Acalypha rubrinervis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acalypha rubrinervis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Молочайні (Euphorbiaceae)
Підтриба: Acalyphinae
Рід: Міднолист (Acalypha)
Вид:
A. rubrinervis
Біноміальна назва
Acalypha rubrinervis
Cronk
Розташування о. Святої Єлени

Acalypha rubrinervis — вимерла рослина родини молочайних (Euphorbiaceae) з острова Святої Єлени в південній частині Атлантичного океану. Рослину називали струнним деревом через тонкі повислі суцвіття, які нагадували червоні струни. Порушення, пов'язані з поселенням людей на острові, знищили середовище проживання рослини й востаннє її бачили в 19 столітті. Отже, це одна з низки острівних рослин, які були доведені до вимирання через діяльність людини. A. rubrinervis зростав на центральному хребті Святої Єлени на висоті понад 600 метрів.

Acalypha rubrinervisкущ або невелике деревце 1–2 метрів заввишки. Гілки були з бородавчастими листовими рубцями. Листки від яйцюватої до широкотрикутно-яйцюватої форми, від цілокраїх до дещо хвилясто-зубчастих, листкова пластина розміром 5–7 × 3–5 см, а листкова ніжка 2–6 см завдовжки; листкова ніжка й жилки червоні. Суцвіття — довгий колос, чоловіча частина до 20 см, ниткоподібна, поникла.

Acalypha rubrinervis тісно пов'язаний з Acalypha reticulata Сейшельських островів, Мадагаскару, Коморських островів, Маврикію та Реюньйону, але він досить відрізняється від цього виду загальним виглядом, формою листя, червоним забарвленням, гладкими плодолистками та дуже великими жіночими приквітками[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lambdon, P.W.; Ellick, S. (2016). Acalypha rubrinervis. Т. 2016. с. e.T37854A67371775. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T37854A67371775.en. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. Cronk, Q.C.B. (1995). The Endemic Flora of St Helena. Anthony Nelson Ltd., Oswestry.
  • Cronk, Quentin C. B. (2000). The endemic Flora of St Helena. Oswestry, UK: Anthony Nelson Ltd.