Дім на березі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дім на березі
англ. Auk House
Жанр науково-фантастична повість
Автор Кліффорд Сімак
Мова англійська
Опубліковано 1977

«Дім на березі» (англ. Auk House) — науково-фантастична повість Кліффорда Сімака, вперше опублікована 1977 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Художник Девід Летімер приїхав на узбережжя океану винайняти будинок для творчої відпустки. Йому видали ключі, і коли він завершив огляд порожнього будинку, то виявив, що місцевість навколо будинку змінилась. З будинку вийшов дворецький, який запропонував йому приєднатись до постояльців будинку. Постояльцями виявилось 8-ро гуманітаріїв, які потрапили в будинок схожим чином. На думку мешканців, будинок знаходиться в доісторичному часі, щоб ізолювати їх для творчості. Проживши там деякий час, Девід виявив розкол в просторі і пройшов крізь нього надіючись повернутись додому.

Але він потрапив в інше середовище, де були прямоходячі анкілозаври та інші більш звичні динозаври. Він побачив багатоповерховий офісний будинок і побіг туди. На його здивування, його очікували там і запропонували роботу. Роботодавцем була співдружність світових корпорацій, яка проводила дослідження розвитку суспільста. Для чого використовувала не подорожі в часі, а паралельні світи. Вивчались суспільні проблеми, щоб потім оптимально заселяти всі світи. В світі з будинком на березі цивілізації не було зовсім. А в світі з офісним будинком була примітивна цивілізація анкілозаврів.

За декілька тижнів серед працівників офісу почастішали самогубства. Летімер почув від одного з працівників теорію, що анкілозаври навчились ментально контролювати працівників офісу і дізнались про існування паралельних світів. І подорож Летімера насправді є експериментом анкілозаврів для підтвердження своїх знань.

Летімер пішов познайомитись з анкілозаврами, які підтвердили, що перебирають контроль над здійсненням досліджень корпорацій і відправляють його назад в будинок на березі.

Посилання[ред. | ред. код]