Air Arabia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Air Arabia
ІАТА
G9
ІКАО
ABY
Позивний
ARABIA
Тип авіакомпанія
Дата заснування 3 лютого 2003
Базовий аеропорт Міжнародний аеропорт Шарджі
Основні напрямки див. текст
Альянс Arab Air Carriers Organization
Розмір флоту 53
Пунктів призначення 170
Дочірні компанії Air Arabia Egyptd, Air Arabia Maroc і Air Arabia Jordand
Штаб-квартира Шарджа, Об'єднані Арабські Емірати
Сайт www.airarabia.com

Air Arabia (араб. العربية للطيران‎) — бюджетна авіакомпанія, головний офіс якої розташований у Міжнародному аеропорту Шарджі, Об'єднані Арабські Емірати. Є першою бюджетною авіакомпанією на Близькому Сході. Виконує рейси у 67 напрямках, включаючи Близький Схід, Північну Африку, Індію, Центральну Азію й Європу. Air Arabia виконує рейси в Україну з 2009 року. Першим напрямком був Київ, Міжнародний аеропорт «Бориспіль». У 2011 році Air Arabia були відкриті рейси до Донецька (Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єва), Харкова (Міжнародний аеропорт «Харків»), а 12 жовтня 2012 року в Одесу (Міжнародний аеропорт «Одеса»).

Хоча Air Arabia позиціонує себе як бюджетна авіакомпанія, проте її модель бізнесу ближче до категорії гібридних авіакомпаній. Переліт з Air Arabia часто коштує стільки ж, як і переліт класичними авіакомпаніями. Крім того, авіаперевізник стягує плату за багаж та їжу, але дозволяє бронювати квитки зі стикуваннями на єдиному бланку, що не характерно для бюджетних авіакомпаній.

Головна база авіакомпанії Міжнародний аеропорт Шарджі. Інші фокусні міста — Александрія та Касабланка.

Керівництво та підрозділи[ред. | ред. код]

Штаб-квартира[ред. | ред. код]

Штаб-квартира компанії розташована на території міжнародного аеропорту Шарджі. Аеропорт знаходиться за 15 кілометрів від центральної частини Дубая.

Дочірні компанії[ред. | ред. код]

  • Fly Yeti (20072008) — у 2007 році Air Arabia підписала угоду про створення спільного підприємства з непальською авіакомпанією Yeti Airlines та відкрила базу у столиці Непалу Катманду. Новий авіаперевізник Fly Yeti створювався для забезпечення доступних перевезень для широкого спектра міжнародних напрямів в Азії та на Близькому Сході. На початковому етапі компанія використовувала 1 літак Boeing 737–800, виконуючи польоти у 4-х напрямках з Непалу. У зв'язку з нестабільною політичною й економічною ситуацією в країні та відсутністю підтримки з боку місцевого уряду, діяльність Fly Yeti була припинена на початку 2008 року.
  • Air Arabia Maroc2009 року) — Air Arabia, спільно з місцевим інвесторами створила дочірню авіакомпанію в найбільшому місті Марокко, Касабланці. Air Arabia Maroc почав свою роботу 6 травня 2009 року, дозволивши розширити мережу авіаперевезень Air Arabia у країни Африки і Європи. Флот Air Arabia Maroc наразі складається з чотирьох літаків, а авіакомпанія виконує рейси у 12 напрямам в 7 країн світу, переважно до Європи.
  • Air Arabia Egypt2010 року) — 9 вересня 2009 року Air Arabia оголосила про створення в Єгипті авіакомпанію з туристичною групою Travco, яка базуватиметься в аеропорту Александрії. Нова авіакомпанія отримала ліцензію на операційну діяльність 22 травня 2010, а перший рейс було виконано 1 червня 2010 року. Флот в Єгипті зараз складається з трьох літаків.
  • Air Arabia Jordan (планується) — 7 червня 2010 року Air Arabia оголосила, що підписала контракт з групою Tantash про створення компанії Air Arabia Jordan, яка базуватиметься в Аммані, Йорданія. Планувалося, що дочірня авіакомпанія виконуватиме рейси з міжнародного аеропорту Аммана в країни Європи, Близького Сходу і Північної Африки. 14 червня 2011 року Air Arabia оголосила про відкладення планів зі створення хаба в Йорданії у зв'язку з нестабільною політичною обстановкою в країні та високими цінами на пальне.

Флот[ред. | ред. код]

Станом на лютий 2016, флот Air Arabia складався з таких літаків,[1] середній вік яких становив 3.2 роки.[2] Всі літаки мають однокласну компоновку на 162 (168) крісел (економкласу).

Air Arabia
Тип літака У флоті Замовлено Місткість
Airbus A320-214 44 44 162/168

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fleet - Air Arabia. Air Arabia. Архів оригіналу за 27 травня 2014. Процитовано 2016-2-17.
  2. Air Arabia Fleet Age. Air Fleets. Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 9 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]