Ти записався добровольцем?

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ти записався добровольцем?
Творець: Дмитрій Моор
Час створення: 1920
Висота: 106
Ширина: 71
Матеріал: Бумага
Техніка: літографія
CMNS: Ти записався добровольцем? у Вікісховищі

Ти записався добровольцем? — більшовицький агітаційний плакат, створений художником Дмитрієм Моором у червні 1920 року, під час громадянської війни в Росії[1][2].

Опис плаката[ред. | ред. код]

Червоноармієць у червоній будьонівці, направивши вказівний палець своєї правої руки на глядача, закликає записуватися добровольцем до Червоної армії. Очі червоноармійця з плаката спрямовані безпосередньо на глядача[3].

У верхньому лівому кутку плаката розташовується абревіатура «Р. С. Ф. С. Р.» (у 1918—1936 роках вона означала — Російська Соціалістична Федеративна Радянська Республіка), у правому верхньому кутку — гасло «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!»[4]. Розміри плаката: 106 х 71 см.

Історія[ред. | ред. код]

Плакат створено на кшталт британського агітаційного плаката 1914 року «Лорд Кітченер сподівається на тебе»[en], на якому зображений військовий міністр граф Кітченер. Композиція британського плаката була використана художниками для створення аналогічних плакатів у США, Німеччині, Італії, Бразилії та Росії.

Існує думка, що Дмитро Моор в образі червоноармійця зобразив себе[5], як і автор американського вербульного плаката Джеймс Монтгомері Флегг, що надав власні риси образу «Дядька Сема» на вербувальному плакаті.

За тематикою плакат перетинається з плакатом 1919 року «Чому ви не в армії?» білої армії генерала Антона Денікіна, який у свою чергу є перемальовкою італійського плаката 1917 року «Виконайте всі свої обов'язки!» (Автор — Лучано Мауцан)[6]. Порівнюючи «червоногвардійський» плакат із «білогваржійським», дизайнер Артемій Лебедєв зазначав: «Складно позбавитися відчуття, що білі програли війну лише через дизайнерську безпорадність — усі їхні плакати блякнуть на тлі червоної агітації».

Дмитрій Моор створив плакат за одну ніч наприкінці червня 1920 року у важкий для Червоної армії період: на Західному фронті тривала радянсько-польська війна, на Південному бойові — дії проти армії Врангеля[7]. Плакат закликає добровільно вступати до лав РККА. Сам художник говорив про нього:

На цьому плакаті — червоноармієць, що вказує пальцем, очі його спрямовані прямо на глядача і повертаються по ходу його. Я зібрав багато розмов щодо цього плаката. Деякі мені казали, що вони соромилися його, що їм соромно не записатися добровольцями.[8].

У 1941 році, під час німецько-радянської війни, Дмитрій Моор створив нову версію плаката, на якому зображений солдат у касці та з написом «Ти чим допоміг фронту?». Було випущено подібні версії плаката різними мовами народів СРСР.

Плакат набув нової популярності в Росії після розпаду СРСР, коли на нього з'явився ряд пародій.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. МООР • Большая российская энциклопедия - электронная версия. bigenc.ru. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 січня 2022.
  2. Дарья Патрина. Агитплагиат: история одного плаката. www.vokrugsveta.ru (рос.). Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 20 січня 2022.
  3. Ты записался добровольцем? — советский плакат. Архів оригіналу за 2 липня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  4. Плакат «Ты записался добровольцем?»
  5. Кто же такой «Дядюшка Сэм»?. Архів оригіналу за 29 вересня 2010. Процитовано 9 лютого 2010.
  6. Fate tutti il vostro dovere! — Storia e Memoria di Bologna. Архів оригіналу за 1 травня 2021. Процитовано 30 листопада 2023.
  7. Кто же такой «Дядюшка Сэм»?. www.shkolazhizni.ru. Процитовано 25 січня 2024.
  8. Моор Д. С. — Творчество Дмитрия Моора, плакаты, рисунки, графика[недоступне посилання]

Посилання[ред. | ред. код]