Gwyneddosaurus erici

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gwyneddosaurus erici
Час існування: пізній тріасовий період
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Діапсиди (Diapsida)
Інфраклас: Архозавроподібні (Archosauromorpha)
Ряд: Проторозаври (Protorosauria)
Родина: Tanystropheidae
Рід: Gwyneddosaurus
Bock, 1945
Вид: Gwyneddosaurus erici
Bock, 1945

Gwyneddosaurus erici — вимерлий вид морських діапсидних рептилій родини Tanystropheidae ряду проторозаврів. Вид існував у тріасовому періоді в Північній Америці.

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Скам'янілі рештки знайдені у 1945 році у відкладеннях формації Локатонг в окрузі Монтгомері на сході штату Пенсільванія (США).[1] Було виявлено фрагменти черепа, кілька хребців, ребра, гастралії, частково кістки плеча та стегна, а також кілька елементів передніх і задніх кінцівок. Це не була велика тварина; типовий скелет був оцінений у 18 см завдовжки, а його стегнова кістка була лише 23 мм.[2] Американський палеонтолог Вільгельм Бок описав на основі решток новий таксон Gwyneddosaurus erici, але вважав його целурозавровим динозавром, спорідненого до Podokesaurus.

Фрідріх фон Хюне відніс цю тварину до Protorosauria в 1948 році як найменшого відомого представника групи, виявивши, що вона найбільше схожа на Macrocnemus. Стіл (1970) класифікував його як тероподного динозавра, тоді як Олсен і Бейрд (1986) ідентифікували його як химеру змішаних залишків целаканта і, можливо, таністрофеїда Tanytrachelos[3]; Олсен і Флінн (1989) пізніше змінили цю інтерпретацію, описавши типовий зразок гвінедозавра як «шлунковий викид» (регургітація), що складається з кісток Tanytrachelos і, можливо, обрізок целаканта. Вони відзначили, що це зробить Gwyneddosaurus старшим синонімом Tanytrachelos, і рекомендували зберегти молодший, але краще представлений рід.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bock, Wilhelm (1945). A new small reptile from the Triassic of Pennsylvania. Notulae Naturae of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia. 154.
  2. von Huene, Friedrich (1948). Notes on Gwyneddosaurus. American Journal of Science. 246 (4): 208—213. doi:10.2475/ajs.246.4.208.
  3. Olsen, P. E.; Baird, D. (1986). The ichnogenus Atreipus and its significance for Triassic biostratigraphy. У Padian, K. (ред.). In The Beginning of the Age of Dinosaurs: Faunal Change across the Triassic-Jurassic Boundary. Cambridge: Cambridge University Press. с. 61—87. ISBN 0-521-36779-4.
  4. Olsen, P. E.; Flynn, J. (1989). Field guide to the vertebrate paleontology of Late Triassic rocks in the southwestern Newark Basin (Newark Supergroup, New Jersey and Pennsylvania). The Mosasaur. 4: 1—35.

Посилання[ред. | ред. код]