Acer grandidentatum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer grandidentatum
Acer grandidentatum, гори Васатч, Юта
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Acer
Серія: Acer ser. Saccharodendron
Вид:
A. grandidentatum
Біноміальна назва
Acer grandidentatum
Узагальнений природний ареал

Acer grandidentatum є видом клена, що походить із внутрішньої західної частини Північної Америки. Зустрічається в розсіяних популяціях від західної Монтани до центрального Техасу в Сполучених Штатах і на південь до Коауїли на півночі Мексики.

Опис[ред. | ред. код]

Це невелике чи середнє листопадне дерево, висота якого досягає 10–15 метрів, а діаметр стовбура – 20–35 сантиметрів. Кора від темно-коричневого до сірого, з вузькими тріщинами та плоскими виступами, що утворюють пластинчасті луски. Листки супротивні, прості, 6–12 см завдовжки і широкі, з трьома-п'ятьма глибокими, тупо загостреними частками, три з яких великі і дві маленькі (не завжди присутні) біля основи листа; кожна з трьох великих часток має 3–5 малих допоміжних часток. Восени листя стає золотисто-жовтим до червоного[2] (менш надійно в теплих районах).

Квітки з'являються разом з листям у середині весни; вони утворюються в щитках по 5–15 разом, кожна квітка жовто-зелена, діаметром приблизно 4–5 міліметрів, без пелюсток. Плід — парна самара (дві крилаті насінини, з'єднані біля основи), від зеленого до червонувато-рожевого кольору, дозрівання коричневе на початку осені; кожна насінина куляста, діаметром 7–10 мм, з одним крилом 2–3 см завдовжки.

Використання[ред. | ред. код]

Солодкуватий сік використовується в західній частині Північної Америки для виготовлення кленового цукру[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barstow, M.; Crowley, D. (2017). Acer grandidentatum. с. e.T103451869A103451885. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. Arno, Stephen F.; Hammerly, Ramona P. ((1977)2020). Northwest Trees: Identifying & Understanding the Region's Native Trees (англ.) (вид. field guide). Seattle: Mountaineers Books. с. 260—261. ISBN 1-68051-329-X. OCLC 1141235469.
  3. Whitney, Stephen (1985). Western Forests (The Audubon Society Nature Guides). New York: Knopf. с. 393. ISBN 0-394-73127-1.