Тюлень-монах гавайський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гавайський тюлень-монах

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Тюленеві (Phocidae)
Рід: Monachus або Neomonachus
Вид: M. schauinslandi
Monachus schauinslandi
(Matschie, 1905)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Monachus schauinslandi
Віківиди: Monachus schauinslandi
EOL: 328635
ITIS: 180661
Fossilworks: 80790

Гавайський тюлень-монах (Monachus schauinslandi або Neomonachus schauinslandi) — рідкісний морський ссавець триби Монах (Monachus) з родини Тюленеві (Phocidae) ряду Хижих (Carnivora), ендемік Гавайських островів.[2]

Гавайський тюлень-монах — один із двох наразі існуючих видів триби тюлень-монах. Другий вид — тюлень-монах звичайний. Ще один вид (тюлень-монах карибський) зник в історичні часи[3].

Гавайський тюлень-монах — єдиний вид тюленів на Гавайських островах[4]

Етимологія[ред. | ред. код]

Гавайською цей тюлень називається ʻIlio-holo-i-ka-uaua («собака, що порається в бурхливій воді»). Наукова назва виду походить від прізвища німецького вченого Hugo Hermann Schauinsland, який виявив череп тюленя на острові Лайсан у 1899 році[5] Назва «тюлень-монах» пов'язана зі складками шкіри на його голові, що нагадують капюшон ченця, а також із тим, що більшу частину часу вони проводять поодинці або в невеликих групах[3].

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Довжина тіла — приблизно 225 см. Забарвлення дорослих самців на спині темно-коричневе або темно-сіро-коричневе, з білим або жовтувато-білим відтінком на череві. Самиці світліші і, як правило, більші за самців.

Ареал[ред. | ред. код]

На початок ХХІ століття невеликі групи Monachus schauinslandi існують на північно-західних атолах Гавайських островів: Куре, Перл-енд-Хермес, Лисянського, Лайсан, Френч-Фрігейт-Шолс, Мідуей. В історичний час населяли також узбережжя островів головної групи Гавайського архіпелагу: Кауаї, Ніїхау, Оаху і Гаваї.

З 1958 по 1996 роки чисельність тюленів скоротилася на 60%. До 2004 року їх чисельність скоротилася до 1400 особин. У минулому зниження чисельності було в основному пов'язано з перепромислом. В даний час основними факторами, що впливають на скорочення популяції, є порушення спокою тюленів під час розмноження і загибель при попаданні в рибальські тенета.

Охороняються державою у заповіднику Папаханаумокуакеа.

Еволюція та міграція[ред. | ред. код]

Еволюційна історія Monachus schauinslandi є вельми суперечливою, існує кілька гіпотез щодо філогенетичного зв'язку з іншими тюленями.[6] Через відсутність викопних решток зв'язки Monachus schauinslandi з іншими тюленями прослідкувати важко.

Ґрунтуючись на скелетній і судинній анатомії, Monachus schauinslandi вважається найпримітивнішим серед сьогоденних тюленів. Всі три види роду Monachus виникли у Північній Атлантиці. Monachus schauinslandi відокремився від його родичів близько 15 мільйонів років тому[6]

Згідно з даними розповсюдженими Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень Гавайські острови є домівкою Monachus schauinslandi вже мільйони років. Можливо Monachus schauinslandi мігрували на Гаваї 4-11 мільйони років тому через відкритий водний прохід між Північною і Південною Америкою — Центральноамериканським морським шляхом. Панамський перешийок закрив цей шлях близько 3 мільйонів років тому[7]

Спосіб життя і харчування[ред. | ред. код]

Екологія схожа з екологією Monachus monachus. Харчуються різними рифовими і придонними рибами, а також головоногими молюсками.

Соціальна структура і розмноження[ред. | ред. код]

Самиці гавайського тюленя-монаха мають розтягнутий період дітонародження з грудня по серпень з піком у квітні — травні. Довжина немовляти близько 125 см, маса 16 кг. Чорний м'який волосяний покрив через 3-5 тижнів після народження замінюється сріблясто-сіро-блакитним на спині і сріблясто-білим на череві. Самиці приносять дитинчат у середньому раз на два роки. Линька тюленів відбувається з травня по листопад, в основному в липні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lowry, L. & Aguilar, A. (2008). Monachus schauinslandi. 2008 Червоний список Міжнародного союзу охорони природи. МСОП 2008. Переглянуто 28 January 2009. Listed as Critically Endangered (CR A3ce+4ce)
  2. Hawaiian Monk Seal, Monachus schauinslandi. monachus-guardian.org. 2006. Архів оригіналу за 27 серпня 2013. Процитовано 23 травня 2011.
  3. а б Hawaiian Monk Seal (Monachus schauinslandi). NOAA Fisheries Office of Protected Resources. Архів оригіналу за 27 серпня 2013. Процитовано 11 березня 2011.
  4. Nitta, Eugene; Henderson JR (1993). A review of interactions between Hawaii's fisheries and protected species (pdf). Marine Fisheries Review. 83. 55 (2). Процитовано 23 травня 2011.
  5. Reeves, RR; Stewert, BS (2002). National Audubon Society Guide to Marine Mammals of the World. ISBN 978-0-375-41141-0.
  6. а б Repenning, CA; Ray, CE (1977). The origin of the Hawaiian monk seal. Proc. Biol. Soc. Wash. 89: 667—688.
  7. Historical Timeline of the Hawaiian Monk Seal (PDF). National Marine Fisheries Service - Pacific Islands Regional Office. Honolulu, HI, USA: National Marine Fisheries Service, Pacific Islands Regional Office. 29 червня 2011. Архів оригіналу (PDF) за 27 серпня 2013. Процитовано 19 листопада 2012.