У пастці часу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У пастці часу
Timeline
Жанр Наукова фантастика
пригоди
бойовик
Режисер Річард Доннер
Продюсер Лорен Шулер Доннер
Джим Ван Вік
Річард Доннер
Сценарист Джефф Магвайр
Джордж Нолфі
На основі Timelined
У головних
ролях
Пол Вокер
Френсіс О'Коннор
Джерард Батлер
Біллі Конноллі
Девід Тьюліс
Анна Фріл
Ніл Макдонаф
Метт Крейвен
Етан Ембрі
Майкл Шин
Ламберт Вілсон
Мартон Ксокас
Россіф Сазерленд
Оператор Caleb Deschaneld[1][2]
Композитор Брайан Тайлер
Кінокомпанія Paramount Pictures і Mutual Film
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 116 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 2003
Дата виходу 26 листопада
Кошторис $80 млн
Касові збори $43 935 763
IMDb ID 0300556

«У пастці часу» (англ. Timeline) — американський фантастичний пригодницький бойовик 2003 року режисера Річарда Доннера, заснований на однойменному романі Майкла Крайтона. Команда сучасних археологів вирушає назад у часі, щоб врятувати свого професора з середньовічної Франції в середині битви. Головні ролі виконували: Пол Вокер, Френсіс О'Коннор, Джерард Батлер, Біллі Конноллі, Девід Тьюліс та Анна Фріл.

Джеррі Голдсміт написав музику до фільму, яка була останньою до його смерті у 2004 р., саундтрек замінили на новий, авторства Браяна Тайлера.

Сюжет[ред. | ред. код]

В Аризоні виявляють людину з дикими очима і в середньовічному одязі, який раптово з'явився посеред автомагістралі незрозуміло звідки, причому був весь поранений стрілами. Його доставили в лікарню, де він і помер. Розтин показав, що з його організмом не все в порядку. За словами лікаря: «Таке відчуття, що хлопця спочатку розібрали на молекули, а потім зібрали, але досить невдало. Склеїли не в тому порядку, хоча помер хлопець насправді від проникаючих поранень». На шиї жертви виявлений медальйон з логотипом ITC Corp.

Інцидент привертає увагу поліції — загадкове вбивство, дивні втручання в організм людини. Але в лікарні з'являється суворий представник фірми ITC Френк Гордон, який пред'являє посвідчення ITC і забирає дивний труп. Поліція і медперсонал спантеличено дивляться йому вслід, не в змозі нічого протиставити авторитету могутньої корпорації.

Приблизно в цей же час в Європі група американських дослідників під керівництвом археолога професора Джонстона проводить розкопки в околицях замку Каслгард, де в XIV столітті пройшла кровопролитна битва в ході Столітньої війни між французами та англійцями. Французи тоді перемогли, хоча перевага в силах і озброєнні була на боці англійців. Професор зі своїми археологами намагається з'ясувати, як французи примудрилися перемогти в настільки безнадійній ситуації.

Раптом у якийсь момент професор зникає. Виявляється, що він поїхав на фірму ITC, але не повернувся. В той самий час син Джонстона, Кріс, разом з подружкою Кейт виявляє в руїнах замку стародавні артефакти. Також їм на очі потрапляє стародавній манускрипт, на якому рукою професора написано про те, що він знаходиться в XIV столітті. Поверхневий атомарний аналіз доводить, що манускрипту і гелевим чорнилам — кілька сотень років.

Керівництво ITC змушене роз'яснити ситуацію. Виявляється, в процесі розробки пристрою для переміщення вантажу з пункту А в пункт Б на ITC випадково винайшли машину часу, яка дійсно переміщує мандрівників з пункту А, але в пункт Б, віддалений від Аризони не тільки в просторі, але і в часі — в район замку Каслгард. ITC відправила туди професора, щоб він розібрався з ситуацією, але професор не повернувся. Крім нього не повернулося ще кілька людей.

ITC пропонує чотирьом молодим археологам вирушити туди у супроводі двох морпіхів. Археологи погоджуються, адже їх професор в небезпеці. Група одягається в середньовічні костюми і потрапляє в XIV століття — в саму гущу боїв між французами і англійцями, приймаючи сторону французів. Майже відразу трапляється непередбачене: налетівши на англійців, відбувається сутичка, двоє морпіхів гинуть. Група намагається сховатися, а один з морпіхів, як виявилося, «підстрахувався» гранатою. Смертельно поранений, він встигає активувати медальйон, який переносить його в наш час, і граната вибухає прямо в транспортній кабіні машини часу. Тепер у мандрівників є кілька годин, щоб повернутися з професором назад, а у працівників компанії — стільки ж часу, щоб полагодити камеру. Втім, корпоративна етика ITC не вважає життя людей найвищою цінністю.

У минулому французькі та англійські війська стикаються в бою. Де Ванн здатний захопити леді Клер в бою, але Марек звільняє себе і Джонстона, вони вбивають де Ванна. Декер нападає на Марека та вкорочує його мочку вуха; Марек розуміє, що він і є той лицар, якого команда бачила в саркофазі раніше. Визнаючи свою долю, Марек бореться з Декером до його смерті. Він відновлює маркери і дає їх Кейт, Крісу та Джонстону, достатньо часу, щоб повернутися в сьогодення, попрощавшись перед цим. Пізніше, вже в Каслгарді, три археологи читають напис на саркофазі про Марека і Клер, що вони прожили радісне життя разом з трьома дітьми — Крістоф, Кетрін, Франсуа.

Ролі[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Бойові сцени стали середньовічними реконструкціями. Річард Доннер обмежено використав комп'ютерну анімацію.

Критика[ред. | ред. код]

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 12 % свіжості.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]