DEFENDER Europe

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

DEFENDER Europe (ЗАХИСНИК Європа) — щорічні багатонаціональні спільні навчання країн НАТО, що проводяться під керівництвом УНР. Згідно з інформацією на офіційному сайті сухопутних військ США в Європі, стратегічні маневри «направлені на формування стратегічної і оперативної готовності та взаємодії між США, союзниками і партнерами» НАТО[1].

Логотип навчань DEFENDER Europe

Склад сил і організаційне забезпечення[ред. | ред. код]

ССН відбудеться в два етапи на території Албанії, Хорватії, Північної Македонії та Чорногорії[2]. Перекид американських військ планується здійснювати повітряним та морським шляхом через Грецію, 900-кілометровий шлях проходить у високогірних районах, з адріатичного (порт Дуррес) до чорноморського узбережжя (Бургас), через територію напіввизнаного Косова та буде непростим завданням для американських військових. Цей маршрут є зручним для здійснення стратегічних перекидів в чорноморський регіон поза режимом турецьких проток (Конвенція Монтре). Ряд заходів заплановані на американській базі Кемп-Бондстіл у Косово, а також на полігонах Слунь в Хорватії, Криволак в Північній Македонії, Манджача[bs] в Боснії і Герцеговині та полігоні Синяєвина[en] у Чорногорії .

Основні заходи в ході маневрів планується проводити на полігонах Слунь в Хорватії, Криволак в Північній Македонії та Маньяка в БіГ. Разом з військами союзників по НАТО на півдні Європи в навчаннях візьмуть участь 82-а повітряно-десантна дивізія США, перекидання якої з американської бази Форт-Брегг буде здійснюватися військово-транспортною авіацією. Також на Балкани буде перекинута 173-а повітряно-десантна бригада США, яка дислокована в Італії та 53-а піхотна бригада Національної гвардії США зі штату Флорида.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Swift Response (початок — середина травня) — відпрацювання повітряно-десантних операцій в Естонії, Болгарії і Румунії за участю понад 7000 військовослужбовців з 11 країн.

Immediate Response (середина травня — початок червня) — понад 5000 військовослужбовців з 8 країн будуть розосереджені на 31 полігоні в 12 різних країнах для проведення бойових стрільб. Також буде проведена спільна берегова логістична операція.

Sabre Guardian (середина травня — початок червня) — більш 13000 військовослужбовців з 19 країн будуть вести бойову стрільбу, операції з протиповітряної і протиракетної оборони, а також великомасштабну медичну евакуацію.

Командно-штабні навчання (червень) — близько 2000 чоловік перевірятимуть здатність штабу управляти багатонаціональними сухопутними військами в спільній і комбінованої навчальному середовищі, підтримуючи реальні операції в 104 країнах на двох континентах.

Основна пересторога[ред. | ред. код]

Сили реагування НАТО були створені на листопадовому саміті НАТО 2002 у Празі на заміну Союзного Командування Європи Мобільними Силами. Протягом 2015—2020 рр. основна увага Брюсселя і Вашингтона була спрямована на Балтійський напрям. Саме там було визначено головну «ахілесову п'яту» в системі оборони НАТО — т. зв. «Сувальський коридор» — 100-кілометрову ділянку польсько-литовського кордону між Білоруссю та російськім анклавом в Калінінграді, який активно мілітаризується. В регіоні розгорталася відповідна військова інфраструктура та відпрацьовувалися питання взаємодії союзних військ. Зокрема, за рішенням Ради НАТО з 2016 року у трьох країнах Балтії та Польщі розгорнуті передові багатонаціональні контингенти союзних військ рівня «батальйон» (програма enhanced Forward Presence Battle Groups, eFP)[3]. З 2019 року створено два штаби багатонаціональних сил дивізійного рівня, які в загрозливий період повинні перебирати на себе командування всіма силами союзників в регіоні для створення ефективної оборони. Штаб багатонаціонального корпусу Північний схід розташований у м. Щецин (Польща). Штаб багатонаціональної дивізії Південний схід (Оперативна група Схід[en]), розташований у м. Бухарест (Румунія)[4].

