Філіпп (син Філіппа V)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філіпп
дав.-гр. Φίλιππος
Філіпп
Філіпп
Римський денарій викарбуваний на честь перемоги над Персеєм. Полонений Філіпп зображений на реверсі разом з родиною.
 
Рід: Антигоніди
Батько: Філіпп V Македонський

Філіпп (дав.-гр. Φίλιππος; 182—164 до н. е.) — син македонського басилевса Філіппа V, один з останніх представників династії Антигонідів.

Біографія[ред. | ред. код]

Філіпп був молодшим сином македонського басилевса Філіппа V, після смерті батька він був усиновлений старшим братом Персеєм. Він був проголошений спадкоємцем брата і не втратив цей статус навіть після народження у басилевса власного сина — Александра. Філіпп стояв поряд з Персеєм та Александром на військових зборах, під час яких басилевс оголосив війну Риму[1]. Після поразки у Битві біля Підни, Філіпп супроводжував Персея у його бігстві спочатку до Амфіполіса[2], а потім і до Самофракії, де їх схопили римляни[3]. Філіпп разом з іншими членами царської сім'ї був відправлений до Італії. Разом з родиною його провели у кайданах під час тріумфу Луція Емілія Павла у Римі[4]. Потім жив у Альбі Фуцинській, він пережив Персея на два роки і помер у 164 році до н. е.[5][6][7].

Близько 150 року до н. е. авантюрист Андріск проголосив себе Філіппом. Начебто Персей перед війною передав його на виховання якомусь критянину. Андріску вдалося захопити владу у Македонії і відновити монархію. Ці події спричинили Четверту Македонську війну, за результатами якої Андріска було повалено, а Македонія стала римською провінцією. У 139 році до н. е. з'явився ще один Псевдо-Філіпп, але його дії не мали значного успіху[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тит Лівій, XLI, 52, 5.
  2. Тит Лівій, XLIV, 45.
  3. Тит Лівій, XLV, 6.
  4. Плутарх, Емілій Павло, 33.
  5. Сміт, 1849, с. 271.
  6. Полібій, XXXVII, 2.
  7. Плутарх, Емілій Павло, 37.
  8. Муригіна, 1957, с. 69-84.

Джерела[ред. | ред. код]