Lizard (камуфляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камуфляж Lizard (TAP47)
Візерунок камуфляжа Lizard з горизонтальними смугами
Візерунок камуфляжа Lizard з горизонтальними смугами
Тип Військовий камуфляж
Походження Франція Франція
Історія використання
На озброєнні

1947 - 1963 (Збройні сили Франції)

1947 - початок 1980-х (Французький іноземний легіон)
Оператори Див. Користувачі
Війни

Перша індокитайська війна
Алжирська війна
Конголезька криза
Громадянська війна в Нігерії
Війна за незалежність Намібії
Шестиденна війна
Угандійсько-танзанійська війна
Громадянська війна в Родезії
Громадянська війна в Чаді
Лівійсько-чадський конфлікт
Війна у В'єтнамі
Громадянська війна в Камбоджі
Громадянська війна в Лаосі
Колоніальна війна Португалії
Громадянська війна в Анголі
Громадянська війна в Мозамбіку
Перша громадянська війна в Судані
Конфлікт в Західній Сахарі
Турецьке вторгнення на Кіпр
Громадянська війна в Лівані
Ірано-іракська війна
Війна в Перській затоці
Громадянська війна в Сирії

Російське вторгнення в Україну (з 2022)
Історія виробництва
Розроблено 1947
Характеристики

Lizard (камуфляж) у Вікісховищі

Камуфляж Лізард (англ. Camouflage Lizard[1], дослівно — камуфляж Ящірка), відомий також як камуфляж Леопард (фр. Tenue Léopard) або камуфляж TAP47 — деформаційний військовий камуфляж, який в період з 1947 року до січня 1963 року використовувся французькою армією для одностроїв парашутистів TAP47. Камуфляж був розроблений на основі шаблону камуфляжа куртки Денісон британських парашутистів[2] і був виведений з використання частинами французької армії через його асоціацію з військовим заколотом 1961 року.

На основі французького шаблону камуфляжа Lizard різними країнами була розроблена ціла низка споріднених камуфляжів. Використання візерунка камуфляжа Lizard дотепер поширене в країнах Африки серед військових та парамілітарних озброєних загонів[3]. Існує два основних типи малюнка камуфляжа Lizard: оригінальний французький дизайн з горизонтальними смугами і розроблений в Португалії дизайн з вертикально розташованими смугами. Крім того, від камуфляжу Lizard походить малюнок південнов'єтнамського камуфляжу Tigerstripe часів Першої індокитайської війни.

Історія[ред. | ред. код]

Візерунок камуфляжу Lizard складається з смуг двох кольорів, як правило, зеленого і коричневого, що нібито грубим пензлем нанесені тло світло-зеленого кольору або кольору хакі. Він схожий на візерунок британськікого камуфляжа, що використовувалися з 1942 року на куртках Денісон британських парашутистів. Візерунок камуфляжу Lizard має вужчі кольорові смуги, ніж британський камуфляж і має сильну горизонтальну орієнтацію, що порушувало вертикальну форму тіла солдата.

Камуфляж Lizard з горизонтальними смугами[ред. | ред. код]

Однострій BDU з камуфляжем Lizard

Версію камуфляжа Lizard з горизонтальними смугами було розроблено французькою армією в 1947 році, яка використовували його на одностроях парашутистів-десантників до 1963 року. Після активної участі французьких колоніальних повітряно-десантних військ «Troupes Aéroportée» у військовому заколоті під час війни в Алжирі, їх багатокольоровий камуфляж Lizard було офіційно виведено з використання французької армії в січні 1963 року, оскільки він асоціювався із цим путчем. Спочатку його було замінено на однотонний оливково-зелений M1947 «trellis/tenue de compagne», а пізніше на новий зелений «trellis Satin M1964», який, в свою чергу, у 1971 році замінено на однотонний армійський камуфляж «tenue F-1». Новий французький багатокольоровий камуфляж Centre-Europe був представлений лише у 1991 році.

Два парашутисти Іноземного легіону в Колвезі, ДР Конго в 1978 році

Не дивлячись на виведення із використання французькою регулярною армією, варіант камуфляжа Lizard (tenue camouflee toutes armes) протягом 1960-х років був стандартним одностроєм Французького іноземного легіону, а парашутисти Іноземного легіону використовували його до початку 1980-х років, поки нарешті не був замінений на однострої з однотонним оливковим камуфляжем «tenue F1».

