Шестикутний паркет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шестикутний паркет як модель щільного пакування кіл на площині

Шестикутний паркет (шестикутний паркетаж[1]) — замощення[2] площини рівними правильними шестикутниками, розташованими сторона до сторони.

Шестикутний паркет є двоїстим трикутного паркету: якщо з'єднати центри суміжних шестикутників, то проведені відрізки дадуть трикутний паркетаж[1]. Символ Шлефлі шестикутного паркету — {6,3}, що означає, що в кожній вершині паркету сходяться три шестикутника.

Шестикутний паркет є моделлю найбільш щільного пакування кіл на площині. Замощення площини правильними шестикутниками є основою для деяких ігор на клітинному полі: гексагональних шахів, варіантів моделі «Життя» та інших двовимірних клітинних автоматів, кільцевих флексагонів і т. ін.

Існує гіпотеза, яка стверджує, що шестикутний паркет є найкращим способом розділити поверхню на ділянки рівної площі з найменшим сумарним периметром.

Структури, подібні до шестикутного паркету, існують у природі у вигляді бджолиних стільників та фасеткових очей комах та ракоподібних. Графени графіту також утворюють зв'язки, подібні до граней шестикутного паркету. Штучно синтезовані трубчасті графенові листи відомі як вуглецеві нанотрубки.

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Голомб С. В. Полимино. М: Мир. — 1975, 207 с.