Футбольний матч Барселона — Динамо (1997)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Матч 4 туру групового етапу «Барселона» — «Динамо»
Турнір Ліга чемпіонів УЄФА 1997—1998
Дата 5 листопада 1997
Стадіон Камп Ноу, Барселона
Арбітр Шотландія Г'ю Даллас
Глядачі 52 200
Погода +22°C

«Барселона» — «Динамо» — матч 4 туру групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА 1997—1998 між іспанською «Барселоною» та київським «Динамо», одна з найбільших перемог киян у єврокубках. Перший матч між командами в рамках 3 туру групового етапу даного розіграшу відбувся 22 жовтня на НСК «Олімпійський» у Києві і завершився перемогою «Динамо» з рахунком 3:0.

Матч[ред. | ред. код]

1-ий тайм[ред. | ред. код]

Після того, як гравці «Динамо» розвели м'яч з центру поля, гра йшла напружено, команди обмінювалися втратами. Вже на другій хвилині Фернанду Коуту отримав «гірчичник» за грубий підкат в центрі поля, після спроби Олександра Головка перевести м'яч на чужу половину. Команди по черзі обмінювалися ініціативами, та вже на 4 хвилині, після невдалої подачі Чірича, Андрій Гусін вибив м'яч із карного майданчика «Динамо» і після низки передач Віталій Косовський перевірив реакцію Вітора Баїя приблизно з 40 метрів, та пробив вище воріт. Напротязі ще кількох хвилин жодна з команд не могла повноцінно заволодіти м'ячем і після двох-трьох пасів м'яч перехоплював суперник, намагаючись створити чергову невдалу атаку.

Перший гол Шевченка (0:1)[ред. | ред. код]

У підсумку однієї з таких атак Сергій Ребров заробив штрафний удар на правому фланзі поблизу карного майданчика «блау-гранас», так як на ньому сфолив Серхі Бархуан. Подавати вирішив капітан «Динамо» Юрій Калитвинцев. Вітор Баїя непорозумівся із своїми партнерами (Рівалдо і Гарсія), що призвело до помилки на виході, чим і скористався Андрій Шевченко, замкнувши подачу Калитвинцева і, таким чином, відкривши рахунок у матчі на дев'ятій хвилині.

«Барселона» одразу побігла відіграватися і вже за дві хвилини Чірич прорвався по правому флангу, випередивши Дмитруліна, прострілив на Рівалдо, проте бразилець не зміг влучити у ближній кут воріт Шовковського. Згодом Джованні наважився на дальній удар і заробив кутовий. Після подачі Луїша Фігу Шовковський вибив м'яч за межі карного майданчика, де його підхопив Селадес і небезпечно пробив вище воріт. «Динамо» також не засіло в обороні і проводило кілька небезпечних контрвипадів, наслідком одного з яких на 15 хвилині стала небезпечна атака каталонського клубу, але Рівалдо не зміг вдало розпорядитися м'ячем і втратив його. «Кияни» продовжували пресингувати суперника і час від часу самі йшли в атаку. Так, на постійні невдалі забігання Рівалдо, «біло-сині» відповіли небезпечним прострілом Дмитруліна і ближче до двадцятої хвилини гра почала вирівнюватися. Вдруге на пильність Баїя перевірив уже Юрій Калитвинцев, пробивши ледь не з половини поля, але не влучивши у площину воріт португальця.

З середини тайму «Барселона» все рідше переходила в наступ, а ледь не кожна така спроба завершувалась втратою м'яча, й після однієї з таких Андрій Шевченко обіграв Бархуана на правому фланзі, прорвався до карного майданчика і заробив кутовий. Виконувати знову вирішив Калитвинцев, а внаслідок його подачі утворилася ситуація, подібна до кутового біля воріт Шовковського: Баїя першим опинився на м'ячі і вибив його, прямо на ногу Головку, що потужним ударом послав м'яч назад, у штрафний майданчик, а звідти м'яч після серії рикошетів повернувся до Калитвинцева, що вдруге виконав подачу в напрямку воріт «блау-гранас», а Андрій Гусін пробив по воротам, проте Баїя врятував свою команду, а Хацкевич, який був перший на м'ячі, не зміг по ньому влучити. Захисники «Барселони» спробували розпочати свій контрвипад, але м'яч повернувся до Калитвинцева, завдяки відбору, капітан «Динамо» виконав навісну передачу на Андрія Гусіна, той в підкаті вколотив «круглого» у сітку воріт, але Г'ю Даллас перед цим зафіксував порушення правил. Поки «кияни» святкували незараховане взяття воріт, каталонці провели контратаку, яка завершилася неточним дальнім ударом Джованні, за що бразилець отримав порцію освистувань зі сторони власних вболівальників. Свою нагоду одразу знайшли «динамівці», але Вітор Баїя випередив Шевченка на виході.

Іспанський клуб не встигав за київськими гравцями в обороні, а от лінія захисту «киян» була швидша за атакувальний тандем «Барси». Єдину надію «синьо-гранатові» покладали на дальні удари (так, наприклад, на 27-й хвилині пробивав Луїш Фігу, на що, до речі, «Динамо» відповіло дальнім пострілом Гусіна). Високий пресинг зі сторони «біло-синіх» призводив до частих помилок в передачах «блау-гранас», а з дриблінгом Шевченка це створювало іспанцям чимало проблем.

