Хрящ-молочник золотисто-жовтий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрящ-молочник золотисто-жовтий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Підвідділ: Agaricomycotina
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Русулальні (Russulales)
Родина: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Вид: Хрящ-молочник золотисто-жовтий
Lactarius chrysorrheus
Fr., 1838
Посилання
Вікісховище: Lactarius chrysorrheus
Віківиди: Lactarius chrysorrheus
EOL: 188574
NCBI: 111135
MB: 233874
IF: 233874

Хрящ-молочник золотисто-жовтий (Lactarius chrysorrheus) — умовно-їстівний вид базидіомікотових грибів роду хрящ-молочник (Lactarius) родини сироїжкові (Russulaceae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у помірній зоні Євразії, Північної Америки та у Північній Африці.

В Україні поширений спорадично на Поліссі, Лісостепу та у Криму.

Морфологія[ред. | ред. код]

Шапинка діаметром 2,5–9 см, спочатку опукла з легкою вм'ятиною та загнутим краєм, згодом увігнуто-розпростерта, суха, гладенька, блідо-рожевувато-коричнева до м'ясо-червонуватої, по краях блідіша, з темнішими вохристими, глинисто-рожевими до коралово-червоних зонами, іноді з темними плямами одного кольору з зонами. Пластинки широко прирослі або злегка спускаються на ніжку, густі, без анастомозів, кремові, згодом рожевувато-коричневі (кольору шапинки).

Спори 5,3–9×5–7 мкм, округлі, амілоїдні, орнаментовані бородавками та короткими ребрами, що утворюють незавершену сітку. Споровий порошок солом'яно-жовтий. Ніжка 2–4,5×0,6–2 см, циліндрична або злегка розширюється донизу, гладенька, при основі оксамитова до слабко повстистої, суха, біла до блідо-кремової, з віком темнішає до світло рожевувато-коричневої з світлішою верхівкою. М'якуш досить щільний, в ніжці з порожниною, білий до блідо-коричнюватого, на зламі швидко стає блідо-сірчано-жовтим, особливо над пластинками, смак м'який, майже відразу стає гірким до пекучого, запах слабкий, кислувато-фруктовий. Пряжки відсутні.

Молочний сік білий, на повітрі швидко стає сірчано-жовтим до лимонно-жовтого, смак гіркий. Плодові тіла з'являються в липні–жовтні.

Екологія[ред. | ред. код]

Росте у широколистяних лісах (переважно дубових), зрідка парках; як на вапнякових, так і на кислих ґрунтах. Трапляється поодинці та невеликими групами.

Охорона[ред. | ред. код]

Охороняється у Кримському природному заповіднику та Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику. Причиною зменшення популяції виду може стати збирання населенням та вирощування лісів. Необхідно створити ботанічні заказники в інших місцезнаходженнях виду та виділити вид в чисту культуру.

Посилання[ред. | ред. код]