Шахівниця Карла Великого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шахові фігури Карла Великого — набір шахових фігур XI століття, зроблених зі слонової кістки, які зараз знаходяться в Кабінеті медалей Національної бібліотеки Франції. У 1598 році в наборі було 30 предметів, але після Французької революції збереглося лише 16 предметів. Один із найбільш добре збережених наборів фігур Середньовіччя. У наборі відсутні 15 пішаків і тура, оскільки повний шаховий набір складається з тридцяти двох фігур, включно з шістнадцятьма пішаками.

Легенда[ред. | ред. код]

Легенда про набір свідчить, що ці шахи були подаровані Карлу Великому халіфом Гаруном ар-Рашидом, який був завзятим шахістом. Хоча вони були виготовлені щонайменше на два століття пізніше[1].

Шахи вперше згадуються в книзі анекдотів про життя Карла Великого, написаній у 880-х роках Ноткером Заїкою, який описує місію, відправлену Гаруном ар-Рашидом до Карла Великого у 802 році, і наводить список подарунків, надісланих халіфом, серед яких були слон і набір шахових фігур. Якби ця історія була правдивою, це було б свідченням того, що в шахи грали в Європі на століття раніше, ніж вважалося раніше[2]. Хоча в франкських анналах повідомляється про прибуття слона на ім'я Абул-Аббас, там немає жодної згадки про шахові фігури, тому малоймовірно, що Карл Великий був знайомий з грою в шахи.

За іншою версією, гра була подарунком візантійської імператриці Ірини Афінської (пом. 803 року), що також не збігається з датою їх появи.

Історія[ред. | ред. код]

За оцінками, набір був виготовлений між 1050 і 1100 роками в Салерно[1].

Існують різні теорії щодо перших власників колекції. Можливо, вона була створена для Роберта Гвіскара (помер 1085 року), нормандського полководця, або для Папи Григорія VII[3]. Пізніше її подарували французькому королю, Філіпу II або Філіпу III.

З 13 по 18 століття набір перебував у абатстві Сен-Дені поблизу Парижа. 1598 року набір було інвентаризовано і зазначено, що він складається з 30 предметів. 1625 року набір вперше пов'язали з Карлом Великим у доповіді про історію абатства[4].

Під час Французької революції, коли майно було конфісковане у духовенства, лише 16 з 30 предметів вціліли і зберігються в Кабінеті медалей з 1794 року.

Опис[ред. | ред. код]

Усі шахові фігури вирізьблені з блоків слонової кістки, висота яких сягає 15 см, а королі важать майже до 1 кг. На деяких фігурах також є сліди червоної фарби.

З оригінального набору збереглося лише шістнадцять частин. Не вистачає 15 пішаків і тури, оскільки повний набір шахів складається з тридцяти двох фігур, включаючи шістнадцять пішаків. Фігури, що збереглися

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Gilmour, Leslie (7 серпня 2021). The Charlemagne Chess Set | The Montglane Service.
  2. Bill Price, The History of Chess in Fifty Moves
  3. Charlemagne. history.chess.free.fr.
  4. 9 Oldest Chess Sets Ever Produced. 28 травня 2021.