Чернявський Олексій Едуардович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Чернявський
Чернявський Олексій Едуардович
 Сержант
Загальна інформація
Народження 16 червня 1991(1991-06-16)
Херсонська область
Смерть 20 березня 2022(2022-03-20) (30 років)
м. Маріуполь, Донецька область
(Авіаудар по місті Маріуполь при евакуації побратимів)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Псевдо «Мирний»
Військова служба
Роки служби 2014-2015, 2017—2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС МВС України
Рід військ Національна гвардія
Формування Полк «Азов»
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Олексій Едуардович Чернявський — сержант Збройних сил України, учасник російсько-української війни, що трагічно загинув під час російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Херсонській області. У 2014—2015 роках брав участь в АТО на Донбасі. Потім працював в охороні. З 2017 року сулживу в окремому загоні спеціального призначення НГУ «Азов» Національної гвардії України. Під час служби здобув вищу освіту в аграрному університеті. Захоплювався красою України і хотів відвідати кожен її куточок.

З початком повномасштабного вторгнення обороняв Маріуполь разом з побратимами. Загинув 20 брещеня 2022 при евакуації поранених на завод «Азовсталь» від ворожого авіаудару.

За час служби сержант Чернявський неодноразово був відзначений нагородами. Зокрема, медаллю «Захиснику Маріуполя», відзнакою президента України «За участь у Антитерористичній операції», відзнакою полку «Широкинська операція», посмертно — орденом «За мужність» ІІІ ступеня[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • орден «За мужність» III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, зразкове виконання службового обов'язку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Захисник Маріуполя Олексій Чернявський загинув внаслідок ворожого авіаудару по місту. Меморіал жертв війни (укр.). Процитовано 30 квітня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]