BeanShell

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
BeanShell
Парадигма Об'єктно-орієнтована скриптова мова
Дата появи 2000
Творці Java Community Process
Останній реліз 1.3.0
Система типізації динамічна, строга
Під впливом від Python, Ruby, Perl, Smalltalk, Java
Мова реалізації Java[1]
Операційна система крос-платформова (Java Virtual Machine)
Ліцензія LGPL
Репозиторій вихідного коду github.com/beanshell/beanshell
Вебсайт beanshell.org

BeanShell це скриптова мова на основі Java, розроблена Патриком Німеєром (Patrick Niemeyer). Вона працює під Java Runtime Environment (JRE) і використовує власний синтаксис Java, долучений до скриптових команд і синтаксису. Оскільки BeanShell дозволяє своїм користувачам визначати функції, що можуть бути викликані зі скрипту, і має як основоположну філософію не змішувати свій синтаксис з дуже багатьма розширеннями і «синтаксичним цукром», тим самим певно, що код написаний для компілятора Java практично завжди буде виконаний інтерпретатором BeanShell без змін і, практично завжди, без змін відбудеться міграція коду в зворотному напрямку. Це робить BeanShell популярним інструментом тестування і зневадження.

BeanShell підтримує скриптові об'єкти простим методом замикання, подібно до того, як це роблять Perl чи JavaScript.

BeanShell є проєктом з відкритим кодом і включений до численних застосунків, таких як OpenOffice.org, Apache Ant, BEA WebLogic Application Server, jEdit і багатьох інших. BeanShell має просте для інтеграції API. Також він може запускатися в режимі командного рядка або всередині свого власного графічного середовища.

Java Community Process ухвалив JSR 274, що означав намір зробити BeanShell частиною платформи Java. Проте ухвала JCP BeanShell JSR Review Ballot у червні 2005 констатувала відсутність видимої активності навколо BeanShell. Статус JSR 274 став "неактивним".

У травні 2007 на сайті Google Code був створений форк (відгалуження) BeanShell, названий beanshell2 [Архівовано 19 січня 2011 у Wayback Machine.]. Проєкт beanshell2 здійснив численні правки та вдосконалення BeanShell, але не підійшов до стабільного випуску.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. The beanshell Open Source Project on Open Hub: Languages Page — 2006.