Франціс Вільям Рейц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франціс Вільям Рейц
Народився 5 жовтня 1844(1844-10-05)[1][2]
Swellendamd, Overberg District Municipalityd, Західна Капська провінція, ПАР
Помер 27 березня 1934(1934-03-27)[1][2][3] (89 років)
Кейптаун, ПАР
Країна  ПАР
Діяльність поет, письменник, суддя, історик, адвокат, журналіст, політик, правник
Alma mater South African Colleged
Знання мов англійська
Посада State President of the Orange Free Stated
Конфесія Нідерландська реформаторська церква Південної Африкиd
Батько Francis William Reitzd[4]
Мати Cornelia Magdalena Deneysd[4]
Діти Deneys Reitzd і Hjalmar Reitzd[4]

Франціс Вільям Рейц молодший (афр. Francis William Reitz, Jr.; 5 жовтня 1844, Свеллендам[en] — 27 березня 1934, Кейптаун) — південноафриканський юрист, політик, державний діяч, публіцист і поет, член парламенту Капської колонії, голова Верховного суду і п'ятий президент Оранжевої Республіки, державний секретар республіки Трансвааль під час Другої англо-бурської війни і перший президент Сенату Південно-Африканського Союзу.

Рейц мав надзвичайно різноманітну політичну та судову кар'єру, яка тривала понад сорок п'ять років і охоплювала чотири окремі політичні утворення: Капську колонію, Оранжеву Республіку, Південно-Африканську Республіку та Південно-Африканський Союз. Отримавши юридичну освіту в Кейптауні та Лондоні, Рейц розпочав свою кар'єру в юридичній практиці та алмазодобувній галузі, перш ніж був призначений головою суду Оранжевої республіки. У цій державі Рейц відіграв важливу роль у модернізації правової системи та адміністративного устрою. У той же час він брав активну участь у громадському житті, долучившись до руху за мову і культуру африканерів та культурного життя загалом. Він був південноафриканським масоном[5].

Рейц був популярною особистістю, як через свою політику, так і через свою відкритість. Коли президент держави Йоханнес Бранд[en] раптово помер у 1888 році, Рейц переміг на президентських виборах без жодної опозиції. Його переобрали в 1895 році, але після поїздки до Європи, Рейц серйозно захворів і був змушений піти у відставку. 1898 року, вже одужавши, він був призначений державним секретарем Південно-Африканської Республіки і став провідним африканським політиком, а також одним з найвідоміших діячів часів Другої англо-бурської війни. Не бажаючи переходити на бік британців, після закінчення війни Рейц добровільно емігрував. Через кілька років він повернувся до Південної Африки і знову заснував юридичну практику в Преторії. Наприкінці 1900-х років він знову зайнявся політикою, і після проголошення Південно-Африканського Союзу в 1910 році Рейц був обраний першим президентом Сенату.

Протягом більшої частини свого життя Рейц був важливою фігурою в культурному житті африканерів, особливо завдяки своїм віршам та іншим публікаціям.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Francis William Reitz — 2009.
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б Roglo — 1997. — 9000000 екз.
  4. а б в Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  5. GRAND LODGE OF SOUTH AFRICA (PDF). www.grandlodge.co.za.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Moll, J.C. (1972). «Reitz, Francis William, die jonge». Suid-Afrikaanse Biografiese Woordenboek. Vol. 2. Kaapstad & Johannesburg: Raad vir die Geesteswetenskaplike Navorsing. pp. 592—600.