Betta breviobesa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Betta breviobesa
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Лабіринтові (Anabantiformes)
Підряд: Повзуновидні (Anabantoidei)
Родина: Осфронемові (Osphronemidae)
Підродина: Макроподові (Macropodusinae)
Рід: Бійцівська рибка (Betta)
Вид: Betta breviobesa
Betta breviobesa
Tan & Kottelat, 1998
Синоніми
  • Betta breviobesus Tan & Kottelat, 1998
Посилання
Віківиди: Betta breviobesa
EOL: 216167
ITIS: 638702
МСОП: 91309063
NCBI: 209205

Betta breviobesa — тропічний прісноводний вид риб з родини осфронемових (Osphronemidae), підродина макроподових (Macropodusinae). Належить до групи видів B. pugnax.

1989 року Тайсон Робертс дослідив 27 зразків Betta із Західного Калімантану (басейн річки Капуас) і визначив їх як B. pugnax, проте Тан і Коттела 1998 року виявили чіткі відмінності між B. pugnax та цими зразками з Калімантану, які вони визначили як новий вид B. breviobesus[1]. Назва виду походить від латинських слів brevis («короткий») та obesus («міцний (товстий)»), натяк на приземкуватий вигляд тіла цих риб[1]. Використовується як прикметник, тому має узгоджуватись із родовою назвою й мати форму breviobesa.

Опис[ред. | ред. код]

Максимальна стандартна (без хвостового плавця) довжина 65,0 мм, максимальна загальна довжина 94,3 мм. Загальна довжина становить 128,0-150,9 % стандартної, предорсальна (до початку спинного плавця) довжина 62,1-67,0 %, преанальна (до початку анального плавця) довжина 48,0-51,5 %, висота тіла на рівні початку спинного плавця 28,7-32,8 % стандартної довжини. Голова відносно велика. Хребців 28-30. 28-30 лусок у бічній лінії.

Довжина основи спинного плавця становить 11,4-14,9 %, довжина основи анального плавця 51,1-54,5 %, довжина черевних плавців 33,9-55,4 % стандартної довжини. Нитка черевних плавців сягає 9-18-го променя анального плавця. Хвостовий плавець ланцетний за формою, спинний та анальний загострені на кінці. У спинному плавці 1 твердий і 8 м'яких променів, в анальному 2 твердих і 23-25 м'яких.

Анальний та хвостовий плавці мають темні краї. На спинному плавці може бути до 6 поперечних чорних смужок на міжпроменевих мембранах, але їх може й не бути взагалі. Спинний та анальний плавці зовні мають блакитну облямівку.

Вид зовні схожий з B. enisae, від якого він відрізняється відсутністю поперечних смуг на хвостовому плавці, а також меристичними й морфометричними показниками.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в індонезійській провінції Західний Калімантан; за наявними даними, обмежується басейном річки Капуас. Більшість відомих зразків було зібрано в радіусі 50 км від Путусібау (індонез. Putussibau) в басейні верхнього Капуаса, але Betta breviobesa зустрічається також у середній та нижній течії річки Капуас, зокрема поблизу Анджугана (індонез. Anjungan) й Таджана (індонез. Tajan). Точні межі поширення виду лишаються невідомими. Орієнтовний ареал становить 14 000 км²[2].

Betta breviobesa зустрічається переважно в невеликих лісових струмках, показник pH в яких має нейтральні або трохи кислі показники (6,0-7,0). Типова серія зразків була зловлена після сильних дощів біля гирла відносно глибокого струмка з каламутною водою. Його ширина становила 2-5 м, а глибина — 2-3 м. Єдиним симпатричним видом бійцівських рибок в тому ж середовищі існування є B. dimidiata.

Значення для людини[ред. | ред. код]

Місцеві рибалки використовують цих риб як наживку.

Вид присутній в торгівлі акваріумними рибами, але часто неправильно ідентифікується як Betta enisae.

Betta breviobesa належить до числа бійцівських рибок, в яких самець виношує потомство в роті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Tan Heok Hui, Maurice Kottelat. Two new species of Betta (Teleostei: Osphronemidae) from the Kapuas Basin, Kalimantan Barat, Borneo [Архівовано 23 липня 2019 у Wayback Machine.]. The Raffles Bulletin of Zoology, 1998, vol. 46, no. 1, pp. 41-51 (англ.)
  2. Low, B.W. (2019) Betta breviobesa: інформація на сайті МСОП (версія 2020-2) (англ.) 02.10.2020

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]