Щокін-Кротова Ангеліна Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щокін-Кротова Ангеліна Василівна
Народилася 5 червня 1910(1910-06-05)[1]
Лебедин, Харківська губернія, Російська імперія
Померла серпень 1992[1] (82 роки)
Москва, Росія
Діяльність мистецтвознавиця, арт-кураторка
Галузь мистецтвознавство[1] і exhibition curationd[1]
Alma mater Московський державний лінгвістичний університет (1933)
Знання мов російська[1]
У шлюбі з Роберт Рафаїлович Фальк

Ангеліна Василівна Щокін-Кротова (5 червня 1910, Лебедин — серпень 1992, Москва) — російська мистецтвознавиця.

Народилася в місті Лебедині Харківської губернії (нині — Сумська область). На початку 1920-х років її родина переїхала в Москву.

У 1927 році  закінчила середню школу (колишню Алферовську гімназію).

У 1933 році закінчила екскурсійно-перекладацьке відділення Московського інституту нових мов зі знанням німецької мови. У цьому ж році почала працювати гідом-перекладачем у системі «Інтуриста», вела семінар з історії російського мистецтва в Третьяковській галереї для колег-перекладачів.

У 1936 році була запрошена у Центральний будинок художнього виховання дітей для організації виставок дитячого малюнка та занять з дітьми дошкільного віку, де працювала аж до 1940 року.

Навесні 1939 року познайомилася з художником Робертом Рафаїловичем Фальком на його персональній виставці в Будинку письменників.

В цьому ж році вийшла заміж за Роберта Рафаїловича, ставши його четвертою дружиною. Родина проживала на четвертому поверсі знаменитого будинку Перцова, що на розі Курсового провулка і Соймоновського проїзду, де також знаходилися майстерні і квартири двох соратників Фалька по «Бубновому валету» — Олександра Васильовича Купріна та Василя Васильовича Рождественського. Цю трійцю Ангеліна Василівна називала «тихими бубновими валетами», в протиобертагу «гучним» — це трійка Кончаловський — Машков — Лентулов.

У 1941 році з початком Німецько-радянської війни родина евакуювалася в Башкирію, потім у Самарканд. Повернулися в 1943 році.

У 1958 році помер Роберт Рафаїлович Фальк.

З 1967 року Ангеліна Василівна, вийшовши на пенсію, присвятила себе збереженню і популяризації творчої спадщини художника Роберта Рафаїловича Фалька. З її допомогою в період 1960—1990 рр. було організовано ряд персональних виставок художника. Вона також опублікувала декілька статей про творчість Роберта Рафаїловича. Багато робіт Р. Р. Фалька з родинної колекції було передано в дар музеям.

Літературні праці Щокін-Кротової А. В[ред. | ред. код]

  • Из жизни рядом с Фальком. В кн. Д. В. Сарабьянова «Robert Falk». На немецком языке. Дрезден, 1974. 
  • Щекин-Кротова А. В. Становление художника // Новый мир. 1983. № 10. 
  • Щекин-Кротова А. В. Фальк Р. Р. Беседы об искусстве. Письма. Воспоминания о художнике. 1981. 
  • Щекин-Кротова А. В. Люди и образы. Биографии и легенды. Из цикла «Модели Фалька» // Панорама искусств. Выпуск 8. — М.: Советский художник, 1985.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Диденко Ю. Пристань «тихих бубновых валетов» в «Доме Перцова». // Русское искусство, 2005, №II. ISBN 2000020454225

В РДАЛМ, у фонді Роберта Рафаїловича Фалька (№ 3018) зберігається велика кількість матеріалів, створеному на основі переданих в дар у 1984 році Ангеліною Василівною.

  1. а б в г д е Czech National Authority Database