15 серпня 2020 США уклали розширену Угоду про посилену оборонну співпрацю (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA), що передбачає можливість подальшого збільшення присутності Збройних сил США у Польщі та організації армією США більших військових навчань, ніж раніше. Завдяки військовій інфраструктурі, яку підготує Польща, в разі можливої ​​загрози можна буде негайно розгорнути додаткові сили, забезпечивши загальну присутність до 20 тис. американських солдатів[5].

Під нові виклики підлаштовувалася і логістична структура НАТО в Європі. У листопаді 2020 році було оголошено, що армія AFRICOM об'єднається з армією EUCOM, щоб сформувати нове командування армії США Європою та Африкою (USAREUR-AF)[6]. Структура армії США в Європі та Африці сильно змінилася. У лютому 2020 департамент Сухопутних військ оголосив про відновлення діяльності V корпусу з передовим штабом в Європі[3]. Як тільки V корпус буде повністю готовий до виконання місії, він зосередиться на Європі й візьме на себе оперативні й тактичні функції армії США в Європі та Африці. У лютому 2021 були оставлені на паузу плани з виводу 12 тисяч військових армії США з Німеччини вирішено зупинити[5].

Фактично відбулося певне повернення до реалій часів «холодної війни», коли транспортна інфраструктура Західної Європи була пристосована під прийняття великих мас американських військ і техніки. Квінтесенцією цих зусиль мали стати найбільші за останні 25 років навчання «Defender Europe 2020», в рамках яких, зокрема, планувалося відпрацювати перекид на європейський ТВД десятків тисяч військ з континентальної частини США разом з технікою, з їх подальшим переміщенням в район «Сувальського коридору». Свої корективи вніс коронавірус, масштаб навчань довелося значно скоротити, але все одно вперше було відпрацьовано цілий ряд питань бойової підготовки. Це і відпрацювання форсування водної перешкоди великими підрозділами рівня батальйон-бригада на території Польщі, і наведення з території Естонії американських стратегічних бомбардувальників В-52 по цілях на російській території, та ряд інших заходів.

Певні заходи проводилися й у Чорноморському регіоні: посилювалися спроможності своїх країн-членів в регіоні, в першу чергу Румунії та Болгарії, зокрема ПВО та Іджис ПРО (Система протиракетної оборони НАТО). З 1997 проводяться морські навчання Сі бриз, регулярними також є навчання Морський щит (SeaShield), починаючи з 2006 щорічно проводяться одні з наймасштабніших військових навчань Rapid Trident[7]. Практично постійною стала присутність кораблів НАТО в Чорному морі на ротаційній основі. У 2018 році кораблі НАТО провели в Чорному морі 80 днів у 2017-му, 120 днів 2018, після інциденту у Керченській протоці 100 днів у 2019[8] На початку 2021 відбувся перший випадок, коли ВМС США відправили декілька кораблів у Чорне море[9] (есмінець з керованими ракетами класу «Арлі Берк» USS Porter, USS Donald Cook, танкер USNS Laramie [Архівовано 1 листопада 2020 у Wayback Machine.]. Раніше регіон відвідували флагман 6-го флоту США USS Mount Whitney[10], USS Ross, канадський фрегат HMCS Fredericton[en], італійський Virginio Fasan F591[en], турецький TCG Salihreis F246[en], есмінець Thomas Hudner[11][12]). Згідно конвенції Монтро, час знахождення кораблів нечорноморских країн в акваторії Чорного моря обмежено 21 добою.

Також віднедавна було активізовано польоти розвідувальної авіації, зокрема безпілотних Sentinel R.1[en] та RC-135W[11], у 2020 році відбулися демонстраційні прольоти над Чорним морем стратегічної бомбардувальної авіації ВПС США[13]. 12 березня 2021 стратегічний бомбардувальник Військово-повітряних сил США B-1B Lancer вперше здійснив посадку на 33-й польській авіабазі, у 22-гу річницю вступу країни до НАТО. Це було перше в історії приземлення цього літака на польській землі. Політ включав перше в Європі швидке дозаправлення літака-бомбардувальника при увімкнених двигунах та перебуванні екіпажу в кабіні. Також B-1В дозаправився в повітрі за допомогою британського літака-заправника Stratotanker KC-135. Подібний спосіб дозаправки підвищує здатність бомбардувальників швидко розгортатись та експлуатувати їх з віддалених місць[14].