Другий гол Шевченка (0:2)[ред. | ред. код]

По 30 хвилині ігрового часу «Динамо» почало контролювати м'яч. Недовго повідсиджувавшись на своїй половині поля, київська команда пішла уперед, розіграла чудову комбінацію в центрі між гравцями опорної зони, а Сергій Ребров, що опустився нижче до центру, віддав тонку передачу по повітрю праворуч на Гусіна, Андрій пройшов по флангу і навісив у карний майданчик «Барселони», Вітор Баїя вкотре помилився на виході і майже безперешкодно дав оформити Шевченку дубль, програвши верхову боротьбу 21-річному українцю.

Трибуни почали активно освистувати чи то футболістів «Динамо», чи то безалаберні дії своїх гравців. Через хвилину після другого пропущеного голу Бархуан отримав свою першу жовту картку у матчі за розмови з арбітром. Підопічні Луї ван Гала були деморалізовані, до цього ще додалася відмінна гра «динамівців» в обороні і постійний свист з трибун «Камп Ноу» (більше за всіх дісталося Вітору Баїя, якого, судячи зі всього, вболівальники «Барселони» вважали винним у пропущених м'ячах). «Біло-сині» повністю забрали м'яч під свій контроль і продовжували тиснути на ворота суперника. Від невстигання за суперником гравці «Барселони» почали часто фолити, а рефері не показав кілька очевидних жовтих карток. Сумбурні рішення головного арбітра продовжувалися й далі, після того як шотландець назначив сумнівний штрафний, після виконання якого «блау-гранас» мали свій, напевно, найкращий момент у матчі: Джованні пробив по воротам, але м'яч влучив у стійки, а сам бразилець в момент передачі був у положенні поза грою. Опісля, Рівалдо пробивав з великої відстані — неточно.

Третій гол Шевченка (0:3)[ред. | ред. код]

Під кінець першої половини зустрічі «синьо-гранатові» почали посилювати оберти, в той час як підопічні Валерія Лобановського продовжували демонструвати чудові захисні навички. Але на 42-й хвилині гравцям «Динамо» вдалося організувати контратаку, Андрій Шевченко прорвався у карний майданчик суперника, а Бархуан, не змігши нічого вдіяти повалив українського форварда на газон. Г'ю Даллас вказав на одинадцятиметрову позначку.

Пенальті взявся виконувати сам постраждалий. Шевченко зробив стандартний п'ятиметровий розбіг і розвів Вітора Баїя і м'яч по різні кути воріт, таким чином оформивши хет-трик і забивши гол у роздягальню. Далі із небезпечних моментів був лише забіг Косовського по флангу і дальній удар Джованні, після чого суддя сигналізував про завершення першого тайму.

2-ий тайм[ред. | ред. код]

Гол Реброва (0:4)[ред. | ред. код]

Деталі[ред. | ред. код]

Барселона
«Динамо» (Київ)
ВР 1 Португалія Вітор Баїя
ЗХ 2 Іспанія Альберт Феррер
ЗХ 5 Португалія Фернанду Коуту ЖК 2'
ЗХ 12 Іспанія Серхі Бархуан YKYKRK 33', 47'
ЗХ 22 Нідерланди Майкл Рейзігер
ПЗ 6 Іспанія Оскар Гарсія Замінений на 71-ій хвилині 71'
ПЗ 11 Бразилія Рівалдо
ПЗ 16 Югославія Драган Чірич[en]
ПЗ 17 Іспанія Альберт Селадес
НП 7 Португалія Луїш Фігу
НП 10 Бразилія Джованні Замінений на 53-ій хвилині 53'
Запасні:
ВР 25 Іспанія Карлес Бускетс
ЗХ 20 Іспанія Мігель Надаль Вийшов на заміну на 71-ій хвилині 71'
ЗХ 28 Іспанія Карлес Пуйоль
ПЗ 18 Іспанія Гільєрмо Амор Вийшов на заміну на 53-ій хвилині 53'
Головний тренер:
Нідерланди Луї ван Гал
ВР 1 Україна Олександр Шовковський
ЗХ 2 Україна Олег Лужний Замінений на 59-ій хвилині 59'
ЗХ 4 Україна Олександр Головко
ЗХ 5 Україна Владислав Ващук
ЗХ 6 Україна Юрій Дмитрулін
ПЗ 8 Україна Юрій Калитвинцев Замінений на 46-ій хвилині 46'
ПЗ 14 Україна Андрій Гусін ЖК 59' Замінений на 60-ій хвилині 60'
ПЗ 15 Білорусь Олександр Хацкевич
НП 9 Україна Віталій Косовський
НП 10 Україна Андрій Шевченко
НП 11 Україна Сергій Ребров
Запасні:
ВР 12 Україна В'ячеслав Кернозенко
ЗХ 3 Україна Сергій Беженар
ЗХ 23 Україна Олександр Радченко
ЗХ 25 Україна Микола Волосянко Вийшов на заміну на 59-ій хвилині 59'
ПЗ 19 Україна Дмитро Михайленко Вийшов на заміну на 60-ій хвилині 60'
ПЗ 22 Україна Юрій Максимов Вийшов на заміну на 46-ій хвилині 46'
ПЗ 24 Білорусь Валентин Белькевич
Головний тренер:
Україна Валерій Лобановський

Асистенти арбітра:

Шотландія Джон Флемінг

Шотландія Джон Макілінні

Четвертий арбітр:

Шотландія Алан Фріланд

Правила

  • 90 хвилин гри.
  • Три заміни дозволено.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. UEFA Champions League 1997/98 - History - Barcelona-Dynamo Kyiv Lineups - UEFA.com. UEFA.com. Union of European Football Associations (UEFA). Процитовано 1 лютого 2018. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]