Cookeroo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cookeroo
Період існування: 23–18 млн р. т.
пізній олігоцен — ранній міоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Diprotodontia
Родина: Кенгурові (Macropodidae)
Рід: Cookeroo
Види
  • C. bulwidarri Butler et al., 2016[1]
  • C. hortusensis Butler et al., 2016[1]

Cookerooрід вимерлих кенгуру пізнього олігоцену та раннього міоцену, знайдений у викопних відкладах із зони Всесвітньої спадщини Ріверслі в Австралії. Рід включає два види, C. bulwidarri і C. hortusensis.

Таксономія[ред. | ред. код]

Рід був створений для опису двох нових викопних видів ранніх кенгурових. Назва роду вшановує внесок Бернарда Кука у вивчення ранніх сумчастих і еволюційну історію сучасні кенгуру і валлабі. Видиві епітети двох відомих видів названі на честь місць, де вони були виявлені[1].

Опис[ред. | ред. код]

Вид за розміром еквівалентний меншим валлабі Австралії. На відміну від сучасних макроподів, тварини рухалися на чотирьох ногах, а не стрибали, у густому тропічному лісі, який домінував у районі Ріверслі на початку міоцену. Найдавніший вид, Cookeroo bulwidarri, датується приблизно 23 мільйонами років, а C. hortusensis — кількома мільйонами років пізніше[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Butler, Kaylene; Travouillon, Kenny J.; Price, Gilbert J.; Archer, Michael; Hand, Suzanne J. (2016). Cookeroo, a new genus of fossil kangaroo (Marsupialia, Macropodidae) from the Oligo-Miocene of Riversleigh, northwestern Queensland, Australia. Journal of Vertebrate Paleontology. doi:10.1080/02724634.2016.1083029. 
  2. Tiny kangaroos that couldn’t hop outlived their fanged cousins. UQ news (University of Queensland). 22 лютого 2016.