Фотографія Марафону

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотографія Марафону
англ. The Marathon Photograph
Жанр науково-фантастична повість
Автор Кліффорд Сімак
Мова англійська
Опубліковано 1974

«Фотографія Марафону» (англ. The Marathon Photograph) — науково-фантастична повість Кліффорда Сімака, вперше опублікована 1974 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Доктор геології Ендрю Торнтон приїхав в селище в глушині Міннесоти для написання книги. Одного дня в селищі знайшли продавця місцевого магазину Стефана вбитого ведмедем. Зазначається, що Стефан був досить таємничою особою і історія побудови його магазину теж була не звичайною. Торнтон зі своїм другом істориком Невілом Пайпером знайшли в кишені загиблого кубик-голограму Марафонської битви. Друзі приховали цей незвичний артефакт від поліції.

Наступного дня в селищі з'явились двоє незнайомців які розпитували про Стефана. Тим часом Торнтон розкопав вхід до покинутої місцевої шахти. В той же час до нього з'явились незнайомці і попросили віддати те, що в ній заховано. Вони розповіли, що прибули з майбутнього, в якому вже відбулись атомні війни і життя сильно змінилось. Їх мандрівники в космосі знайшли цивілізацію зруйновану спалахом наднової і з'ясували, що вона перед своїм зникненням розіслала дрони з культурними артефактами в пошуку населених планет. Це відбулось близько 500 млн. років тому, тому земляни вирішили шукати ці дрони в минулому. Стефан був один з них, але він замість пошуку дрона, вирішив займатись вивченням людської історії і тратив зусилля на її фотографування. Коли незнайомці відбули, Торнтон знайшов ще декілька історичних голограм Стефана (зокрема розп'яття Христове) і його машину подорожей в часі. Торнтон вирішив продовжити справу Стефана, а Пайпер написав нову книгу про марафонську битву.

Посилання[ред. | ред. код]