Gollumjapyx smeagol

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gollumjapyx smeagol

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Прихованощелепні (Entognatha)
Ряд: Двохвости (Diplura)
Родина: Кліщохвости (Japygidae)
Рід: Gollumjapyx
Sendra & Ortuño, 2006
Вид: G. smeagol
Gollumjapyx smeagol
Sendra & Ortuño, 2006

Посилання
Вікісховище: Gollumjapyx smeagol
Віківиди: Gollumjapyx smeagol
EOL: 10679974
NCBI: 407253

Gollumjapyx smeagol — вид прихованощелепних комах родини кліщохвостів (Japygidae). Описаний у 2006 році.

Назва[ред. | ред. код]

Рід Gollumjapyx названо на честь Ґолума, персонажа фентезійного легендаріума Толкіна, який живе у печерних системах Імлистих гір. Друга частина родової назви вказує на рід Japyx, який є типовим у родині Japygidae. Видова назва smeagol походить від імені Смеагол — імені Ґолумадо, до того, як він поселився у печерах.[1]

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Іспанії. Поширений у провінції Кастельйон.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Комаха завдовжки від 12 до приблизно 23 міліметрів, причому майже 3 мм припадає на церки. Антени від 6,8 до 9 мм у довжину, а ноги третьої пари ходильних ніг приблизно від 4,8 до майже 10 мм . Останній черевний сегмент значно збільшений порівняно з усіма іншими черевними сегментами і приблизно в 1,6 рази довший за ширину. На ньому розташовані сильні церки , перетворені на щипці. Тіло подовжене і дорсо-вентрально сплощене з непігментованою, білою кутикулою. Зокрема, ноги і сегменти грудей, а також останній сегмент живота значно подовжені. На голові є пара довгих вусиків , кожна з яких складається від 53 до 55 членників і 13 типово структурованих трихоботрій і численні сенсили на апікальній антені. Як і у всіх двохвосток, ротовий апарат має кишенькову (ентогнатну) структуру та структурований типовим для родини способом. Черевце складається з 10 сегментів, перші 7 окремих сегментів містять прості бічні підкоксальні органи як залишки кінцівок, які спочатку були присутні на всіх сегментах.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Троглобіонт. Живе лише у печерах. Середовища існування, в яких був виявлений Gollumjapyx smeagol, називаються мезоїдним глибоким субстратом і розташовані в печерах середньої протяжності та невеликої глибини, розмитих у вапняку на висоті від 300 до 500 метрів над рівнем моря. Температура ґрунту в цих місцях існування коливається від 14 °C до 17 °C, субстрати та середовище завжди вологі. Цілком ймовірно, що Gollumjapyx smeagol є видом, який може жити лише в дуже вузькому діапазоні температури та вологості, але, ймовірно, також здатний виживати в мезоїдному мілкому субстраті. Gollumjapyx smeagol є хижаком, який полює на дрібних членистоногих, таких як кліщі, колемболи або маленькі жуки. Дуже чутливі сенсилли вусиків допомагають йому виявляти та вловлювати їх. Під час обстеження кишечника окремих особин виявлено фрагменти кліщів та частини туруна Microtyphlus aurouxi.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A. Sendra; V. Ortuno; A. Moreno; S. Montagud; S. Teruel (2006). Gollumjapyx smeagol gen. n., an enigmatic hypogean japygid (Diplura: Japygidae) from the eastern Iberian Peninsula (PDF). Zootaxa. 1372: 35—52. doi:10.11646/zootaxa.1372.1.4.
  2. New insect named after Tolkien character. Think Spain. 9 січня 2007. Процитовано 18 квітня 2010.