Kadimakara australiensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kadimakara australiensis
Час існування: ранній тріас
~252–247 млн р. т.

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Інфраклас: Архозавроподібні (Archosauromorpha)
Ряд: Prolacertiformes
Родина: Prolacertidae
Рід: Kadimakara
Bartholomai, 1979
Вид: K. australiensis
Kadimakara australiensis
Bartholomai, 1979
Посилання
Вікісховище: Kadimakara
Fossilworks: 138952

Kadimakara australiensis — вимерлий вид архозавроподібних рептилій, що існував у ранньому тріасі. [1]

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Скам'янілі рештки виду знайдені у середині 1970-х років у відкладеннях формації Аркадія у штаті Квінсленд на північному сході Австралії. Вид відомий лише з частин черепа. Голотипний екземпляр QMF 6710 містить задню частину черепа та фрагмент правої нижньої щелепи. Додатковий зразок також був знайдений з того самого місця, хоча він не був тісно пов'язаний з голотипом. Цей зразок, QMF 6676, складався з частини морди та нижньої щелепи. Жодна з кісток, збережених у цьому зразку, не накладалася на ті, що збереглися в голотипі. Як наслідок, неможливо остаточно довести, що вони обидва належали до Kadimakara. Однак у них також відсутні будь-які конкретні невідповідності, які забороняли б їм належати до тварини. Рештки Kadimakara були інкрустовані гематитом і їх потрібно було ретельно підготувати з тіогліколевою кислотою.

Назва[ред. | ред. код]

Родова назва Kadimakara посилається на істот з міфів аборигенів, які, можливо, були натхненні мегафауною льодовикового періоду. Видова назва K. australiensis пов'язана з тим фактом, що він був знайдений в Австралії.

Опис[ред. | ред. код]

Kadimakara був приблизно вдвічі менший за свого більшого родича Prolacerta, але в іншому був досить схожий на основі структури його збережених кісток черепа.

Класифікація[ред. | ред. код]

Prolacerta і Kadimakara були тісно пов'язані з Archosauriformes, успішною групою, яка включає такі архозаври, як крокодили, птерозаври та динозаври. Наступна кладограма базується на великому аналізі архозавроподібних, опублікованому доктором медицини Езкурра в 2016 році.[2]

Sauria

Choristodera

Lepidosauromorpha

 Archosauromorpha 

Aenigmastropheus

Protorosaurus

Tanystropheidae

 Crocopoda 
Allokotosauria

Pamelaria

Azendohsaurus

Trilophosaurus

Rhynchosauria

Prolacertidae

Kadimakara

Prolacerta

Tasmaniosaurus

Archosauriformes


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bartholomai, Alan (1979). New lizard-like reptiles from the Early Triassic of Queensland. Alcheringa. 3 (3): 225—234. doi:10.1080/03115517908527795.
  2. Ezcurra, Martín D. (28 квітня 2016). The phylogenetic relationships of basal archosauromorphs, with an emphasis on the systematics of proterosuchian archosauriforms. PeerJ (англ.). 4: e1778. doi:10.7717/peerj.1778. ISSN 2167-8359. PMC 4860341. PMID 27162705.