Фонтан «Нептун» (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фонтан «Нептун»
Фонтан з фігурою Нептуна
Фонтан з фігурою Нептуна
Фонтан з фігурою Нептуна
49°50′29″ пн. ш. 24°01′52″ сх. д. / 49.841444° пн. ш. 24.031167° сх. д. / 49.841444; 24.031167
Країна Україна
Львові Львів[1]
Початок будівництва 1810
Побудовано 1815

Фонтан «Нептун». Карта розташування: Україна
Фонтан «Нептун»
Фонтан «Нептун»
Фонтан «Нептун» (Україна)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Криниця з фігурою Нептуна або фонтан «Нептун» — один із чотирьох фонтанів, що розташовані по одному на кожному розі площі Ринок у Львові. Фігура Нептуна розташована на південно-західному куті площі. Фонтан має восьмигранну чашу, яка стоїть на бруківці — в центрі зірки, викладеної червоним і чорним каменем. У центрі чаші — статуя персонажа античної міфології: бог морів Нептун, біля ніг якого розмістився дельфін. На Ринку є ще один Нептун, або, як його частіше називають, Посейдон. На фасаді кам'яниці, що на площі Ринок, 8 є рельєф, де Посейдон мчить на морських конях.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Для забезпечення міста водою на східному боці площі Ринок у 1407 році збудували водорозподільний пункт, куди збігалася вода з водогонів.[2] У XVIII столітті цих водогонів було вже шістнадцять. Вони стікалися у водойму «Мелюзина».[3] Але місто розбудовувалося, однієї водойми було замало і у 1697 році на південно-західному розі площі спорудили ще одну. Її назвали «Нептун» — від дерев'яної статуї бога морів, якою вона була прикрашена. А у 1793 році на Ринку було споруджено чотири фонтани — по одному з кожному рогу площі. При будівництві «Нептуна» використали колишню водойму.

По закінченню другої світової війни зазнала утисків від радянської влади й статуя Нептуна. Львівська міськрада угледіла в тризубці Нептуна «символ українського буржуазного націоналізму» і постановила вилучити його, однак активна позиція львів'ян допомогла повернути тризуб на місце.[4].

Відгуки[ред. | ред. код]

За дослідником львівської скульптури Юрієм Бірюльовим:

«До найкращих творів Гартмана Вітвера (1774—1825) належать, без сумніву, чотири кам'яні, виготовлені з вапняку статуї на криницях на Ринку – вони уособлювали алегорії Землі (скульптури Діани та Адоніса) та Води (скульптури Нептуна та Амфітріти). Час виконання ринкових фігур можна окреслити 1810—1814 роками. Перша згадка в джерелах про ринкові фігури походить з 1815 року. Тоді міська рада видала розпорядження про неприпустимість пошкодження скульптур під час традиційного українського свята Йордану (посвячення води).[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wiki Loves Monuments monuments database — 2023.
  2. а б Фонтани на Площі Ринок у Львові. Фонтани на Площі Ринок. Процитовано 29 грудня 2015.
  3. назва походить від величезної бронзової статуї німфи Мелюзини, котра прикрашала водойму
  4. Львову — 760: Десять цікавих фактів про місто та його мешканців «Нептун—"націоналіст"». BBC Україна. — 5 травня 2016 року.
  5. Пл. Ринок – фонтан із скульптурною фігурою Нептуна. www.lvivcenter.org. Процитовано 29 грудня 2015.