Щетинцеві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Щетинцеві
Період існування: пізній олігоценнаш час
Hoplomys gymnurus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Підряд: Їжатцевиді (Hystricomorpha)
Інфраряд: Hystricognathi
Парворяд: Кавієвиді (Caviomorpha)
Надродина: Octodontoidea
Родина: Щетинцеві (Echimyidae)
Gray, 1825
Підродини

Dactylomyinae
Echimyinae
Eumysopinae
Heteropsomyinae

Вікісховище: Echimyidae

Щетинцеві[1], Ехі́місові[2], або Голчасті щури[3] (Echimyidae) — родина гризунів з підряду Кавієвиді (Caviomorpha). Згідно з МСОП родина налічує 24 роди і 91 вид (з них 4 — вимерлі в історичний час), які поширені в Неотропіках від Нікарагуа до Парагваю та південно-східної Бразилії. Голчасті щури населяють ліси або розчищені ділянки лісу, часто біля води, вони є добре розповсюдженими, але більшість родів мало вивчені. Echimyidae — давня група, яка вперше з'явилася в пізньому олігоцені Південної Америки.

Морфологія[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 105—480 мм, хвіст: 50–430 мм. Деякі види є досить великими гризунами, вагою більше 600 грамів. Мають випуклі очі та округлі вуха. Хвіст, який в деяких видів довший, ніж голова й тіло, легко втрачається, це може бути цінним, для втечі від хижаків. Ноги не вузькоспеціалізовані в більшості видів. У деревних видів (Echimys), проте, пальці подовжені і частково зрощені. Коли тварина піднімається, перші два пальці займають одну сторону гілки в опозиції до решти пальців, які охоплюють гілку з іншого боку. Деревні щури живуть в зоні крони, і, як наслідок, їх екологія та поведінка погано відомі.

Зубна формула: I ; C ; Pm ; M

Всі сучасні роди, за винятком Dactylomys, Thrichomys, Isothrix мають колючу або щетинисту шерсть. Зовнішнім виглядом нагадує щура. Кінцівки середньої довжини. Перший (великий) палець передньої лапи є рудиментарним.

Поведінка[ред. | ред. код]

Наскільки відомо, всі члени родини голчастих щурів повністю рослиноїдні. Є види напіврийні, наземні й деревні. Вони можуть рити собі нори або шукати притулок під пнями, колодами, або каменями. Кілька родів живуть у дуплах дерев, і Euryzygomatomys, мабуть, риючий. Ці гризуни іноді живуть у невеликих групах. Розмноження може відбутися протягом року для більшості Echimyidae. Розмір виводку: 1–7 дитинчат. Новонароджені добре опушені, і їх повіки сформовані. За кілька годин вони активні і спритні і можуть видавати м'які свистячі звуки. Вони починають їсти тверду їжу близько через ≈ 11 днів і залишають матір через ≈ 2 місяці.

Систематика[ред. | ред. код]

Типовий рід родини — Echimys.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Харчук С., Загороднюк І. Родини ссавців світу: огляд таксонів та їхні українські назви // Geo & Bio. — 2019. — Вип. 17. — С. 85–115. — DOI:10.15407/gb.2019.17.085.
  2. Додаток 1 до Ветеринарних вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин, репродуктивного матеріалу, та продуктів тваринного походження
  3. Зиков, О. Класифікація сучасних плацентарних ссавців (Eutheria): стан і проблеми // Праці Зоол. музею Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. — 2006. — Вип. 4. — С. 5–20.

Джерела[ред. | ред. код]