Чорна котяча акула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Apristurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чорна котяча акула
Зверху: Apristurus profundorum
Знизу: Apristurus manis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Ряд: Carcharhiniformes
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Apristurus
Garman, 1913
Типовий вид
Apristurus indicus
Brauer, 1906
Синоніми
Вікісховище: Apristurus

Чорна котяча акула (Apristurus) — рід котячих акул (Scyliorhinidae). Складає 36 видів (хоча існує ще декілька, що на тепер не мають наукового опису).

Загальна довжина представників цього роду коливається від 23 до 90 см. Голова довга. Морда сплощена, подовжена. Очі маленькі, з мигальною перетинкою. Очі овальні або мигдалеподібні. За ними розташовані невеликі бризкальця. Ніздрі широкі (в деяких особин вузькі). Рот широкий, вузький, витягнутий. Зуби дрібні гострі, з багатьма верхівками. У них 5 зябрових щілин. Зяброві щілини у більшості видів короткі, хоча трапляються доволі довгі. Тулуб переважно стрункий, тонкий. Грудні плавці здебільшого невеликі. Має 2 однакові спинні плавці. Вони маленькі, розташовані ближче до хвоста. Зазвичай задній спинний плавець більший за передній. Відмінністю між видами є кількість витків спірального клапану шлунка (7-12 або 13-22) Анальний плавець з широкою основою. Хвостовий плавець подовжений, гетероцеркальний.

Забарвлення від коричневого до чорного з буруватим або сіруватим відтінками.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Це глибоководні акули. Тримаються на глибинах від 200 до 1000 м й більше. Це повільні, малорухливі, не дуже активні акули. Живляться переважно донними невеличкими рибами, глибоководними кальмарами та ракоподібними.

Це яйцекладні акули. Самиці відкладають 1-2 яйця у товстій капсулі, з боків мають вусики, якими чіпляються за ґрунт або водорості.

Більшість видів цього роду не є об'єктом промислового вилову, оскільки перебувають у доволі великих глибинах або незручній для рибальства місцевості.

Чорні котячі акули не становлять якоїсь загрози для життя людини.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Мешкають в усіх океанах, окрім Північного Льодовитого.

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]