Умивання рук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пілат умиває руки»
(Дуччо. «Маеста», деталь)

Умивання рук — вид ритуального обмивання в різних релігіях, а також крилатий вираз, що означає «усунутися від відповідальності, оголосити про свою неучасть у справі» (відоме словосполучення «я умиваю руки»).

Походження[ред. | ред. код]

Походить від стародавнього східного обряду ритуального обмивання рук. У випадку, коли вбивця людини невідомий, книга Повторення закону вказує принести в жертву телицю, «і всі старійшини того міста, близькі до вбитого, нехай обмиють свої руки над головою телиці, що в долині, і оголосять: руки наші не пролили крові цієї, а очі наші не бачили»[1].

Юдаїзм[ред. | ред. код]

Облаштування для ритуального омивання рук в готелі Єрусалима

Ритуальне омивання рук нетілат йадаїйм (Netilat Jadajim (נטילת ידיים)) детально описане в Мішні і Талмуді [2]. Сучасні юдеї здійснюють обмивання рук (нетілат йадаїм), прокинувшись від сну (Negel Vasser), перед (Netilat Jadajim) і після (Majim acharonim) споживання хліба, перед молитвою, після поховальної церемонії чи відвідин кладовища (tumat meit). У П'ятикнижжі названо заповіддю обмивання рук і ніг тільки священниками перед жертвопринесенням.

Євангелія[ред. | ред. код]

У Новому завіті омивання рук розглядається лише як народний звичай:

Фарисеї ж і деякі з книжників, які були прийшли з Єрусалиму, зібрались коло Ісуса. І бачивши, що дехто з його учнів їсть хліб нечистими, тобто немитими руками, - бо фарисеї й усі юдеї, додержуючи передання старших, не їдять, поки не вимиють добре рук, і не споживають, повернувшися з торгу, поки себе не покроплять, та й багато іншого вони перейняли й дотримують: миття чаш, глеків, мосяжного посуду, - отож питали його книжники та фарисеї: Чом твої учні не поводяться за переданнями старших, а їдять немитими руками? Він же відповів їм: Добре пророкував про вас, лицемірів, Ісая, як ото написано: Народ цей устами мене почитає, серце ж їхнє далеко від мене; та вони марно мене почитають, навчаючи наук - наказів людських. Заповідь Божу занедбавши, притримуєтеся ви передання людського: обмиваєте глеки та кухлі й ще багато в тому роді. І сказав їм: Красненько відкидаєте заповідь Божу, щоб зберегти ваше передання.[3]

Суд Пілата[ред. | ред. код]

Своє поширення в сучасному значенні вираз отримав завдяки сюжету, описаному в Євангелії від Матвія. Римський прокуратор Понтій Пилат під час суду над Христом здійснив прийняте серед юдеїв ритуальне обмивання рук в знак непричетності до здійснення вбивства: «Пилат, бачучи, що ніщо не допомагає, … взяв води й умив руки перед народом, та й сказав: невинний я в крові Праведника Цього»[4].

Сучасне вживання[ред. | ред. код]

  1. Сучасні юдеї здійснюють обмивання рук перед і після споживання їжі, перед священнодійством. Цей вид ритуального обмивання є найпоширенішим (рідше відбуваються обмивання рук і ніг і повне обмивання).
  2. У мусульман омивання рук не є самостійним обрядом, а виконується як частина ритуального очищення перед намазом (салят).
  3. У синтоїзмі один із видів ритуального очищення — місогі («обмивання») — полягає в обмиванні водою рук і роту.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Втор. 21:6. Архів оригіналу за 11 травня 2020. Процитовано 24 січня 2020.
  2. Daniel Travis, Архівна копія на сайті Wayback Machine., Hanegev.
  3. Мр. 7:1-7. Архів оригіналу за 11 травня 2020. Процитовано 24 січня 2020.
  4. Мт. 27:24. Архів оригіналу за 11 травня 2020. Процитовано 24 січня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]