Cycas taitungensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cycas taitungensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Cycadophyta
Клас: Cycadopsida
Порядок: Саговникоподібні (Cycadales)
Родина: Саговникові (Cycadaceae)
Рід: Саговник (Cycas)
Вид:
C. taitungensis
Біноміальна назва
Cycas taitungensis

Cycas taitungensis — вид голонасінних рослин класу саговникоподібні (Cycadopsida). Етимологія: Від назви префектури Тайтун, в гірському районі на південному сході Тайваню, де цей вид росте, з суфіксом лат. -ensis, що означає походження.

Опис[ред. | ред. код]

Стебла деревовиді, 3(6) м заввишки, 25–30 см діаметром у вузькому місці. Листки темно-зелені, напівглянсової, 100–180 см в довжину. Пилкові шишки веретеновиді, жовті, 35–50 см завдовжки, 8,5–10 см діаметром. Мегаспорофіли 21–26 см завдовжки, коричнево-повстяні. Насіння довгасте, завдовжки 40–45 мм, 25–30 мм завширшки; саркотеста червона, 1,5–3 мм товщиною.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Цей вид відомий тільки з гірських південних районах провінції Тайвань. Росте на висотах від 400 до 900 м над рівнем моря. Цей вид зустрічається в змішаних, розріджених лісах у відкритих ділянках на кам'янистих і крутих схилах або в добре дренованому гравію. Середовище проживання піддається періодичним пожежам.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Браконьєрство рослин та насіння з місць проживання рослин являє собою загрозу для цього виду. Рослини захищені в Taitung Hongyeh Village Cycas Nature Reserve.

Джерела[ред. | ред. код]