Втім в реалізації Альянмом планів посилення військових спроможностей на Південному фланзі існує ряд потенційних негативних моментів. По-перше, незрозумілість політики нового чорногорського уряду, який багато хто вважає про-сербським, а отже і антизахідним. Нова урядова коаліція, яка знаходиться в протистоянні з діючим президентом країни Міло Джукановичем хоч і заявляє про незмінність державного курсу, але не схоже що її дії будуть сприяти посиленню позицій країни в Альянсі. На початку 2021 року уряд Здравко Кривокапича намагався відправити у відставку командування національних збройних сил: начальника Генерального штабу генерал-майора Драгутіна Дакіча та командувача армії генерал-майора Райко Пешича. Також продовжується скандал навколо єдиного в країні військового полігону Синяєвина, де регулярно блокується проведення бойової підготовки та стрільб чорногорськими військовими через претензії екологічного характеру.

По-друге, з 1 липня 2021 року чергове головування в Раді ЄС перейме Словенія. У грудні 2020 прем'єр-міністр Янез Янша, як це заведено в ЄС, окреслив пріоритети головування на цей період. Головною темою він визначив Балкани. Янша має непогану мережу прихильних контактів у регіоні та у Брюсселі, проте оглядачі вважають малоймовірним те, що словенському прем'єрові вдасться реалізувати перегляд кордонів на Балканах (т. зв. неофіційний план Янши[15]).

Іншим проблемним моментом може стати позиція Сербії, єдиної країни в регіоні, яка офіційно не бере участь у навчаннях «Defender Europe 2021». Не можна виключати, що сербські військові візьмуть участь в навчаннях «Захід-2021»

Defender Europe 21[ред. | ред. код]

У військових навчання НАТО Defender Europe 2021 року беруть участь понад 30 тисяч військовослужбовців із 27 країн. Навчання проводяться на 30 полігонах, розташованих у понад десяти країнах.

Під час Defender Europe 21 відпрацьовуються дії засобів протиповітряної і протиракетної оборони, засоби бригад підтримки сил безпеки США та (відновленого) 5-го армійського корпусу. Маневри пройдуть за основними наземними і морськими маршрутами, що поєднують Європу, Азію та Африку.

У рамках навчань Swift Response на території Естонії проведено тренування спецпризначенців 82-ї повітряно-десантної дивізії армії США та 16-ї десантно-штурмової бригади армії Великої Британії — в ніч на 8 травня в умовах, наближених до реальної бойової обстановка, десантували понад 800 військовослужбовців, обладнання та техніку.

Див. також[ред. | ред. код]

Список навчань НАТО[en]

Захід-2017

Захід-2021

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Press Release - DEFENDER-Europe 21 activities begin this month, include two dozen nations. U.S. Army Europe and Africa (амер.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  2. НАТО 2021 – увага на Південний фланг Європи. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  3. а б Присутність НАТО у країнах Балтії та у Польщі - відповідь на агресивні дії Росії. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  4. "Концепція рамкових країн НАТО як напрямок розвитку нових оборонних можливостей Альянсу". Аналітична записка. Національний інститут стратегічних досліджень (укр.). Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 5 травня 2021.
  5. а б Рівняння на схід: як США збільшують свою військову присутність у Польщі. www.eurointegration.com.ua. Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  6. U.S. Army Europe and Africa Commands consolidate. www.army.mil (англ.). Архів оригіналу за 15 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  7. Бухарест 9: у пошуках співпраці на східному фланзі НАТО?. Prism UA. 27 червня 2019. Архів оригіналу за 13 березня 2022. Процитовано 25 квітня 2021.
  8. НАТО продовжує нарощувати присутність у Чорному морі – Столтенберг. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  9. До Чорного моря увійшов американський есмінець USS Porter. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  10. В Чорне море увійшов десантний корабель ВМС США. www.eurointegration.com.ua. Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  11. а б У Чорне море прямує американський ракетний есмінець. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  12. Американські есмінці Porter і Donald Cook провели у Чорному морі операцію. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  13. B-52 поблизу Криму: «Маємо намір стримувати російську агресію». Крым.Реалии (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  14. Стратегічний бомбардувальник США Lancer вперше в історії приземлився у Польщі. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
  15. Welle (www.dw.com), Deutsche. Перегляд кордонів на Балканах: що міститься у "фантомному плані" прем'єра Словенії | DW | 22.04.2021. DW.COM (укр.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]