Блакитна агава

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блакитна агава

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Холодкові (Asparagaceae)
Підродина: Агавові (Agavoideae)
Рід: Агава (Agave)
Вид: Блакитна агава
Agave tequilana
F.A.C.Weber, 1902
Посилання
Вікісховище: Agave tequilana
Віківиди: Agave tequilana
EOL: 1084020
IPNI: 6729-2
ITIS: 505876
NCBI: 386106
The Plant List: kew-294257

Блакитна агава (Agave tequilana) — один з видів агави, що широко використовується в сільському господарстві для виробництва алкогольного напою текіли.

Плантація блакитної агави, що йде на виробництво текіли
Серцевина блакитної агави перед нагріванням для видалення соку

Найвищого розвитку культура вирощування агави досягла в штаті Халіско, Мексика, перш за все в районі міста Текіла. Блакитна агава росте і в дикому вигляді, але значно відрізняється за своїми характеристиками від домашнього різновиду.

Дроблення раніше спеченої серцевини агави за допомогою молотильного котка

Дикий різновид блакитної агави виростає на заході Мексики в умовах сухого тропічного клімату на висоті понад 1500 м над рівнем моря, віддаючи перевагу червоноземам з високим вмістом піску. І одомашнений, і дикий різновиди починають свій життєвий цикл періодом інтенсивного росту як сукулентна (посухостійка) рослина з типовим для агави довгим, м'ясистим стрілоподібним листям, що досягає в довжину понад 2 м. У диких агав по досягненню п'ятирічного віку з'являється пагін завдовжки близько 5 метрів, увінчаний суцвіттям з жовтих квіток. Квітки запилюються вночі кажанами Leptonycteris nivalis, а потім на їх місці визрівають кілька тисяч насінин. Після цього дика рослина відмирає.

У одомашнених різновидів пагін з бутонами зазвичай видаляється для того, щоб ріст серцевини продовжувався, а видалений пагін садиться в землю для пророщування. Подібна методика вегетативного розмноження (безстатевого розмноження без природного запилення) привела до того, що сучасні одомашнені рослини мають набагато менше генетичне різноманіття, ніж дикі форми. Цей факт у свою чергу привів до зниження імунітету домашньої агави.

В результаті хвороб та збільшення обсягів виробництва, культивування блакитної агави в Халіско на початку 21 століття опинилося під загрозою, її хвороби зазвичай відомі як TMA (tristeza y muerte de agave — «зав'ядання та смерть агави»). Станом на 2002, було вражено понад 23 % рослин у штаті. Багато з цих хвороб переносяться довгоносиком Scyphophorus acupunctatus. Крім того, поширений грибок Thielaviopsis paradoxa, що запобігає утворенню коріння молодими рослинами. У 2004 році було знайдено кілька нових патогенів, таких як Pectobacterium carotovorum, Enterobacter agglomerans, Pseudomonas mendocina і Serratia sp., що відповідають за гниття тканин рослини[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jimenez-Hidalgo, I., Virgen, G., Martinez, D., Vandemark, G.J., Alejo, J., Olalde, V. (March 2004). Identification and characterization of soft rot bacteria of agave tequilana weber var.azul. European Journal of Plant Pathology. 110: 317–331. doi:10.1023/B:EJPP.0000019791.81935.6d. Архів оригіналу за 8 лютого 2009. Процитовано 19 січня 2009. 

Посилання[ред. | ред. код]