Genentech

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Genentech Inc. (повна назва - Genetic Engineering Technology, Inc)- американська біотехнологічна компанія, створена 1976 інвестором Робертом Соунсом та біохіміком Гербертом Бойєром. Штаб-квартира знаходиться в Північному Сан-Франциску (Каліфорнія), США. Також виробничі центри розміщені у Вакавіллі та Оушенсайді (Каліфорнія) і Порріньо (Іспанія). Історично вважається першою біотехнологічною компанією у світі та першопроходцем у галузі рекомбінантної ДНК-технології. Навесні 2009 року швейцарська компанія Roche Holding придбала компанію Genetech за 46,8 мілліардів доларів США.

Офіційна кількість працівників станом на липень 2021 рік становить 13,539 людей.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія була заснована 1976 році венчурний капіталістом Роберт А. Свонсон у співпраці із біохіміком Гербертом Боєром. На початку 1970-х Боєр та його колега Стенлі Норман Коен публічно продемонстрували, що ферменти рестрикції можна використовувати як «ножиці» для вирізання окремих фрагментів ДНК з джерела для лігування в аналогічно розрізаний плазмідний вектор. Коли Коен повернувся до навчання, Боєр, не втрачаючи можливість, звʼязався із Соунсом із пропозицією заснувати компанію - Genetech. Боєр працював з Артуром Ріггсом і Кейічі Ітакурою із Науково-дослідного інституту Бекмана, і ця група стала першою, якій вдалося успішно експресувати людський ген у бактеріях, що виробляють гормон соматостатин в 1977 році. Потім до команди приєдналися двоє вчених- Девід Геддел і Денніс Клейд, які внесли свій внесок у розробці синтетичного людського інсуліну в 1978 році.

Швейцарська фармацевтична компанія Hoffmann-La Roche придбала частку в Genentech за 2,1 млрд доларів США у 1990 році . 26 березня 2009 року Roche придбала Genentech, купивши акції, які вона ще не контролювала, приблизно за 46,8 млрд доларів США[1].

Дослідження[ред. | ред. код]

Genetech- зосереджує свої дослідження та розробки всередині компанії та через співпрацю із іншими компаніями.

Список співпраць із компаніями включає[ред. | ред. код]

  • 2008- початок співпраці з Roche та її дочірньою компанією GlycArt для розробки обінутузумабу.
  • 2010- співпраця із Університетом Каліфорнії в Сан-Франциско, робота над відкриттям маломолекулярних ліків у неврології.
  • 2014- співпраця із NewLink Genetics із штату Айова, для досліджень інгібіторів контрольних точок, інвестувавши 150 мільйонів доларів США.
  • 2015- співпраця із The Data Incubator, для підготовки наступного покоління науковців з обробки даних.
  • 2015 - інвестиція в сумі 60 мільйонів доларів США компанії 23andMe, яка надала Genentech доступ до геномних даних і даних пацієнтів, які є в базі даних 23andMe.
  • червень 2016- співпраця із Epizyme, для клінічних дослідів, щоб зрозуміти, чи буде інгібітор EZH2 від Epizyme таземетостат синергічний з атезолізумабом від компанії Genentech.
  • серпень 2016 - співпрацю з Carmot Therapeutics, у рамках якої Carmot виявить нових кандидатів, а Genentech залучить до співпраці.
  • вереснь 2016 - співпраця із ізраїльською компанією BioLineRx, для досліджень та розробки інгібітору контрольних точок, який Genentech мав намір поєднувати з власним атезолізумабом.

Хронологічний перелік товарів[ред. | ред. код]

1985 - Protropin® (соматрін) - гормон росту для дітей при дефіциті цієї речовини.

1987 - Activase® (рекомбінантний тканинний активатор плазміногену) - для розчинення тромбозу у пацієнтів з гострим серцевим нападом.

1990 - Actimmune® (інтерферон гамма 1b) - при лікування хронічної гранулематозної хвороби.

1993 - Nutropin® (рекомбінантний соматропін) - гормон росту для дітей і дорослих.

1994 - Pulmozyme® (дорназа альфа) - інгаляційне лікування для молоді з муковісцидозом.

1997 - Rituxan® (ритуксимаб) - Лікування певних типів лімфом.

1998 - Герцептин® (трастузумаб) - Лікування метастатичного раку молочної залози у пацієнтів, у яких пухлини надмірно секретують білок HER2.

2000 - TNKase® (тенектеплаза) - для розсмоктування тромбозу у пацієнтів із гострим серцевим нападом.

2003 р. - Xolair® (омалізумаб) - ін'єкція проти астми.

2003 - Raptiva® (Ефалізумаб) - антитіла, для припинення активації та реактивації Т-лімфоцитів, що викликає розвиток псоріазу.

2004 - Avastin® (бевацизумаб) - антитіла до фактора росту ендотелію судин VEGF-A для лікування метастатичного раку товстої або прямої кишки.

2004 - Tarceva® (ерлотиніб) - Лікування пацієнтів з локально поширеним раком легені або з середніми або великими метастатичними клітинами.

Посилання[ред. | ред. код]

офіційний сайт https://www.gene.com/

https://www.roche.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Genentech

https://de.wikipedia.org/wiki/Genentech

https://web.archive.org/web/20060226081800/http://www.gene.com/gene/about/corporate/history/timeline/index.jsp

  1. Morse, Andrew (10 травня 2006). Chugai Shares Post Healthy Gain On Prospects for Cancer Drug. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Процитовано 20 червня 2023.