Boipeba tayasuensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Boipeba tayasuensis
Період існування: пізня крейда, 88 млн р. т.
Художнє представлення Boipeba, поряд з Montealtosuchus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Інфраряд: Сліпуноподібні (Scolecophidia)
Рід: Boipeba
Fachini, Onary, Palci, Lee, Bronzati & Hsiou, 2020
Вид:
B. tayasuensis
Біноміальна назва
Boipeba tayasuensis
Fachini, Onary, Palci, Lee, Bronzati & Hsiou, 2020

Boipeba tayasuensis — вимерлий рід сліпуноподібних змій із пізньої крейди (пост-турон) Бразилії. Він містить один вид, Boipeba tayasuensis. Вид відомий з одного преклоакального хребця з формації Адамантина на північному заході Сан-Паулу[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду, Boipeba, на тупі-гуарані означає «плоска змія». Видовий епітет tayasuensis стосується відкриття виду в муніципалітеті порт. Taiaçu[1].

Таксономія[ред. | ред. код]

Boipeba належав до тієї ж групи, що містить сучасних сліпуноподібних змій. Філогенетичний аналіз вказує на глибоке (пізня юра чи рання крейда) розбіжність між сліпуноподібними зміями та всіма іншими сучасними зміями, але до відкриття Boipeba не було відомих скам'янілостей сліпуноподібних змій у мезозої[1].

Вважається, що Boipeba є сестринською групою Typhlopoidea, будучи більш похідною, ніж Anomalepididae та Leptotyphlopidae, але базальною для всіх інших родин сліпуноподібних змій. Відкриття Boipeba в Бразилії підтверджує ідею про те, що Typhlopoidea могла походити з Гондвани.

Опис[ред. | ред. код]

Однією з відмінних рис Boipeba є його великий розмір порівняно з сучасними сліпуноподібними зміями; лише сучасні Afrotyphlops schlegelii та Afrotyphlops mucruso з Африки конкурують з ним за розміром (близько 1 метра в довжину). Це вказує на те, що ранні сліпуноподібні змії могли бути великими за розміром і лише пізніше піддалися мініатюризації[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Fachini, Thiago Schineider; Onary, Silvio; Palci, Alessandro; Lee, Michael S. Y.; Bronzati, Mario; Hsiou, Annie Schmaltz (2020). Cretaceous Blind Snake from Brazil Fills Major Gap in Snake Evolution. iScience (English) . 23 (12): 101834. doi:10.1016/j.isci.2020.101834. ISSN 2589-0042. PMC 7718481. PMID 33305189.
  2. The oldest and largest blind snake. revistapesquisa.fapesp.br (амер.). Процитовано 23 серпня 2022.