Погонич буроголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Aenigmatolimnas marginalis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Погонич буроголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Буроголовий погонич (Aenigmatolimnas)
J.L. Peters, 1932
Вид: Погонич буроголовий
Aenigmatolimnas marginalis
(Hartlaub, 1857)
Синоніми
Porzana marginalis
Poliolimnas marginalis
Amaurornis marginalis
Посилання
Вікісховище: Aenigmatolimnas marginalis
Віківиди: Aenigmatolimnas marginalis
ITIS: 558451
NCBI: 2861768

Погонич буроголовий[2] (Aenigmatolimnas marginalis) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae)[3]. Мешкає в Африці на південь від Сахари. Це єдиний представник монотипового роду Буроголовий погонич (Aenigmatolimnas).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 18-22 см. Забарвлення переважно буре, спина і крила поцятковані тонкими білими смужками. Крила зеленуваті, живіт білий, гузка контрастно коричнева. У самців голова, шия і груди охристо-коричневі або рудувато-коричневі. у самиць сірі. Дзьоб темно-зелений, пальця на лапах дуже довгі. У молодих птахів спина і крила рівномірно бурі, скроні і груди рудувато-коричневі, горло, живіт і гузка білуваті.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Буроголові погоничі локально поширені від Кот-д'Івуару до Габону і Республіки Конго, а також від ДР Конго на схід до Кенії і Танзанії та на південь до Намібії і ПАР. Вони живуть на мілководних, сезонно пересихаючих озерах, на мулистих мілинах, на низькотравних луках, на дамбо (характерних мілководних болотах Замбії і Зімбабве),та на покинутих рисових полях. Уникають луків, порослих високою, густою травою, постійних боліт і водойм глибиною понад 20-30 см. Ведуть кочовий спосіб життя, переміщуючись між водоймами.

Буроголові погоничі живляться черв'яками, равликами, павуками, жуками, кониками, мухами, метеликами, личинками комах, пуголовками і дрібними рибками. Гніздяться під час сезону дощів, невеликими поліандричними зграями, територіальні самці та їх партнери гніздяться парами. Гніздо являє собою невисоку платформу з рослинності, розміщується серед трави на висоті 10-20 см над водою, іноді на воді.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція буроголових погоничів становить від 1000 до 25000 птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Aenigmatolimnas marginalis.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finfoots, flufftails, rails, trumpeters, cranes, Limpkin. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 16 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]