Особливий вердикт (Сімак)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Особливий вердикт
англ. Special Deliverance
Жанр науково-фантастичний роман
Автор Кліффорд Сімак
Мова англійська
Опубліковано 1982

Особливий вердикт (англ. Special Deliverance) — науково-фантастичний роман Кліффорда Сімака, вперше опублікований 1982 року.

Зміст[ред. | ред. код]

Професору Едварду Лансінгу було повідомлено, що в студентському гуртожитку стоїть ігровий автомат, що виконує бажання. І в результаті його цікавості, він опиняється в таверні у невідомому світі з пригорщами виграних монет. Господар таверни повідомляє, що він є одним із 6 осіб, що складають команду, яка має вирушити по маршруту і розгадувати квест. Його монети, це стандартна сума яку отримує команда на закупівлю провізії та спорядження. Такі команди періодично формуються з прибульців і всі йдуть виконувати завдання. Також в таверні перебуває команда картярів, які ні з ким не спілкуються.

У членів своєї команди, серед яких військовий, священник, двоє жінок та робот, він дізнається що всі вони з паралельних Земель, історія яких в деякі моменти почала відхилятись одна від одної. По дорозі їм зустрічається куб розміром 15м, і коли робот намагався приблизитись до нього, то пастка пошкодила його ногу.

Лансінг надав роботу допомогу і команда вирушила далі в спорожніле місто, де священник та військовий покидають комаду пройшовши через односторонні портали в інші світи.

Команда прямує з міста по дорозі на північ і зупиняється в наступній таверні. Там до них приєднуються двоє гравців з попередньої команди.

Команда далі прямує на захід і зустрічає співаючу башню. Одна з двох жінок, Сандра впадає в транс і Мері залишається доглядати за нею. Всі інші вирішують розійтись на розвідку в різні боки: Лансінг з роботом йдуть на північ, а нові члени команди на захід.

На півночі робота поглинає торнадо Хаосу, а Лансінга, який поліз його рятувати, самого рятують картярі. Він повертається, але знаходить тільки труп Сандри.

Лансінг заходить знову в таверну і господарка таверни повідомляє, що Мері була тут і залишила записку, але вона загубилась. Біля башні Лансінг зустрічає пару з розвідки із заходу. Вони повернулись, бо не знайшли там нічого.

Всі вирішують зійти з дороги і напрямці повернутись в місто. В лісі вони знаходять примітивне поселення гравців попередніх команд, які зневірились у пошуках.

Лансінг повертається в місто сам, залишає записку для Мері, і продовжує її пошуки, направляючись до куба і до першої таверни. Він знову закупляється продуктами і направляється до куба, де зустрічає Мері.

Разом вони розгадують загадку і потрапляють всередину куба. Там їх зустрічають картярі і розповідають, що вони всі паралельні Землі в майбутньому очікує катастрофа, і вони відбирають тих хто створить нове суспільство після неї. Всіх претендентів із вадами вони відфільтровують цим квестом.

Посилання[ред. | ред. код]