Суррей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суррей
Девіз Ради графства: Making Surrey a better place
Зробити Суррей кращим місцем
Географія
Статус Церемоніальне неметропольне графство
ІсторіяІсторичне
Регіон Південно-Східна Англія
Площа
Загальна35-е місце в Англії
1663 км2
Адміністративна25-е місце в Англії
Адміністративний центрКінгстон-на-Темзі
(екстратериторіально)
ISO 3166-2GB-SRY
Код ONS
NUTS 3 UKJ23
Демографія
Населення1 098 300
Місце в Англії12-е
Густота661 на км2
Місце в Англії5-е
Етнічний склад 95.0% білих
2.2% вихідців з Південної Азії
Адміністративний поділ
  1. Срелторн
  2. Раннімед
  3. Суррей Гіт
  4. Воукінг
  5. Елмбридж
  6. Гілфорд (район)
  7. Веверлі
  8. Моул Веллі
  9. Епсом і Юел
  10. Рейгейт і Банстед
  11. Тандбридж
Мапа
Мапа
 Суррей у Вікісховищі

Су́ррей (англ. Surrey, МФА[ˈsʌri]) — графство в Англії.

Історично столицею графства є місто Гілфорд. У наш час[коли?] рада графства знаходиться в місті Кінгстон-на-Темзі, хоча територіально це місто належить до Великого Лондона.

Традиційне прізвисько вихідців із графства — «суррейські каплуни», оскільки жителі графства спеціалізувалися на відгодівлі курей для продажу на ринках Лондона.

Історія[ред. | ред. код]

Серединні сакси, спочатку населяли гирло Темзи, у другій половині V століття стали просуватися вгору за течією, відтіснивши бриттів на захід від Ейлсбері і Суїндона. Основна область їх проживання перебувала на північ від Темзи, а тому землі на південь від неї отримали назву Сутерге або Сутріг, тобто Південний край. Пізніше ця назва перетворилася на «Суррей».

Сюди переселилися саксонські племена ескінгів, годґельмінгів, теттінгів, воккінгів, басінгів і соннінгів. Вони жили відокремлено під управлінням своїх вождів (або конунгів), але чіткої державної структури в них не існувало. Лише приблизно з середини утворилася посада верховного вождя (короля) Суррею. Близько 568 року був викопаний рів для розмежування Сутерге і Кентом.

До початку VII століття Сутерге потрапив під зверхність королівства Ессекс. Втім претензії на Суррей висунули королі Вессексу. У 623 році в результаті війни між Ессексом та Вессексом королі першого зазнали поразки й загинули, а Сутерге увійшов до складу Вессекса.

У наступні роки цей регіон не раз переходив з рук у руки. Він побував під владою Кента і Мерсії. Невідомо, чи змінилася панівна династія, або кожного разу володарями Суррею ставали представники панівних династій сюзерена.

У 675 році Сутерге став однією з останніх областей Англії, жителі якої прийняли християнство. У 685 році його захоплено Вессексом і з цього часу став відомий як Сутріг.

У 690 році була встановлена ​​межа між Сутрігом і Вессекса. У 771 році Оффа, король Мерсії, включив Сутріг до складу свого королівства, але у 823 році Суррей знову був захоплений Вессексом. У середині IX століття Суррей був частиною Кента, який, своєю чергою, перебував у залежності від Вессексу. У 860 році Суррей остаточно увійшов до складу королівства Вессекс, отримавши статус графства.

Королі[ред. | ред. код]

  • королі Сутерге, 568—623
  • представники Вессекської династії, 623—665
  • Фрітувольд, 665—675
  • Фрітурік, 675—685

Економіка[ред. | ред. код]

Суррей — заможне графство, економіка якого сильно прив'язана до Лондона. Він має найбільший валовий внутрішній продукт на душу населення й найвищий рівень цін в усьому Сполученому Королівстві за межами столиці. У Сурреї живе найбільша кількість мільйонерів у країні. Середня заробітна платня висока завдяки великій кількості працівників фінансової сфери[1].

У популярній культурі[ред. | ред. код]

Графство Суррей — батьківщина Гаррі Поттера.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • D. P. Kirby, The Earliest English Kings, Routledge, Londres, 1992 (ISBN 0-415-09086-5)
  • A Dictionary of British History, ed. by John Cannon, rev. ed. (Oxford: Oxford University Press, 2009), p. 618 (s.v. Surrey)