Хореутиди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хореутиди

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Підряд: Хоботкові метелики (Glossata)
Інфраряд: Різнокрилі метелики (Heteroneura)
Двопорі (Ditrysia)
Apoditrysia
Надродина: Choreutoidea
Stainton, 1858
Родина: Хореутиди (Choreutidae)
Stainton, 1858
Підродини

Brenthiinae
Choreutinae

Посилання
Вікісховище: Choreutidae
Віківиди: Choreutidae
EOL: 792
ITIS: 693960
NCBI: 219287

Хореутиди[1] (Choreutidae) — родина лускокрилих комах. Містить близько 420 видів.

Таксономія[ред. | ред. код]

Спершу хореутид відновили до родини листовійок (Tortricidae), а у 1929 році до родини гліфіптеригід (Glyphipterigidae). 1971 року хореутид підвищили до рангу родини, спершу у надродині Sesioidea, а згодом у монотипову надродину Choreutoidea. У 2011 році підродину Millieriinae з чотирма видами у трьох родах (Millieria, Phormoestes, Nyx) підвищили до рангу родини Millieriidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Родина поширена на всіх материках, крім Антарктиди. Найбільшого видового різноманіття сягає в Палеарктиці, Індомалаї та Австралії.

В Україні зареєстровано 10 видів:

Опис[ред. | ред. код]

Дрібні і середні метелики. Розмах крил 9-20 мм. Голова покрита лежачими лусочками на лобі і піднятими в області тімені і потилиці, з вічками. Нижньогубні щупики вигнуті вгору. Хоботок добре розвинений. Вусики ниткоподібні. Крила широкі. Задні крила нерідко ширше передніх. Загальний фон крил темний. Малюнок утворений вигнутими поперечними перев'язами, плямами і точками, а також металево блискучими штрихами і плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Гусениці скелетують листя трав'янистих і деревних рослин. Розвиваються групами під загальною сіткою з шовковини, або в листі, який згорнутий в трубку. У деяких видів гусінь молодшого віку мінує листя. Лялечки з рядами шипиків на тергітах черевця. Метелики активні в денний час.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бригадиренко В. В. Основи систематики комах — ст. 13. Архів оригіналу за 23 березня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]