Копія французького зразка, зроблена в Азії, була прийнята в деяких африканських країнах, таких як Чад, Габон, Руанда та Судан.

Греція використовувала ряд горизонтальних камуфляжів Lizard з 1960-х років. Приблизно в 1970 році Куба розробила сіру версію цього камуфляжа, яку використовували збройні сили Куби та повстанці FAPLA Анголи. Російський спецназ і війська МВС використовували горизонтальні камуфляж Lizard. Армія оборони Ізраїлю використовувала передані Францією оригінальні французькі однострої з камуфляжем Lizard до 1968 року, разом із стандартними (однотонними) бойовими одностроями[4]. Французький камуфляж Lizard використовувався в Конго в 1978 році[5]

Болгарська армія використовувала надлишкову форму Армії оборони Ізраїлю як офіційну уніформу в місії ООН у Камбоджі (UNTAC) у 1992—1993 роках.

Камуфляж Lizard з вертикальними смугами[ред. | ред. код]

Солдати Іноземного легіону в камуфляжі Lizard під час битви при Колвезі в ДР Конго.

Камуфляжі Lizard з вертикальними смугами у різних кольорах, очевидно, були розроблені в Португалії з оригінальних французьких горизонтальних візерунків. Класичний камуфляж Lizard з горизонтальними смугами використовувався в десантних підрозділах ВПС Португалії з 1956 року, а в 1960 році був поширений на спеціальні армійські піхотні підрозділи. Оскільки португальські військові брали участь у колоніальних війнах, якіпереважно відбувались в африканських джунглях, камуфльована уніформа була випущена для всієї армії та деяких підрозділів ВМС і ВПС. У 1963 році було розроблено вертикальний малюнок камуфляжа Lizard, який замінив французький горизонтальний візерунок. Парадоксально, але португальський камуфляж Lizard з вертикальними смугами став популярним серед місцевих партизанів, які воювали проти Португалії і пізніше був прийнятий збройними силами деяких колишніх португальських африканських колоній після здобуття ними незалежності[6].

Португальський ертикальний варіант камуфляжа Lizard був також прийнятий Бразилією, яка розробила ряд кольорових гам для різних складових збройних сил. Єгипет, Греція, Індія, ліванські палестинці та Сирія також використовували варіант з вертикальними смугами. Партизани СВАПО в Намібії носили різноманітний камуфляж, включаючи й португальський вертикальний камуфляж Lizard[7].

Інші варіанти[ред. | ред. код]

В'єтнамський камуфляж Tigerstripe часів війни у В'єтнамі походить від камуфляжа Lizard одностроїв французьких парашутистів TAP47. Tigerstripe почали розробиляти як французький експериментальний зразок під час Першої індокитайської війни і пізніше він був доопрацьований і використовувався морською піхотою Південного В'єтнаму та американськими спецпризначенцями під час В'єтнамської віни. Камуфляж Tigerstripe відрізнявся від камуфляжа Lizard тим, що його смуги візуально прилягають одна до іншої, а не накладаються між собою і площа фонового кольору у нього менша.

Користувачі[ред. | ред. код]

  • АлжирАлжир: сіра версія камуфляжу Lizard використовувалась алжирськими парашутистами[8]. Камуфляж lizard в домінуючій пурпурній кольоровій гамі в 1980-х роках[8].
  • Бахрейн Бахрейн: використовується підрозділами підрозділів бахрейнських коммандос[9].
  • Бенін Бенін[10].
  • Бразилія Бразилія: використовується збройними силами Бразилії[11].
  • Вірменія Вірменія: грецькі камуфляжі Lizard використовувались вірменськими військовими в миротворчих операціях NATO[8].
  • Греція Греція[12].
  • Кабо-Верде Кабо-Верде: бразильський варіант камуфляжа Lizard використовувся окремими підрозділами кабо-вердійської армії і морської піхоти[10]. Стандарний камуфляж Lizard використовувався рештою підрозділів арміє Кабо-Верде[10].
  • Намібія Намібія[13]
  • Росія Росія[14]
  • Сирія Сирія: сирійською армією використовувались варіанти французького камуфляжу Lizard[15].
  • Східний Тимор Східний Тимор: піксельна версія камуфляжа lizard використовувалась військовими Східного Тимору[10].

