Багаутдін Магомедов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Багаутдін Магомедов
Народився1942(1942)
с. Сантлада Цумадинського району Дагестан
Національністьаварець
Діяльністьісламський проповідник
Титулшейх
Партія«Ісламське товариство Дагестану»
КонфесіяІслам (салафія)

Багаутдін Магомедов (за іншими даними — Багаутдін Кебедов[1], або Шейх Багаутдін Мухаммад) — духовний лідер дагестанських салафітів (ваххабітів).

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився 1942 р. в с. Сантлада Цумадинського району Дагестану.

Створив у Дагестані перший салафітський (ваххабітський) джамаат наприкінці 70-х — початку 80-х років XX ст. До 1982-1984 рр. радянська і партійна влада республіки за підтримки КДБ и МВС тимчасово придушили салафітський рух. Розповсюдження ісламу і навчання майбутнім лідером салафізму проводилось переважно в Цумадинському і Гунібському районах Дагестану, які у майбутньому стали ядром салафітського джамаату. На переконання Багаутдіна Магомедова, радянська влада у Дагестані не може бути легітимною, бо перебуває у стані «багатобожжя» (араб. ширк‎). Особливу роль у боротьбі за «чистий іслам» він надавав мусульманській освіті. Шейх Багаутдін Мухаммад створив мережу медресе, найвідомішою була школа «аль-Хікма» (араб. мудрість‎), що знаходилась у 1989—1997 рр. в Кизилюрті[2]. В 1997 р. на основі низки джамаатів Багаутдін Магомедов створив «Ісламське товариство Дагестану», основною метою якого був вихід ісламського Дагестану зі складу Росії[1]. Цього ж року змушений був емігрувати до Чечні, де проживав спочатку в Гудермесі, а потім в Урус-Мартані. Є одним з організаторів Ісламської шури Дагестану.

Зараз знаходиться у федеральному розшуку. Виступає з проповідями через мережу інтернет[3]. Книги Багаутдіна Магомедова заборонені для розповсюдження на території Росії[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 31 липня 2009. Процитовано 18 січня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 серпня 2009. Процитовано 19 січня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 січня 2010. Процитовано 18 січня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. http://dubus.by/modules/news/article_storyid_954.html

Посилання

[ред. | ред. код]