 2009. Процитовано 27 червня 2009.
  17. Cramer, Guy (2004). New Digital U.S. Army Combat Uniform eliminates Black in pattern. HyperStealth Biotechnology Corp. Архів оригіналу за 1 вересня 2009. Процитовано 27 червня 2009.
  18. Frequently Asked Questions (FAQs) Army Combat Uniform. Program Executive Office Soldier. U.S. Army. 24 лютого 2012. Архів оригіналу за 14 лютого 2013.
  19. Maze, Rick (21 червня 2009). Troops in Afghanistan would get new uniforms. Army Times. Army Times Publishing Company. Архів оригіналу за 4 вересня 2009. Процитовано 13 серпня 2009.
  20. Cox, William (17 вересня 2009). UCP Fares Poorly in Army Camo Test. Army Times. Army Times Publishing Company. Процитовано 17 вересня 2009.
  21. Lance M. Bacon (10 березня 2012). Army Weighs 4 Options to Replace Current Camo. Army Times. Процитовано 15 березня 2012.
  22. Eloise Lee (2 березня 2012). The Army Is Eyeing These Cool New Camouflage Patterns. Business Insider. Архів оригіналу за 5 березня 2012. Процитовано 15 березня 2012.
  23. а б в г Dickson, Caitlin (14 жовтня 2013). The Army's $5 Billion New Uniform Already Being Replaced. The Daily Beast. IAC/InterActiveCorp. Архів оригіналу за 22 січня 2014. Процитовано 25 січня 2014.
  24. Cox, Matthew (6 серпня 2014). Army Unveils Design Changes for New Camo Uniform. Military.com. Military Advantage, A Monster Company. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 7 серпня 2014.
  25. What is the CSMR?. California State Military Reserve. Архів оригіналу за 21 травня 2018. Процитовано 20 травня 2018.
  26. Mendie, Ubon (16 вересня 2010). New York Guard Members to Begin Wearing Modified ACU. dmna.ny.gov. Архів оригіналу за 21 травня 2018. Процитовано 20 травня 2018.
  27. а б в г д е ж и к Larson, (2021).
  28. What are the Camouflage Uniforms of Para SF, MARCOS, and Garud Commandos?. Архів оригіналу за 6 жовтня 2019. Процитовано 6 жовтня 2019.
  29. IAF ground staff get new digital camouflage uniform. 9 жовтня 2022.
  30. а б Larsen, (2021).
  31. Kazakhstan - Camopedia. Архів оригіналу за 18 грудня 2021. Процитовано 18 грудня 2021.
  32. Archived copy (PDF). www.mmea.gov.my. Архів оригіналу (PDF) за 15 серпня 2018. Процитовано 12 січня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  33. а б Mike DreisĀ"s - Operator Editor - Gallery 2. Архів оригіналу за 16 жовтня 2019. Процитовано 20 жовтня 2019.
  34. Specijalne-jedinice.com | Special Anti-terrorist Unit-SAU. Архів оригіналу за 22 липня 2018. Процитовано 22 серпня 2018.
  35. Specijalne-jedinice.com | Gendarmerie of the Republic of Serbia. Архів оригіналу за 22 липня 2018. Процитовано 22 серпня 2018.
  36. Specijalne-jedinice.com | Special Anti-terrorist Unit of the Republic of Montenegro. Архів оригіналу за 22 серпня 2018. Процитовано 22 серпня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Larson, Eric H. (2021). Camouflage: International Ground Force Patterns, 1946–2017. Barnsley: Pen & Sword. ISBN 9781526739537.