Чиста криничка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чиста криничка
Статус: гідрологічна пам'ятка природи
Заснування: 1991 р.
Географічні координати: 49°08′31″ пн. ш. 27°25′44″ сх. д. / 49.141852° пн. ш. 27.428786° сх. д. / 49.141852; 27.428786
Площа: 6,9 га
Розташування: Україна Україна
Хмельницька область,
Хмельницький район,
поблизу села Слобідка-Шелехівська

Чи́ста крини́чка — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в Деражнянській міській громаді Хмельницького району Хмельницької області, поблизу села Слобідка-Шелехівська.

Площа 6,9 га. Охоронний режим встановлено 1991 року.

Опис пам'ятки[ред. | ред. код]

Пам'ятка розташована в урочищі «Криничка». Охоронна зона охоплює джерело й прилегле болото, що розташовані в улоговині підковоподібної форми, серед сільськогосподарських угідь. Джерело обгороджене, обкладене плитами. Є альтанка. За добу витікає близько 9 м³ води, яка, за народними легендами, вважається цілющою.

До джерела прилягає болото, що становить з ним один гідрологічний комплекс: переважно очеретяне із заростями верби (верба попеляста, тритичинкова, прутовидна, ламка). Ділянка, що прилягає до джерела,— осокова, має характерну флору з типовими болотними рослинами: осокою омською та зближеною, плакуном верболистим, м'ятою довголистою, вербозіллям звичайним тощо. Виявлені цінні лікарські рослини: валеріана висока, золототисячник звичайний, живокост лікарський. На болоті також є джерела.

Фауна болота досить багата. Більшість птахів урочища характерні для боліт та деревно-чагарникової рослинності. Серед болотних видів: очеретяний лунь, ставкова, чагарникова та лучна очеретянка, солов'їна кобилочка, очеретяна вівсянка та деркач. Серед деревно-чагарникових: сорокопуд-жулан, коноплянка, садова славка, звичайна вівсянка. Над болотом живляться сільські ластівки, а в траві по його межі і на схилах балки — польові жайворонки, сірі куріпки та перепілки. На території пам'ятки бувають фазани, сороки, щиглики, зеленяки, дрозди чикотні, припутні, польові горобці.

Серед ссавців багато гризунів. Водяна полівка селиться в обводненій частині болота, сіра полівка — на верхній частині схилів та прилеглій території. На схилах багато кротовин. Є сліди кабана дикого, лисиці та ласки. Серед земноводних — трав'яна та гостроморда жаба і квакша.

Значення джерела зростає у посушливі періоди та під час сезонних міграцій птахів. Пам'ятка природи є осередком збереження біологічного і ландшафтного різноманіття.

Під час релігійних свят, зокрема на Святого Іллі, джерело є місцем масового відвідування.

Охоронна таблиця біля джерела
Прилегле болото


Джерела[ред. | ред. код]