Улар прикаспійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Улар прикаспійський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Рід: Улар (Tetraogallus)
Вид:
T. caspius
Біноміальна назва
Tetraogallus caspius
(Gmelin, 1784)
Підвиди

(Див. текст)

Ула́р прикаспійський[2] (Tetraogallus caspius) — вид куроподібних птахів родини фазанових (Phasianidae).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха від 56 до 63 см, розмах крил від 95 до 105 см і вага від 1,8 до 2,9 кг. Оперення утворене сірим, коричневим, білим і чорним кольором, але з будь-якої відстані цей птах виглядає блідо-сірим. Груди блідо-сірі, горло і пляма збоку на шиї білі, потилиця темно-сіра. У польоті цей обережний птах демонструє біле махове пір'я та підхвістя. Оперення самців і самок схоже, але молодь трохи менша і тьмяніша на вигляд. Представники підвидів відрізняються насиченістю оперення, яке у східних популяцій блідіше.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Поширення[ред. | ред. код]

Прикаспійські улари зустрічаються в Туреччині, Вірменії, Азербайджані, Грузії, Іраці та Ірані. Ареал фрагментований, обмежений окремими високогірними масивів від гір Тавра і східної Туреччини до Малого Кавказу та гір Загрос і Ельбрус та до Копетдагу. Вид використовує луки в субальпійському та альпійському поясах на висотах від 2400 до 4000 м і іноді до 1800 метрів. Птахи трапляються на крутих схилах без снігового покриву, ущелинах і скелях з ділянками снігу та деякою кількістю трав і трав. Влітку птахи віддають перевагу південним схилам, а взимку — північним. Взимку вони уникають ділянок зі сніговим покривом і замість них використовують відкритий ґрунт із степовою рослинністю[1].

Розмноження[ред. | ред. код]

Токування зазвичай починаються в квітні, гніздування — наприкінці квітня і на початку травні. В кладці від п'яти до дев'яти яєць. Прикаспійські улари гніздяться на крутих схилах на відкритій місцевості, під навислими скелями, серед каменів або в пучках трави. Птахи харчуються виключно рослинним матеріалом, зокрема бобами, цибулинами, квітами, плодами й насінням. Вид переважно осілий і в деяких районах навіть не спускається на менші висоти під час сильного снігопаду[1].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Загрозами є надмірний випас худоби. В Азербайджані пташка постраждала від інтенсивних військових дій[1].

Вид внесений у CITES I. Вважається вразливим у Туреччині, а також у Грузії[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д BirdLife International (2016). Tetraogallus caspius. The IUCN. Процитовано 07.02.2022. (англ.)
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Pheasants, partridges, francolins. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 07 лютого 2022.