Час — найпростіша річ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Час — найпростіша річ»
«Time is the Simplest Thing»
Обкладинка першого українського видання.
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Кліффорд Сімак
Мова англійська
Опубліковано 1961
Країна  США
Видавництво Doubleday
Видання 1961
Опубліковано українською 2018, Навчальна книга - Богдан[1]
Переклад Юлія Джугастранська
Художник обкладинки Mel Hunterd
ISBN-13: 978-966-10-5540-6

«Час — найпростіша річ» (англ. Time is the Simplest Thing) — науково-фантастичний роман американського письменника-фантаста Кліффорда Сімака, вперше опублікований в 1961 році. В романі описується майбутня Земля, в якій деякі люди отримали паранормальні здібності. Науковий підхід до цього дозволив людям досліджувати віддалені точки всесвіту, і знаходити там нові технології, за допомогою яких можна полегшити життя людей. Але між звичайними людьми і так званими "пара-психами" відносини зовсім не дружні.

Роман номінувався на премію «Г'юго» в 1962 році, але програв роману Роберта Гайнлайна «Чужинець на чужій землі».[2]

Анотація[ред. | ред. код]

У близькому майбутньому люди почали досліджувати космос завдяки «паракінетикам» — людям з паранормальними здібностями: левітації, телепортуванню, умінню читати думки інших. Все, за що у Середньовіччі спалювали на вогнищі, тепер вважається особливим талантом. Глобальна корпорація "Фішгук" (англ. FishHook) відправляє найздібніших у космос — і вони привозять фантастичні розробки з далеких планет. Один із космічних мандрівників — Шеферд Блейн — зустрів на іншій планеті дивовижну істоту, яка запропонувала йому обмінятися розумами. Нові знання можуть змінити світ. Тепер на Землі на Блейна полює не лише "Фішгук" ...

Сюжет[ред. | ред. код]

Шепард Блейн — дослідник космосу з "Фішгука", далеких планет він досягає за допомогою "зоряної машини" — пристрою, що посилює паранормальні здібності в паракінетиків. В космос вирушає тільки розум людини, саме тіло залишається на Землі. Час перебування поза Землею обмежений, щоб дослідники завжди повертались. "Фішгук" єдина компанія, яка володіє "зоряними машинами" і може відправляти розуми людей в космос, при цьому з далеких планет збирають інформацію про нові технології і ідеї. "Фішгук" реалізує ці ідеї на виробництві, і продає товар в своїх магазинах. Оскільки в США присутній великий рух проти "пара-психів", офіс "Фішгука" розташований у місті паракінетиків на півночі Мексики.

Під час однієї місії Блейн натикається на Істоту — величеньке створіння рожевого кольору, що теж володіло телепатією. В результаті короткого контакту Істота обмінюється розумами з Блейном і по суті поселяється в нього в голові. Відразу після обміну час Блейна поза Землею закінчується і його викидає на Землю, разом з Істотою в нього в голові. Трохи відійшовши від шоку, він пригадує слова свого колеги — Годфрі Стоуна, який таємниче зник, перед тим подзвонивши Блейну. Стоун попередив, що якщо коли-небуть повернешся з космосу інакшим, то відразу тікай.

Тому доки "Фішгук" не розкодував дані з його подорожі, Блейн вирішує тікати. По дорозі його ненадовго затримує начальник охорони Кірбі Ренд, але він встигає вийти з будівлі вчасно. Він наскакує на Фредді Бейтса, який запрошує на вечірку. На вечірці Блейн зустрічає давню знайому — журналістку Гаррієт Квімблі, яка признається в тому що вона теж телепат і знає що "Фішгук" полює на нього. Гаррієт має план як допомогти Блейну, але Фредді Бейтс виявляється агентом. В цей момент Істота бере контроль над Блейном і якимось чином сповільнивши час тікає. Разом з Гаррієт вони добираються до США, і зупиняються в невеликому містечку.

Місцеві за наводкою місцевої відьми дізнаються що герої паракінетики, і хочуть зашкодити. Гаррієт тікає, а Блейна закриває в камері місцевий шериф. В неволі до нього навідується отець Фленаган з яким Блейн має цікаву розмову про сутність віри і паранормальне. Вечором натовп, хоче повісити Блейна, і шериф не може допомогти. Проте Істота знову проводить маніпуляції з часом і Блейн залишається живим. Добравшись до шосе він зустрічає Бака Райлі — водія вантажівки, що їде до Південної Дакоти, де має чекати Гаррієт. Блейн пропонує допомогу Райлі, і вони їдуть разом. По дорозі вони натикаються на підлітків паракінетиків, які розважаються левітуючи навкруги, Райлі з переляку намагається перестріляти їх, але Блейн зупиняє його. Одна з паракінетиків — Аніта Ендрюс, розповідає, що недалеко є містечко Гамільтон в якому живуть лише паракінетики, і там Блейну можуть допомогти. Райлі кидає Блейна на наступній зупинці, і Блейн змушений спати в лісі.

