Ізотоксальна фігура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Багатогранник, багатокутник або мозаїка є ізотоксальним або реберно-транзитивним, якщо його симетрії діють транзитивно на його ребрах. Неформально це означає, що об'єкт має тільки один вид ребер — якщо дано два ребра, існує паралельне перенесення, поворот і/або дзеркальне відображення, що переводить одне ребро в інше, не змінюючи області, займаної об'єктом.

Термін ізотоксальний походить від грецького τοξον, що означає дуга.

Ізотоксальні багатокутники[ред. | ред. код]

Ізотоксальний багатокутник завжди є рівностороннім, але не всі рівносторонні багатокутники ізотоксальні. Багатокутники, двоїсті ізотоксальним багатокутникам є ізогональними багатокутниками.

У загальному випадку ізотоксальный 2n-кутник матиме Dn (*nn) діедральну симетрію. Ромб є реберно-транзитивним багатокутником із симетрією D2 (*22).

Всі правильні багатокутники (правильний трикутник, квадрат і т. д.) ізотоксальні, маючи подвоєний мінімальний порядок симетрії — правильний n-кутник має Dn (*nn) діедральну симетрію. Правильний 2n-кутник є вершинно-транзитивним багатокутником і його вершини можна позначити по черзі двома кольорами, що видаляє осьову симетрію через середину ребер.

Приклади ізотоксальних багатокутників
D2 (*22) D3 (*33) D4 (*44) D5 (*55)
Ромб Рівносторонній трикутник Увігнутий шестикутник Самоперетинний шестикутник Опуклий восьмикутник Правильний п'ятикутник Самоперетинна (правильна) пентаграма Самоперетинна декаграма

Реберно-транзитивні багатогранники і мозаїки[ред. | ред. код]

Правильні багатогранники є ізоедральними (гране-транзитивними), ізогональними (вершинно-транзитивними) і ізотоксальними (реберно-транзитивними). Квазіправильні багатогранники є ізогональними й ізотоксальними, але не ізоедральними. Їхні двоїсті багатогранники ізоедральні й ізотоксальні, але не ізогональні.

приклади
Квазіправильний
багатогранник
Квазіправильний двоїстий
багатогранник
Квазіправильний
зірчастий багатогранник
Квазіправильний двоїстий
зірчастий багатогранник
Квазіправильна
мозаїка
Квазіправильна двоїста
мозаїка

Кубооктаедр є ізогональним і ізотоксальним багатогранником

Ромбододекаедр є ізоедральним і ізотоксальним багаторанником |
Великий ікосододекаедр[en] є ізогональним і ізотоксальним зірчастим багатогранником

Великий ромбічний тридцятигранник[en] є ізоедральним і ізотоксальним зірчастим багатогранником

Тришестикутна мозаїка є ізогональною й ізотоксальною мозаїкою

Ромбічна мозаїка є ізоедральною й ізотоксальною мозаїкою із симетрією p6m (*632).

Не будь-який багатогранник або 2-вимірна мозаїка, що складаються з правильних багатокутників, є ізотоксальними. Наприклад, зрізаний ікосаедр (знайомий нам за футбольним м'ячем) має два типи ребер — шестикутник-шестикутник і шестикутник-п'ятикутник і немає можливості симетрією перевести ребро шестикутник-шестикутник у шестикутник-п'ятикутник.

Ізотоксальний багатокутник має такі самі діедральні кути для всіх ребер.

Існує дев'ять опуклих реберно-транзитивних багатогранників, утворених із правильних багатогранників, 8, утворених з багатогранників Кеплера — Пуансо, і ще шість є квазіправильними зірчастими багатогранниками (3 | p q) і їх двоїстими.

Існує 5 багатокутних реберно-транзитивних мозаїк на евклідовій площині і нескінченно багато на гіперболічній площині, включно з побудовами Візоффа з правильних гіперболічних мозаїк {p, q} і неправильних (p q r) груп.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]