Карамбола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Averrhoa carambola)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Карамбола
Плоди карамболи
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Квасеницецвіті (Oxalidales)
Родина: Квасеницеві (Oxalidaceae)
Рід: Averrhoa
Вид:
Карамбола (A. carambola)
Біноміальна назва
Averrhoa carambola
L., 1753

Карамбо́ла (лат. Averrhoa carambola) — дерево родини квасеницевих, зростає на Шрі-Ланці, в Індії та Індонезії, а нині також поширена в Південній та Південно-Східній Азії. Останнім часом акліматизована в Бразилії, Гані, Гвіані, Французькій Полінезії, США (в штатах Флорида, Гаваї), Ізраїлі.

Крона та стовбур[ред. | ред. код]

Карамбола має складне акацієподібне листя до 50 см завдовжки, рожеві квітки. Крона густа, дерево сягає в висоту 5 м. На відміну від більшості тропічних рослин, карамболі не потрібно багато світла. Дерево вологолюбне, може вирощуватися і в домашніх умовах.

Плоди[ред. | ред. код]

Плоди карамболи, також відомі як тропічні зірки або «старфрути», зазвичай жовтого або жовто-коричневого кольору. Цю назву карамбола отримала через те, що розрізана впоперек, вона нагадує зірки з 5 кінцями (іноді з 6 та навіть з 7). Плоди хрусткі, соковиті та бувають двох різновидів: кисло-солодкі та солодкі з масивними ребристими наростами. Вони є чудовим джерелом вітаміну С.

Використовують карамболу, переважно, для прикрашання коктейлів та верхньої частини десертів.

Протипоказання[ред. | ред. код]

Людям які хворіють на ентероколіт, гастрит або виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, особливо на гострій стадії, вживати карамболь не рекомендується через присутність щавлевої кислоти в значних концентраціях. У великих кількостях вживання цих фруктів може спровокувати розвиток ниркової патології або призвести до порушення сольового обміну в організмі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]