Колишні[ред. | ред. код]

  • Ангола Агола: використовувались кубінські камуфляжі Lizard[16]. UNITA використовувала французькі версії камуфляжа Lizard[17].
  • Болгарія Болгарія: використовувався як офіційна уніформа місії UNTAC в Камбоджі (1992—1993)
  • Ізраїль Ізраїль: в 1960-х роках використовувались камуфляжі Lizard, які постачала Франція[4].
  • Куба Куба: використовувались версії камуфляжа Lizard кубінського виробництва, що походили від радянських версій камуфляжа[16][14].
  • Кіпр Кіпр: деякі члени волонтерів корпусу літніх членів (εθνοφύλακες) збройних сил республіки Кіпр все ще використовують цей камуфляж[18].
  • Нігерія Нігерія[19].
  • Португалія Португалія: португальська армія використовувала камуфляж Lizard португальського виробництва в операціях в Африці[14].
  • Родезія Родезія: Підрозділи SAS Родезії носили португальську версію камуфляжа Lizard[20].
  • Сербія Сербія[12].
  • СРСР СРСР: радники FAPLA носили кубінську версію камуфляжа[21].
  • Франція Франція: широко використовувався французькими військовими у В'єтнамі та Алжирі[22].
  • Соціалістична Федеративна Республіка Югославія Югославія: використовувався югославською поліцією в 1992-2001 роках[23][12].

Недержавні актори[ред. | ред. код]

  • FAPLA: б/в кубинська версію камуфляжа Lizard[24];
  • SWAPO: б/в португальська версія камуфляжа Lizard[16];
  • ZANLA: б/в португальська версія камуфляжа Lizard[25];
  • ZIPRA: б/в португальська версія камуфляжа Lizard[25].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://kommandopost.com/index.php/2015/08/26/french-lizard-camo-tap-4753-1954/
  2. Epochs Field Guide to Camouflage: Lizard. Epochs. Архів оригіналу за 25 лютого 2016. Процитовано 25 березня 2016.
  3. Dougherty, (2017).
  4. а б Katz, Sam; Katz, Samuel M. (23 червня 1988). Israeli Elite Units Since 1948. Osprey Publishing. с. 54—55. ISBN 978-0-85045-837-4.
  5. Abbott, Peter; Ruggeri, Raffaele (2014). Modern African Wars (4): The Congo 1960-2002. Osprey Publishing. с. 46. ISBN 978-1-78200-078-5.
  6. smock, camouflage (Portuguese, 'Lizard 'Pattern). Imperial War Museum. Процитовано 25 березня 2016.
  7. Wolverton, Martin (20 грудня 2012). Bush Wars: Africa 1960–2010. Bloomsbury Publishing. с. 134. ISBN 978-1-84908-770-4.
  8. а б в Larsen, (2021).
  9. Bahrain Special Forces Lizard Camo Uniform - Middle East Militaria. www.middleeastmilitaria.com. Архів оригіналу за 10 серпня 2018.
  10. а б в г Larson, (2021).
  11. Preparing for the Olympic Games 2016. www.sadefensejournal.com. Архів оригіналу за 3 березня 2017.
  12. а б в Riehl, F.; Chief, Editor in (26 серпня 2009). EOTAC Brings Back Lizard Pattern Camo. AmmoLand.com (амер.). Процитовано 5 жовтня 2021.
  13. https://kommandopost.com/index.php/2016/01/03/namibian-lizard-camo-1992/
  14. а б в Dougherty, 2017, с. 66.
  15. Israeli Soldier vs Syrian Soldier: Golan Heights 1967–73 by David Campbell, Page 20.
  16. а б в Bush Wars: Africa 1960—2010 by Ambush Alley Games, p. 134.
  17. Larson, (2021), p. 5.
  18. Riehl, F.; Chief, Editor in (26 серпня 2009). EOTAC Brings Back Lizard Pattern Camo. AmmoLand.com (амер.). Процитовано 24 вересня 2020.
  19. Jowett, 2016, с. 9.
  20. Early Rhodesian Bush War Uniforms 1965 – 1969 johnwynnehopkins. World Militaria Forum (амер.). Процитовано 12 жовтня 2022.
  21. Galeotti, 2015, с. 16.
  22. Epochs Field Guide to Camouflage.
  23. Larson, (2021), p. 473.
  24. https://kommandopost.com/index.php/2019/02/27/cuban-grey-lizard-camo-1970s/
  25. а б Rhodesia - Camopedia. www.camopedia.org. Процитовано 12 жовтня 2022.


Джерела[ред. | ред. код]