Тома Здравкович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тома Здравкович
Тома Здравковић
Зображення
1970-ті
1970-ті
Основна інформація
Повне ім'я Томислав Здравковић
Дата народження 20 листопада 1938(1938-11-20)
Місце народження Алєксінац, Королівство Югославія
Дата смерті 30 вересня 1991(1991-09-30) (52 роки)
Місце смерті Белград, Республіка Сербія, Югославія
Причина смерті рак простати
Поховання Центральне кладовище Белграда
Роки активності 1956-1991
Громадянство Югославія
Національність серб
Професії співак
Співацький голос баритон
Інструменти вокал[d]
Жанр народна музика, попмузика
Дружина Ольга
Міліца
Нада
Гордана
Діти Жаклін
Александр
CMNS: Файли у Вікісховищі

Тома Здравкович (повне ім'я: Томисла́в; нар. 20 листопада 1938(19381120)пом. 30 вересня 1991) — сербський співак, композитор і поет.

Життєпис[ред. | ред. код]

Томислав Здравкович народився 20 листопада 1938 року у містечку Алєксінац, в Королівстві Югославія, в родині Душана і Косани Здравкович. Всього у родині було п'ятеро дітей. Крім Томислава, у подружжя було ще троє синів (Новіца, Александр та Іван) і донька Мір'яна.

Талант до співу успадкував від батька.

У школі — навчився грати на скрипці і читати по нотах.

Початкову школу закінчив у місті Лесковац. А також — навчався у трирічній текстильній школі (за напрямком в'язання). Кар'єру співака також розпочав у Лесковаці.

Після того, як став популярним, почав виступати в тузлівському готелі «Брістоль». Згодом — продовжив свою кар'єру в готелі «Парк» в Ниші, а потім — у белградському «Градському підрумі», де познайомився з другою дружиною, Міліцею.

Здебільшого сам писав тексти для своїх пісень, переважно вони були автобіографічними — про нерозділене кохання та страждання. Меланхолійну атмосферу в більшості пісень підкреслювали звуки скрипки.

Зловживав алкоголем та азартними іграми.

Жив у США, а потім — у Канаді.

У 1978 році — повернувся до Югославії. По поверненню — випустив пісню «Я втомився від життя» і знову став найбільш продаваним виконавцем. Знову почав співати у ресторанах і готелях по всій Югославії.

У 1982 році — провів свій перший персональний концерт у белградському Будинку профспілок. Також — знявся у фільмі «Балканський експрес» і в серіалі «Сільський лікар».

Організував кілька концертних турів по Югославії.

Останній концерт дав у Титограді 10 вересня 1991 року, за 20 днів до смерті. Він співав сидячи і наприкінці сказав: «Ваш Тома Здравкович щойно дав свій останній концерт»[1].

Помер 30 вересня 1991 року у Белграді через рак простати, з яким боровся 17 років. Похований на Центральному кладовищі Белграда.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Був одружений чотири рази. Перша дружина — Ольга (познайомився в готелі міста Зренянин). 22 листопада 1963 року у пари народилася донька Жаклін (станом на 2020 рік вона жила у Нідерландах і мала двох дітей). Через кілька місяців після народження Жаклін — Тома і Ольга розлучилися.

Друга дружина — Міліца. З нею розлучився у лютому 1970 року.

У 1972 році, під час відпочинку у Будві, закохався в Наду Раданович, з якою дуже швидко одружився. Цей шлюб також тривав недовго.

У Канаді познайомився з Горданою, з якою одружився. В Торонто у пари народився син Александр (станом на 2020 рік він займався музикою і разом із мамою жив у Торонто, де керував музичною студією). З Горданою був разом аж до своєї смерті.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Меморіальна дошка на будинку у Белграді, де жив Здравкович
2020
Пам'ятник Здравковичу у Лесковаці
2023
Пам'ятник Здравковичу у Белграді
2023

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Toma Zdravković: 68 Neispričanih priča// Scena. — 2014. — 29 вересня.

Джерела[ред. | ред. код]