Шарлотта Августа Уельська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шарлотта Августа Уельська
англ. Charlotte Augusta of Wales
Ім'я при народженні англ. Princess Charlotte Augusta of Wales
грец. Καρλόττα Αυγούστα
Народилася 7 січня 1796(1796-01-07)[1][2][…]
Carlton Housed, Лондон
Померла 6 листопада 1817(1817-11-06)[1][2][…] (21 рік)
Claremont[d], Суррей
·післяпологові ускладнення
Поховання каплиця Святого Георгія
Країна  Сполучене Королівство
 Королівство Велика Британія
Місце проживання Carlton Housed
Claremont[d]
Діяльність аристократка
Відома завдяки верхова їзда
Вчителі Jane Mary Guestd
Знання мов англійська[4]
Суспільний стан Член королівської родини
Титул Британська принцесаd
Партія Віги
Конфесія англіканство
Рід Ганноверська династія
Батько Георг IV[5]
Мати Кароліна Брауншвейзька[5]
У шлюбі з Леопольд I[5]
Діти stillborn son von Sachsen-Coburg und Gothad[3]
Автограф
Нагороди
Орден Святої Катерини I ступеня

Шарлотта Августа Уельська (англ. Charlotte Augusta of Wales; 7 січня 1796, Лондон — 6 листопада 1817, Ішера) — єдина дитина Георга, принца Уельського (пізніше став королем Георгом IV) і його дружини Кароліни Брауншвейзької. Протягом усього свого життя принцеса займала друге місце в лінії престолонаслідування після батька.

Батьки Шарлотти Августи недолюблювали один одного ще до шлюбу і розійшлися незабаром після народження дочки. Турботу про принцесу принц Уельський поклав на гувернанток і слуг, обмеживши спілкування дочки з матір'ю, яка врешті-решт покинула країну. Коли Шарлотта виросла, батько примушував її до шлюбу з Віллемом, наслідним принцом Оранським, майбутнім королем Нідерландів Віллемом II. Спочатку принцеса прийняла Віллема, проте незабаром відкинула можливість укладення з ним шлюбу. Після тривалого протистояння з батьком за його згодою вийшла заміж за Леопольда Саксен-Кобург-Заальфельдського, майбутнього короля Бельгії. Через півтора року щасливого шлюбу Шарлотта Августа померла під час пологів мертвонародженого сина.

Смерть Шарлотти стала горем для британців, які вбачили в ній майбутню королеву, яка б разюче відрізнялася від непопулярного батька і божевільного діда. Оскільки Шарлотта була єдиною законною онукою Георга III, на неодружених синів короля став чинитися значний тиск з пошуку дружин. У підсумку четвертий син короля Георга III Едуард Август, герцог Кентський, став батьком потенційної спадкоємиці престолу Вікторії Александріни, яка народилася через вісімнадцять місяців після смерті Шарлотти Августи.

Примітки[ред. | ред. код]