В цей час Істота починає спілкуватись з Блейном, і відкриває йому деякі таємниці часу і простору, по суті стаючи з Блейном одним цілим. В цей час Блейн непритомніє, і прокидається в лікарні. Разом з ним в палаті лежить повністю забинтований чоловік, яким виявляється Райлі, що потрапив в аварію. Райлі згодом помирає сказавши Блейну шукати якогось Фінна. Єдиний чоловік з таким прізвищем, якого пригадує Блейн — Ламберт Фінн, працівник "Фішгука" який теж зник, після того як повернувся з космосу з порушенням психіки. Невдовзі до лікарні приїжджає Гаррієт разом з Годфрі Стоуном і забирають Блейна.

Як виявилось, для людей що зустріли в космосі щось надзвичайне, "Фішгук" приготував ізольований курорт з усім, що може побажати чоловік. Це зроблено для того, що б ніхто не міг закинути "Фішгуку", що по планеті ходять люди з часткою інопланетних істот. Годфрі Стоун і Ламберт Фінн були на тому курорті і їм обом вдалось втекти. Ламберт Фінн побачив в космосі щось жахливе, ця зустріч переконала його в тому, що з космосу на Землю може прийти тільки чисте зло. Тому Фінн почав збирати навколо себе людей для знищення паракінетиків (і не тільки тих, які працюють на "Фішгук"), і хоче почати масове заворушення. Для посилення свого впливу, Фінн якимось чином викрадає "зоряну машину", яку в своїй вантажівці і перевозив Райлі. Стоун в свою ж чергу хоче закінчити монополію "Фішгука" і зробити паракінетиків "загальним благом" всіх людей. Блейн, Стоун і Квімблі їдуть в Бельмот, де Фінн має презентувавати "зоряну машину" і схилити людей проти паракінетиків.

Прибувши в Бельмонт, Блейн і Гаррієт йдуть в бар поговорити, а в той час Стоуна вбивають і хтось викликає поліцію з метою скомпрементувати Блейна. На допомогу приходить Аніта, яка разом з друзями забирає тіло Стоуна. Блейн дізнається де знаходиться "зоряна машина", і за допомогою маніпуляцій з часом відправляє її в небуття, але його ловить Кірбі Ренд, і закриває в місцевому магазині "Фішгука". Проте за допомогою Істоти Блейн знову тікає, і вирушає до Фінна, з яким обмінюється розумами. Фінн розуміє що помилявся і закінчує життя самогубством. Блейн вже знає, що Фінн таємно підбурював паракінетиків до того, що б вони в ніч на Хелловін почали творити заворушення.

Блейн вирішує вирушити до Гамільтона до паракінетиків, щоб відмовити їх від цього, а також пошукати допомоги в розповсюдженні повідомлення про відміну заворушень. В Гамільтоні обіцяють допомогти, але відмовляють йому в проживанні в них. З міста він вирушає на каное, але через завірюху перевертається і опиняється на річковому острові. Замерзаючи він ще раз заглиблюється в розум Істоти, і знаходить вихід для всіх паракінетиків, а саме можливість не лише ментально, а і фізично подорожувати на величезні відстані в космосі. Він знаходить планету придатну до життя, де і відігрівається. Повернувшись на Землю Блейн вирішує поділитись з усіма паракінетиками своїм способом, для того, що б вони почали жити на іншій планеті, і втекли від майбутнього полювання на відьом.

Основні персонажі[ред. | ред. код]

  • Шепард Блейн — головний герой твору, від його імені ведеться розповідь. Психокінетик, працював на корпорацію "Фішгук", після контакту з позаземним життям був змушений тікати.
  • Істота — позаземне життя на віддаленій планеті, існувало вже близько мільйона років до подій роману. Має здатність до обміну розумами, таким чином збирає інформацію про всесвіт.
  • Ламберт Фінн — психокінетик, що працював на "Фішгук". Під час однієї з подорожей наткнувся на щось жахливе, і вирішив «врятувати» людство, завадивши йому подорожувати в космос.
  • Годфрі Стоун — психокінетик. що працював на "Фішгук". Під час однієї подорожі побачив ідеальне утопічне суспільство, після подорожі зник.
  • Гаррієт Квімблі — журналістка, знайома Шепарда. Теж володіє психокінетичними здібностями, але приховує їх. Разом з Годфрі Стоуном виступають проти руху Фінна та монополії "Фішгука".
  • Бак Райлі — простий водій вантажівки, віз "зоряну машину" для Фінна. Також допомагав Шепарду тікати.
  • Кірбі Ренд — начальник охорони "Фішгука".
  • Аніта Ендрюс — психокінетик, жителька Гамільтона.

Створення і вплив[ред. | ред. код]

Роман був серіалізований в журналі Analog Science Fiction and Fact (квітень - липень 1961) під назвою «Рибак» (англ. «The Fisherman»), проте в травні того ж року видавництво Doubleday видало роман в вигляді книжки під назвою «Час - найпростіша річ». Роман номінувався на премію «Г'юго» в 1962 році, але програв роману Роберта Гайнлайна «Чужинець на чужій землі». Роман перекладався на німецьку (1962), італійську (1962), іспанську (1964), французьку (1966), португальську (1968), голландську (1970), російську (1989) і українську (2018) мови. [3]

Переклад українською мовою[ред. | ред. код]

Презентація першого українського перекладу роману відбулася на фестивалі Book Forum Lviv в 2018 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://bohdan-books.com/catalog/book/128653/
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 травня 2011. Процитовано 9 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 жовтня 2018. Процитовано 23 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)